Αίτηση για νέο FSRU στην Ελλάδα, αυτή τη φορά στο λιμάνι του Βόλου, «φέρνει στο φως» σχετική ανακοίνωση της ΡΑΕ, σύμφωνα με την οποία το έργο προωθείται από την εταιρεία Mediterranean Gas. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η αίτηση υποβλήθηκε από την εταιρεία στις 25 Αυγούστου, ενώ η πλωτή μονάδα αποθήκευσης, αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου φέρει την επωνυμία «ΑΡΓΩ FSRU».
Σύμφωνα με τα στοιχεία στο ΓΕΜΗ, η Mediterranean Gas ιδρύθηκε το 2020 και εδρεύει στο Βόλο, ενώ μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της είναι ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος έχει δραστηριοποιηθεί και στο παρελθόν στη χώρα μας ως εκπρόσωπος καταριανών επιχειρηματικών συμφερόντων. Πιο συγκεκριμένα η καταριανή Powerglobe, με τον κ. Θεοδωρόπουλο στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Κρήτη και συγκεκριμένα για την ανάπτυξη έργου που θα κάλυπτε το ενεργειακό έλλειμμα του νησιού.
Στο πλαίσιο αυτό, είχε υποβάλει αίτηση για την δημιουργία ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου ΑΣΦΑ για τη δημιουργία υπεράκτιου σταθμού υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην περιοχή του Αθερινόλακκου, στη Νοτιοανατολική Κρήτη.
Στην ιστοσελίδα της Mediterranean Gas, αναφέρεται ότι το FSRU θα ενισχύσει τη διαφοροποίηση και την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.
Σκοπός της εταιρείας είναι η κατασκευή, ανάπτυξη, λειτουργία και διαχείριση ιδίως συστημάτων ΥΦΑ και Φυσικού Αερίου (συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων συστημάτων φυσικού αερίου) με ασφαλή, επαρκή, αξιόπιστο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο για την χώρα, την αγορά και τη βιομηχανία και όλους τους καταναλωτές. Επιπλέον, η διαχείριση έργων φυσικού αερίου (NG), υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), για οποιαδήποτε χρήση.
Σύμφωνα με την MedGas, το επιχειρηματικό της σχέδιο προβλέπει την απασχόληση έως το 2025 περισσότερων από 1.360 ειδικευμένων ατόμων στο χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών της δραστηριοτήτων, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του δήμου Βόλου, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας. Επιπλέον, η εταιρεία στοχεύει να καταστήσει το λιμάνι του Βόλου διεθνή κόμβο ενεργειακού εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων LNG, NG, CNG, μικρής κλίμακας LNG, φόρτωσης φορτηγών LNG, ανεφοδιασμού LNG, και παραγωγής ενέργειας.
Πηγή: energypress.gr