Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024 02:50
ΒόλοςΤοπικά

Δικαστικοί Υπάλληλοι: «Ο κίνδυνος ελλοχεύει παντού» στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου






Οι “όροι υγιεινής που προβλέπονται στους χώρους του Δικαστικού Μεγάρου, όχι μόνο δεν τηρούνται, αλλά υπάρχει και σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των υπαλλήλων”, καταγγέλουν οι δικαστικοί υπάλληλοι του Βόλου , μετά τις πλημμύρες που καταγράφηκαν στο κτίριο.

Το Δικαστικό Μέγαρο του Βόλου πλημμύρισε. Οι υπάλληλοι του Ειρηνοδικείου και του Πταισματοδικείου έζησαν μια τρομακτική εμπειρία την Τρίτη 11/1/2022. Πανικόβλητοι προσπάθησαν να σώσουν ο,τιδήποτε βρισκόταν στο πάτωμα, γραφική ύλη, πολύμπριζα, μονάδες υπολογιστών, server κλπ καθώς και να απομακρύνουν τα νερά. Οι υπηρεσίες έκλεισαν προσωρινά, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή επαναλειτουργία τους.

Φυσικά ακολούθησαν οι σχετικές διαπιστώσεις για το πόσο παλιό και ακατάλληλο είναι το κτίριο και μόλις στεγνώσουν και τα τελευταία νερά όλα θα συνεχιστούν με τον ίδιο τρόπο κι ακόμη μια κακή ανάμνηση θα έχει προστεθεί στον εργασιακό βίο των δικαστικών υπαλλήλων.

Στο άρθρο 98 του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων υπάρχει πρόβλεψη για του όρους υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και συγκεκριμένα αναφέρεται ότι : «1. Στους δικαστικούς υπαλλήλους παρέχονται οι χώροι και τα κατάλληλα μέσα, ώστε να εργάζονται υπό συνθήκες ασφάλειας, υγιεινής και αξιοπρέπειας, λαμβάνοντας ιδιαίτερη μέριμνα για τους δικαστικούς υπαλλήλους με αναπηρία, ώστε να μπορούν να εκτελούν τα καθήκοντά τους.2. Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης μεριμνά για τη διασφάλιση των κατά την παρ. 1 συνθηκών εργασίας».

“Χρειάζεται άραγε πλέον να πείσουμε κανέναν για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου; Χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε σχετικά με τη διαχρονική αδιαφορία των τεχνικών υπηρεσιών; Χρειάζεται να κάνουμε αποχές και κινητοποιήσεις για να εκφράσουμε την αγωνία μας; Μήπως αυτοί δεν έπρεπε να είναι οι αυτοματισμοί της πολιτείας; Κατοικεί κανείς από εμάς σε σπίτι του 1910 που δεν έχει συντηρηθεί ποτέ; Μήπως πρέπει να απαριθμήσουμε δημόσια τα προβλήματα για να κινητοποιηθεί η πολιτεία;

Ας το κάνουμε λοιπόν.
-Τα ξύλινα παράθυρα είναι όλα τόσο φθαρμένα που κάθε φορά που βρέχει αναγκαζόμαστε να στρώνουμε χαρτόνια για να απορροφούν τα νερά που μπαίνουν και φυσικά να απομακρύνουμε τις δικογραφίες.
-Το καλοριφέρ δεν λειτουργεί σωστά με αποτέλεσμα να κλείνει πολλές φορές μέσα στην ημέρα σ’ ένα δημόσιο κτίριο με ανοιχτή πόρτα εισόδου και ανοιχτά παράθυρα.
-Σε μεγάλο τμήμα του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου δεν λειτουργούν τα air conditions ήδη από τον Ιούλιο του 2021 και σύμφωνα με τον τεχνικό δεν είναι επισκευάσιμα. Το καλοκαίρι οι υπάλληλοι δούλεψαν με 42 βαθμούς κελσίου στα γραφεία και τον χειμώνα δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν όταν κλείνει το καλοριφέρ για να ζεσταθούν.
-Τα πατώματα έχουν λακκούβες σε πολλά σημεία, επικίνδυνα για εργαζόμενους και πολίτες.
-Υπάρχει ρωγμή μεταξύ του παλιού κτιρίου και της προσθήκης, που όμως δεν θεωρείται επικίνδυνη!!!!
-Στο γραφείο που φιλοξενούνται οι εξωτερικοί συνεργάτες της απομαγνητοφώνησης ο τοίχος έχει μούχλα και υγρασία και την Τρίτη 11/1/22 έσταζε νερά.

Όπως είναι ολοφάνερο οι όροι υγιεινής που προβλέπονται στους χώρους του Δικαστικού Μεγάρου, όχι μόνο δεν τηρούνται, αλλά υπάρχει και σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των υπαλλήλων.

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι τα Δικαστικά Μέγαρα Λάρισας και Καρδίτσας εντάχθηκαν σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης μέσω ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Εύλογα αναρωτηθήκαμε γιατί το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, το παλαιότερο κτίριο όλων στη Θεσσαλία, δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα αυτό και υποβάλαμε σχετικό ερώτημα στην Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση.
Σχετικά δε με το θέμα των πλημμυρισμένων γραφείων θελήσαμε να γνωστοποιήσουμε το ζήτημα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και ήρθαμε σε επικοινωνία με το γραφείο του Γενικού Γραμματέα για να εκθέσουμε την επείγουσα κατάσταση. Δυστυχώς δεν μας έγινε η τιμή να ανταποκριθεί στην κλήση μας.

Τα ζητήματα του κτιρίου έχουν ανατεθεί στην επιτροπή κτιρίου (και κατά περίπτωση στην κάθε υπηρεσία) που αποτελείται από τους διευθύνοντες κάθε υπηρεσίας, καθώς και τους προέδους του δικηγορικού συλλόγου και των δικαστικών υπαλλήλων. Την περίοδο αυτή προεδρεύων της επιτροπής είναι ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου, ο οποίος έδρασε στην έκτακτη αυτή περίσταση κατά το μέτρο του δυνατού. Όμως οι αγκυλώσεις του συστήματος, ιδίως σε ότι αφορά τις τεχνικές υπηρεσίες και την άμεση εξεύρεση τεχνικών αλλά και κονδυλίων για την αντιμετώπιση τους είναι σχεδόν αξεπέραστες. Να επισημάνουμε δε, ότι δεν υπάρχει συνεχής και αδιάκοπη παρακολούθηση στα θέματα του κτιρίου καθώς τα μέλη της επιτροπής και κυρίως ο πρόεδρος αυτής μπορεί να αλλάξει ακόμη και δύο φορές μέσα στον χρόνο.

Οι κτιριακές υποδομές στα περισσότερα Δικαστήρια της χώρας θυμίζουν τριτοκοσμικές καταστάσεις. Η ανεπάρκεια των υποδομών και οι μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό έχουν φέρει τους δικαστικούς υπαλλήλους στα όριά τους. Αυτό που απευχόμαστε είναι να μην χρειαστεί να έχουμε ανθρώπινα θύματα για να ακούσει τη φωνή μας το υπουργείο. Ο κίνδυνος πλέον ελλοχεύει παντού.
Ακούει κανείς;”, αναρωτιούνται οι δικαστικοι υπάλληλοι.