Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025 20:30
ΒόλοςΤοπικά

Δικαιώθηκε από τον Άρειο Πάγο αλλοδαπή – θύμα σωματεμπορίας που διαμένει στον Βόλο






Tέλος στον «Γολγοθά» μιας 40χρονης γυναίκας, η οποία κατοικεί στον Βόλο, έβαλε με μια απόφαση – «σταθμό», όπως χαρακτηρίζεται από νομικούς κύκλους, το ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, που αποφάσισε να μην εκδοθεί σε χώρα του πρώην Ανατολικού Μπλοκ για να δικαστεί, καθώς είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για σωματεμπορία, παρά το γεγονός ότι η ίδια φέρεται να ήταν θύμα κυκλώματος που εκμεταλλευόταν αλλοδαπές γυναίκες.

Οι περιπέτειες της αλλοδαπής που είναι παντρεμένη με Βολιώτη, και εκπροσωπήθηκε από τον γνωστό Βολιώτη νομικό, κ. Ιωάννη Καραγκιόζο, θυμίζουν σενάριο αστυνομικής ταινίας, αφού από θύμα έφτασε να κατηγορηθεί από αγνώστους ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης, που διακινούσε ανθρώπους και μάλιστα πέρασε τρεις μήνες ούσα προφυλακισμένη στον Κορυδαλλό.
Όλα ξεκίνησαν περίπου πριν από 15 χρόνια όταν με το πρόσχημα της εργασίας στην Ελλάδα η αλλοδαπή πείστηκε από μέλη του κυκλώματος ότι θα εργαστεί εδώ βγάζοντας άνετα τα προς το ζην.
Μαζί με άλλες τις μετέφεραν σε γειτονική χώρα και από εκεί με λεωφορείο τις αποβίβασαν σε πόλη της Θράκης. Τους πήραν τα διαβατήρια και τις έβαλαν σε ένα σπίτι με σκοπό να τις εκμεταλλευτούν.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα η 40χρονη βρέθηκε σε γειτονική θεσσαλική πόλη, όπου κρατούνταν υπό καθεστώς βίας, με τους ξυλοδαρμούς να είναι συχνοί, ενώ την ανάγκαζαν να εκδίδεται σε μπαρ της περιοχής, ικανοποιώντας τουλάχιστον 10 πελάτες την ημέρα…

Μετά από αρκετούς μήνες και ενώ τα μέτρα ασφαλείας από μέλη του κυκλώματος είχαν χαλαρώσει πιστεύοντας πως πλέον η γυναίκα ήταν πειθήνιο όργανό τους, γνώρισε έναν Βολιώτη, που βρέθηκε εκεί και του εκμυστηρεύτηκε την «κόλαση» που περνούσε.
Ο άνδρας την έφερε στον Βόλο συνάπτοντας αρχικά μαζί της δεσμό, ενώ στη συνέχεια την παντρεύτηκε.
Στο μεταξύ μετά από επιχείρηση των Αστυνομικών Αρχών το κύκλωμα σωματεμπορίας εξαρθρώθηκε και μάλιστα η 40χρονη θα κατέθετε ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας.
Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί πως σε περιπτώσεις διακίνησης ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση για να καταδικαστούν οι εμπλεκόμενοι αποτελεί μια βασική προϋπόθεση να καταθέσει εναντίον τους κάποιο από τα θύματά τους.

Και ενώ το κύκλωμα δεν είχε ενοχλήσει τη γυναίκα, η οποία πάλευε για το μεροκάματο, αφού ο σύζυγός της δεν μπορούσε να εργαστεί λόγω προβλημάτων υγείας και ο γιος ήταν ακόμα ανήλικος πηγαίνοντας σχολείο, ξαφνικά τον Σεπτέμβριο του 2018 χτύπησε την πόρτα της οικογένειας η Αστυνομία.
Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στη 40χρονη, γιατί εις βάρος της είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης τον Μάρτιο του 2018 από δικαστήριο της χώρας καταγωγής της, μετά από καταγγελία που έγινε εις βάρος της από άγνωστο ή αγνώστους, πως το φθινόπωρο του 2007 οργάνωσε τη μεταφορά στην Ελλάδα μιας συμπατριώτισσάς της και την κατηγορούσαν για σωματεμπορία.

Προφυλακίστηκε στον Κορυδαλλό, μέχρι να εκδοθεί στην πατρίδα της, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν θα έφτανε, θα κινδύνευε άμεσα η ζωή της, αφού φέρεται να την περίμεναν μέλη του κυκλώματος για της κλείσουν το στόμα.
Στο μεταξύ βρέθηκε σε απόγνωση μετά την απόρριψη του αιτήματος μη έκδοσης από το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας με βούλευμά του το 2018.

Κατηγορίες
Σύμφωνα με το παραπάνω βούλευμα στην εκζητούμενη αποδιδόταν πως από το φθινόπωρο του 2006 έως και τον Σεπτέμβριο του 2007 σε συνεργασία με άλλους Έλληνες υπηκόους χρησιμοποιώντας ψευδείς υποσχέσεις προσέλαβε την αλλοδαπή να εργαστεί ως χορεύτρια στην Ελλάδα.
Φέρεται το 2007 να οργάνωσε τη μεταφορά της στην Ελλάδα με λεωφορείο στην Αθήνα και κατόπιν από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2007 το κύκλωμα μετέφερε αρχικά τη γυναίκα σε διαμέρισμα στον Βόλο, κρατώντας την παρά τη θέλησή της και στη συνέχεια σε ξενοδοχείο στην Καρδίτσα αναγκάζοντάς την να προσφέρει σεξουαλικές υπηρεσίες σε διαφόρους.
Το δικαστήριο της χώρας του πρώην Ανατολικού Μπλοκ ζητούσε να προσαχθεί για να δικαστεί για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων που τιμωρείται με ποινή από 7 έως και 15 χρόνια, ενώ σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο η περίπτωση αυτή τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών και χρηματική ποινή από 10.000 έως και 50.000 ευρώ.

Ελλείψεις στα έγγραφα
Ο συνήγορος της 40χρονης κ. Ιωάννης Καραγκιόζος κατέθεσε έφεση επί του βουλεύματος στον Άρειο Πάγο και κατάφερε η γυναίκα να βγει από τη φυλακή στις 20 Δεκεμβρίου 2018 με περιοριστικούς όρους. Μεταξύ άλλων θα έπρεπε να εμφανίζεται δύο φορές τον μήνα στο Α.Τ. Βόλου.
Ο κ. Καραγκιόζος υπέβαλε στις 11 Δεκεμβρίου του 2018 υπόμνημα στο ΣΤ’ τμήμα του Αρείου Πάγου ζητώντας να μην εκδοθεί στην παραπάνω χώρα η 40χρονη, αφού δεν τέλεσε το αδίκημα για το οποίο κατηγορούταν.
Μάλιστα στο υπόμνημα, μεταξύ άλλων, αναφερόταν πως τα έγγραφα που απέστειλε το κράτος της Ανατολικής Ευρώπης παρουσίαζαν σοβαρά λάθη και παραλείψεις.

Ειδικότερα στο από 2 Μαρτίου του 2018 Διάταγμα για την ολοκλήρωση της κατηγορίας δεν υπήρχε επίσημη σφραγίδα του συγκεκριμένου κράτους. Στη σύνοψη του δικαστηρίου της πόλης που ζητούσε την έκδοσή της «αναγράφει έτερη ημερομηνία τέλεσης των αποδιδόμενων αδικημάτων, το έτος 2008 αντί του έτους 2007 που αναφέρεται στο παραπάνω διάταγμα. Συνεπώς δεν υπάρχει ακριβής προσδιορισμός του χρόνου τέλεσης της πράξης, αλλά πλήρης αντίφαση ως προς το σημείο αυτό μεταξύ των υποβληθέντων εγγράφων».
Επιπλέον τα υποβληθέντα έγγραφα έπασχαν ως προς το ακριβές της μετάφρασής τους, καθώς κανένα από αυτά δεν έφερε την επίσημη σφραγίδα της μεταφραστικής υπηρεσίας.
Μάλιστα ακόμα και από την απλή ανάγνωση των εγγράφων προέκυπτε πως η μετάφραση όχι απλώς δεν ήταν ακριβής, αλλά δεν είχαν ούτε καν σωστή σύνταξη, ενισχύοντας τις αμφιβολίες της υπεράσπισης για τη νομιμότητα της όλης διαδικασίας.

Επιπλέον στο υπόμνημα αναφερόταν πως η γυναίκα δεν βρισκόταν τους χρόνους που διαλαμβάνονταν στα σχετικά έγγραφα της ξένης χώρας εκεί, αλλά αυτή ήταν που υπέστη τη βιαιότητα της σωματεμπορίας καταλήγοντας στην Ελλάδα.
Ζητούσε από τον Άρειο Πάγο να μην εκδοθεί εκεί, γιατί έτσι θα καταστρέφονταν τρεις ζωές για αδίκημα που ποτέ δεν διαπράχθηκε.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου
Στις 2 και στις 9 Απριλίου του 2019 συνεδρίασε το ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου εκδίδοντας απόφαση κατά της έκδοσης της 40χρονης στη χώρα της, ήρε τους περιοριστικούς όρους, εξαφανίζοντας την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας που γνωμοδότησε υπέρ της έκδοσής της στο παραπάνω κράτος, δεχόμενο τόσο τυπικά, όσο και ουσιαστικά την έφεσή της κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου.
Ο συνήγορός της κ. Ιωάννης Καραγκιόζος σε δήλωσή του στη «Θ» χαρακτήρισε ως τιμή που ως γραφείο τους δόθηκε η δυνατότητα να εκπροσωπήσουν τη συγκεκριμένη αλλοδαπή, η οποία «από θύμα σωματεμπορίας κατέληξε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης ότι δήθεν η ίδια ήταν επικεφαλής σε κύκλωμα σωματεμπορίας στην πατρίδα της».
«Ενάντια στη μέχρι σήμερα σχεδόν νομολογία των δικαστηρίων καταφέραμε και αναπτύξαμε τους ισχυρισμούς μας. Έγιναν δεκτοί από την έδρα του Αρείου Πάγου, από εξαιρετικής ποιότητας δικαστές που λαμπρύνουν τη θέση τους. Χαρήκαμε που μας δόθηκε η δυνατότητα να δικαιωθεί και να αναδείξουμε την αλήθεια. Η απόφαση αυτή είναι πολύτιμη γιατί δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να δικαιωθούν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις και πολύ περισσότερο χαιρόμαστε που συμβάλλαμε στο να αποδοθεί δικαιοσύνη για μια υπόθεση που στην αρχή φαινόταν χαμένη» κατέληξε ο κ. Καραγκιόζος.

Πηγή: ΘΕΣΣΑΛΙΑ, Γ. Στεργίου