Τη μέρα που ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» χτύπησε το Δήμο Μουζακίου στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, η κυκλοφορία των οχημάτων στην γέφυρα της κωμόπολης γινόταν κανονικά σύμφωνα με όσα κατέθεσε σήμερα στο δικαστήριο μια κάτοικος της περιοχής.
Η γυναίκα ήταν μια εκ των μαρτύρων που κλήθηκαν σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας προκειμένου να καταθέσουν για όσα έλαβαν χώρα την 18η Σεπτεμβρίου του 2020 στο Μουζάκι, όπου έχασε τη ζωή της η 43χρονη φαρμακοποιός Ευδοκία Πλακιά όταν το όχημα της έπεσε σε σημείο του δρόμου που είχε υποχωρήσει και στη συνέχεια παρασύρθηκε από τα νερά του Πάμισου.
Η 43χρονη σύμφωνα με το κατηγορητήριο έκλεισε το φαρμακείο της το απόγευμα της επίδικης μέρας και κατευθύνθηκε μέσω της γέφυρας προς το σπίτι της περνώντας από το δρόμο που βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Μουζακίου όπου είχε αποχωρήσει σημείο του οδοστρώματος.
Όπως κατέθεσε σήμερα μια κάτοικος του κωμόπολης που από το σπίτι της είχε οπτική επαφή με τη γέφυρα, η διέλευση των οχημάτων από αυτή γινόταν κανονικά όλο το απόγευμα. Κατέθεσε πως δεν είχε κλείσει και τα οχήματα της πυροσβεστικής και της αστυνομίας που ήταν στην είσοδο δεν ήταν σταθμευμένα κάθετα δηλαδή με τέτοιο τρόπο που να υποδηλώνουν ότι η διέλευση είχε απαγορευτεί.
Όταν ο πρόεδρος της έδρας επεσήμανε την αρχική της κατάθεση που έλεγε το αντίθετο για την πρόσβαση, η μάρτυρας απάντησε πως στην πυροσβεστική που έδωσε την κατάθεση της, έκαναν συγκεκριμένες ερωτήσεις και έγραψαν τα γεγονότα διαφορετικά απ’ ότι τα είπε. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως όταν η ανακριτική υπάλληλος της διάβασε την κατάθεση της η μάρτυρας απάντησε «εγώ δεν σας τα είπα έτσι» και στη συνέχεια της ζητήθηκε αν θέλει να προσθέσει κάτι.
Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε με τις καταθέσεις και άλλων κατοίκων της κωμόπολης καθώς και των υπαλλήλων της ΔΕΔΔΗΕ που μετέβησαν στο Μουζάκι από την Καρδίτσα όταν τους ειδοποίησαν για την διακοπή του ρεύματος.
Υπενθυμίζεται πως όπως προέκυψε και από τις προηγούμενες καταθέσεις, το όχημα του ΔΕΔΔΗΕ ήταν σταθμευμένο στο ύψος του Κέντρου Υγείας Μουζακίου και ήταν εκεί όταν η 43χρονη το προσπέρασε και λίγα μέτρα μετά έπεσε στο σημείο του οδοστρώματος που είχε υποχωρήσει.
Όπως ανέφερε ο υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ που ήταν στο δρόμο τη στιγμή που περνούσε η 43χρονη, της έκανε νόημα με τον φακό να σταματήσει αλλά αυτή συνέχισε την πορεία της. Κατέθεσε πως όταν έφτασαν στο σημείο περίπου στις 7.30 μ.μ. κορδέλα υπήρχε στο δρόμο ενώ μόλις αντιλήφθηκαν ότι η γυναίκα έπεσε στο ποτάμι, έτρεξαν πίσω στον κεντρικό κόμβο σε κατάσταση σοκ για να ενημερώσουν για το συμβάν. Σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή ανέφερε πως «γινόταν χαμός. Και μόνο από την βοή που έκανε το ποτάμι έχανες τον προσανατολισμό σου».
Οι υπόλοιποι μάρτυρες, κάτοικοι και επιχειρηματίες που βρίσκονταν σε διάφορα σημεία εκείνο το απόγευμα περιέγραψαν μια κατάσταση όπου ο καθένας βοηθούσε όπου και όπως μπορούσε ενώ τα οχήματα της αστυνομίας και της πυροσβεστικής μετακινούνταν σε διάφορα σημεία.
Ένας εκ των μαρτύρων κατέθεσε πως ο κόσμος δεν είχε καταλάβει την επικινδυνότητα της κατάστασης ενώ από τις αρχές τον ενημέρωσαν πως δεν υπάρχουν αρκετά οχήματα για να αποκλείσουν σημεία. «Επρεπε να αποκλειστεί η γέφυρα και από τις δύο πλευρές» κατέθεσε ο μάρτυρας ενώ άλλος κάτοικος κατέθεσε πως υπήρξε περισσότερη κινητοποίηση στην περιοχή μετά το συμβάν με την φαρμακοποιό.
Να σημειωθεί πως η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση του μάρτυρα που πέρασε από τον ίδιο δρόμο αμέσως μετά την 43χρονη. Ο μάρτυρας κατέθεσε πως η κορδέλα ήταν κομμένη όταν πέρασε με το όχημα του, αυτοκίνητο του ΔΕΔΔΗΕ δεν υπήρχε και αναγκάστηκε να κάνει όπισθεν όταν αντιλήφθηκε τα πεσμένα καλώδια της ΔΕΗ.
Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη 9 Ιουλίου με τις καταθέσεις προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων της ΠΕ Καρδίτσας.
Υπενθυμίζεται πως οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι δέκα και οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται είναι η πλημμύρα από αμέλεια δια παραλείψεως από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο και η ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως άπαξ και κατά συρροή.
Πηγή: larissanet.gr