Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, η Τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος εόρτασε την μνήμη του Προστάτου και Πολιούχου του Βόλου Αγίου Νικολάου, με επίκεντρο τον ομώνυμο Μητροπολιτικό της Ναό.
Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Παροναξίας κ. Καλλινίκου και Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρουσία του Βουλευτού Μαγνησίας κ. Χρήστου Μπουκώρου, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μεγάλου πλήθους πιστών.
Τους φιλοξενουμένους Ιεράρχες προσφώνησε αδελφικώς ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος, χαρακτηρίζοντάς τους «κόσμημα της Ιεραρχίας, ανθρώπους με σύνεση, με σοφία και πνευματικότητα, με ήθος, με ιεραποστολικό ζήλο και υψηλή πνευματική φροντίδα για το ποίμνιό τους».
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ο οποίος ευχαρίστησε για την τιμή και την ευλογία της προσκλήσεως να συνεορτάσει μαζί μας την μνήμη του Πολιούχου μας. Όπως σημείωσε, «ο Άγιος Νικόλαος, με τον τρόπο της ζωής του, κυρίως, οδηγούσε τους ανθρώπους στην Εκκλησία, γι΄ αυτό λειτουργεί πάντα ως υπόδειγμα και πρότυπο για τον δικό μας αγώνα, μέσα στην εκκοσμικευμένη κοινωνία μας, έναν αγώνα που ξεφεύγει από τα όρια αυτής της γης και κατευθύνεται στον ουρανό…». Ακολούθως, αναφέρθηκε στα ιδιώματα του Αγίου Νικολάου, όπως το ότι «υπήρξε «Κανόνας πίστεως». Πίστη είναι να σκύψω το κεφάλι στον Θεό και να πω ότι είμαι πολύ μικρός ενώπιόν Του, να σκύψω το κεφάλι, με ταπείνωση στη ζωή, που είναι ο Χριστός. Η σχέση μαζί Του κάνει τον άνθρωπο να ζει αληθινά και αιώνια… Ο Άγιος υπήρξε «Εικόνα πραότητος. Πραότητα είναι το να μπορεί ο άνθρωπος να είναι υγιής στις σχέσεις του με τους συνανθρώπους του. Να βλέπει στα πρόσωπά τους τον Ίδιο τον Θεό. Αυτό λείπει από τον σύγχρονο κόσμο, γιατί απέλειπε η αγάπη προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο… Ο Άγιος υπήρξε, επίσης και «Εγκρατείας διδάσκαλος». Η εγκράτεια είναι καρπός της ελευθερίας μας και ελευθερία είναι να μπορέσουμε να βρούμε τα όριά μας. Ελευθερία δεν είναι να κάνω ό,τι θέλω, αλλά εκείνο που συμφέρει την ψυχή μου…».
Περαίνοντας τον λόγο του κ. Καλλίνικος επεσήμανε ότι «Άγιος Νικόλαος ζει και θαυματουργεί. Δεν πέθανε, αλλά επεκτάθηκε τόσο πολύ μέσα στην ελευθερία της ζωής, ώστε υπερέβη και τον ίδιο τον θάνατο…». Ευχήθηκε δε, «ο Άγιος Νικόλαος να γίνει για όλους μας πυξίδα, που θα δείχνει πορεία προς τον ουρανό…».
Ανήμερα της εορτής, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου, συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Άρτης κ. Καλλινίκου και Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού κ. Κώστα Λούλη, του Περιφερειάρχου Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, του Δημάρχου Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέου, των Βουλευτών Μαγνησίας κ.κ. Χρήστου Μπουκώρου, Ζέττας Μακρή, Κώστα Μαραβέγια και Αθανασίου Λιούπη, της Αντιπεριφερειάρχου Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, των επικεφαλής των Στρατιωτικών, Λιμενικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών και πλήθους ευλαβών Χριστιανών.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ο οποίος παρατήρησε ότι «ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Νικολάου δεν αποτελεί απλώς μια εθιμοτυπική ανάμνηση της επετείου της κοιμήσεώς του, αλλά μια ευκαιρία για όλους μας να εμπνευστούμε από την αγία βιωτή του και να ενισχυθούμε από το ιερό παράδειγμά του, ενισχυόμενοι στον δικό μας προσωπικό πνευματικό αγώνα, προκειμένου να κατακτήσουμε τον πολυπόθητο στόχο, που είναι η Αγιότητα, δηλ. η είσοδός μας στην Βασιλεία του Θεού». Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στο όνομα του Αγίου, που σημαίνει «νίκη του λαού και πρωτίστως αναφέρεται στην νίκη κατά της αμαρτίας, την οποία ο Νικόλαος κατόρθωσε διά του πνευματικού αγώνος… Ο ίδιος νίκησε τα κοσμικό πνεύμα, αρνούμενος να στοιχηματιστεί μαζί του… Νίκησε, όμως, και την θλίψη και την απελπισία, που επιφέρει στην ζωή του ανθρώπου η απουσία του Θεού…».
Ακολούθησε η λιτάνευση των ιερών Εικόνων του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας Βηματάρισσας, ως και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου και της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας στους δρόμους της πόλης, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου, όπου τελέστηκε δέηση. Ακολούθως, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος απηύθυνε τον καθιερωμένο εόρτιο χαιρετισμό και ευχαρίστησε τους φιλοξενουμένους Αρχιερείς για την ευλογητή τους παρουσία στην μεγάλη μας γιορτή. Ο κ. Ιγνάτιος εξήρε, ακόμα μία φορά, την ενότητα του λαού μας γύρω από την Εκκλησία μας, αλλά και την τιμή που αποδίδει στον Πολιούχο μας Άγιο Νικόλαο, «ο οποίος μας δίδει την δύναμη να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολότερες καταστάσεις». Επεσήμανε την αλληλεγγύη που επέδειξε ο λαός μας τα χρόνια της κρίσης και την φροντίδα που του προς κάθε αναγκεμένο άνθρωπο. Ολοκλήρωσε δε τον λόγο του, αναφερόμενος στους ναυτικούς και λιμενικούς μας, εξαίροντας το υψηλό αίσθημα του καθήκοντος που τους διακρίνει και ευχήθηκε «ο Άγιος να φωτίζει τους ηγέτες μας, για να πάρουν τις σωστές αποφάσεις, να στηρίξουν τα δίκαια της πατρίδος μας και η θάλασσα να είναι αυτή που θα ενώνει και δεν θα διχάζει. Όποτε ήρθε η ρήξη προέκυψε συμφορά για όλους. Όποτε πρυτάνευσε η ειρήνη, έγινε δώρο Θεού για όλους…».