Την έγκριση για τη δημοπράτηση του έργου «Ενεργειακή Αναβάθμιση δημοτικού κτιρίου Σκενδεράνη» έδωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 1.260.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 με δικαιούχο το Δήμο Βόλου.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σχεδίασε με την Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση 54 συνολικά δημοσίων κτιρίων στην Θεσσαλία, συνολικού προϋπολογισμού 45,4 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πράσινη Συμφωνία με Τοπική Δράση».
«Σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου και το Δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 προχωράμε την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού κτιρίου Σκενδεράνη στο Βόλο» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
«Οι παρεμβάσεις στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας με δύο βασικές παραμέτρους. Αφενός την μείωση του κόστους και την εξοικονόμηση πόρων για την ενεργειακή κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης, θέρμανσης, ψύξης και γενικότερα λειτουργίας των κτιρίων. Αφετέρου εξίσου σημαντική είναι η περιβαλλοντική διάσταση των παρεμβάσεων μας» προσθέτει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Οι παρεμβάσεις και τα οφέλη
Αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης του δημοτικού κτιρίου Σκενδεράνη που βρίσκεται μεταξύ των οδών Τοπάλη – Δημητριάδος – Σκενδεράνη του Δήμου Βόλου. Πρόκειται για υφιστάμενο δημοτικό κτίριο, που οικοδομήθηκε το 1985 και αποτελείται από 6 ορόφους, Ενεργειακής Κατηγορίας Ε, το οποίο αναμένεται να αναβαθμιστεί σε Ενεργειακή Κατηγορία Β με τη βελτίωση των ενεργειακών χαρακτηριστικών του.
Οι εργασίες που θα υλοποιηθούν περιλαμβάνουν αντικατάσταση των υφιστάμενων κουφωμάτων δηλαδή των υαλοστασίων, σταθερών και ανοιγόμενων και των θυρών εισόδου με ενεργειακά κουφώματα. Αντικατάσταση της επικάλυψης του αίθριου με σύστημα υαλοστασίων αλουμινίου για αίθρια-γυάλινες στέγες. Θερμομόνωση του κελύφους (δηλαδή εξωτερική θερμομόνωση των τοιχοποιιών του) και του δώματος. Αντικατάσταση της υφιστάμενης εγκατάστασης θέρμανσης – κλιματισμού (λέβητας με καυστήρα πετρελαίου και ψύκτης νερού-νερού) με νέο σύστημα κλιματισμού (ψύξης –θέρμανσης) με σύστημα κλιματισμού ψυκτικού ρευστού (VRF). Αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων φθορισμού με νέα φωτιστικά σώματα με panel ή λαμπτήρες τεχνολογίας LED.
Από την λειτουργία της πράξης αναμένεται η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας του κτιρίου και η μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της αναβάθμισης της Κατηγορίας Ενεργειακής Απόδοσης του κτιρίου, και παράλληλα η αναβάθμιση των συνθηκών θερμικής άνεσης και, κατ’ επέκταση, η ποιοτική βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του κτιρίου και της παραμονής των χρηστών.