Τα 13 σημεία μέσα στην πόλη στα οποία θα τοποθετηθούν ηλιακά δέντρα και έξυπνα παγκάκια
Δέντρα για… φόρτιση κινητών και παγκάκια που πέρα από την προφανή χρήση τους για την ανάπαυση των επισκεπτών θα προσφέρουν δυνατότητα για… σερφάρισμα στο ίντερνετ αποκτά ο Βόλος. Τα… έξυπνα δέντρα και παγκάκια θα τοποθετηθούν σε 13 σημεία μέσα στην πόλη, στο πλαίσιο προγράμματος του Υπουργείου Οικονομικών «Ελληνικές Εξυπνες Πόλεις» και θα καταστήσουν την πόλη πιο σύγχρονη.
Ο Δήμος Βόλου έχει ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και έχει προμηθευτεί συνολικά δέκα έξυπνα ηλιακά παγκάκια και τρία έξυπνα ηλιακά δέντρα, την εγκατάσταση των οποίων θα εγκρίνει στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στις 12:30 το μεσημέρι.
Το έξυπνο παγκάκι, πέρα από την προφανή του χρήση για την ανάπαυση των επισκεπτών, διαθέτει φωτοβολταϊκό πάνελ και προσφέρει δωρεάν φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών και δωρεάν πρόσβαση στο internet μέσω Wi-Fi.
Το έξυπνο δέντρο είναι ένα καινοτόμο, οικολογικό στοιχείο αστικού εξοπλισμού με μοντέρνο σχεδιασμό. Είναι ταυτόχρονα ένας δημόσιος πάγκος ανάπαυσης για τουλάχιστον πέντε άτομα, προσφέρει την δυνατότητα φόρτισης με ενσωματωμένες θύρες φόρτισης USB για πρίζες και φορτιστές (για έξυπνα τηλέφωνα και τάμπλετ) και διαθέτει παροχές ενέργειας 230V για ηλεκτρικά ποδήλατα και λάπτοπ. Παράλληλα, διαθέτει wifi access point για την παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο. Τέλος, ενισχύει τον φωτισμό μέσα από τον ιδιαίτερο σχεδιασμό του που παραπέμπει σε δέντρο. Το έξυπνο δέντρο καλύπτει ολοκληρωτικά τις ενεργειακές του ανάγκες από φωτοβολταϊκά πάνελ που διαθέτει.
Οι προτεινόμενες θέσεις εγκατάστασης των ηλιακών δέντρων είναι:
- Στον Αγ. Κωνσταντίνο, στον ελεύθερο χώρο, μεταξύ των δύο παιδικών χαρών
- Στο αθλητικό κέντρο στο Κάραγατς
- Μπροστά από το κολυμβητήριο στη Ν. Ιωνία
και εναλλακτικά
- Στον περιβάλλοντα χώρο του Δημαρχείου.
Τα έξυπνα παγκάκια προτείνεται να τοποθετηθούν στους εξής χώρους:
- Μπροστά από το κτίριο του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
- Παιδικές χαρές Αγ. Κωνσταντίνου (αν δεν μπει ηλιακό δέντρο)
- Περιβάλλοντας χώρος Ι.Ν. Μεταμορφώσεως, κοντά στην παιδική χαρά
- Περιβάλλοντας χώρος Ι.Ν. Ευαγγελίστριας
- Περιβάλλοντας χώρος Ι.Ν. Αναλήψεως, κοντά στην παιδική χαρά
- Περιβάλλοντας χώρος κτιρίου Σπίρερ και Κέντρου Κοινότητας
- Περιβάλλοντας χώρος Δημαρχείου (αν δε μπει ηλιακό δέντρο)
- Πάρκο Αγ. Κωνσταντίνου
- Αθλητικό κέντρο Κάραγατς (αν δε μπει ηλιακό δέντρο)
- Μπροστά από το κολυμβητήριο στη Ν. Ιωνία (αν δε μπει ηλιακό δέντρο)
- Πάρκο Αν. Βαλαχής στη Ν. Ιωνία
- Πάρκο Skate στον Άναυρο
- Πλατεία Γερμανικών στη Ν. Ιωνία
- Πλατεία – Πάρκο Αγ. Παρασκευή.
Σημειώνεται ότι ο νέος οικοδομικός κανονισμός επιτρέπει τέτοιες κατασκευές σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, ενώ σε περίπτωση που κάποιες από αυτές τις θέσεις δεν εγκριθούν από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ή την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, υπάρχουν και εναλλακτικές προτεινόμενες θέσεις.
.