Βουλή με τη συμμετοχή έξι κομμάτων σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Interview για την POLITIC.
Σαφές προβάδισμα 6,5% στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και εξακομματική Βουλή καταγράφει μια ακόμα δημοσκόπηση, που υπογραμμίζει ότι είναι αρκετά πιθανή η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η δημοσκόπηση της Interview για την POLITIC, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς φαίνεται να συγκεντρώνουν συνολικά 155 έδρες.
Αντίστοιχα, απίθανο θεωρείται το σενάριο της «κυβέρνησης των ηττημένων» καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ 25 συγκεντρώνουν μόλις 145 έδρες.
Συσπείρωση πριν τις κάλπες
Με το χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές να μειώνεται, η συσπείρωση των κομμάτων αυξάνεται, καθώς το κάθε ένα καταφέρνει να κερδίζει ψηφοφόρους από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 34,4% (από το 32,3% της προηγούμενης δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στις 2/5) έναντι 27,9% του ΣΥΡΙΖΑ (από 26%).
Ωστόσο, πτωτική είναι η πορεία των μικρότερων κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στο 9% (από 9,8%), το ΚΚΕ στο 5,5% (από 6,3%), η Ελληνική Λύση στο 3,5% (από 3,8%), ενώ το ΜέΡΑ25 είναι σταθερό στο 4%. Η Εθνική Δημιουργία με 2% και το κόμμα ΝΙΚΗ με 1,9% μένουν εκτός βουλής.
Παράλληλα, ένα ποσοστό 8,8% του εκλογικού σώματος εμφανίζεται αναποφάσιστο.
Η εκτίμηση εδρών στην εξακομματική Βουλή
Όσον αφορά στην κατανομή εδρών, η ΝΔ αναμένεται να συγκεντρώσει 125, ο ΣΥΡΙΖΑ 99, το ΠΑΣΟΚ 30, το ΚΚΕ 19, το ΜέΡΑ 25 16 και η Ελληνική Λύση 11 έδρες.
Τα παραπάνω στοιχεία για την εκτίμηση εδρών αποκλείουν το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας με το σύστημα της απλής αναλογικής, όπως και το σχηματισμό συγκυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜεΡΑ25, καθώς το άθροισμα των εδρών τους είναι 145.
Αντίθετα, οι αριθμοί «βγαίνουν» για το σχηματισμό κυβέρνησης με το σχήμα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Με 155 έδρες, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εφόσον ξεπεράσουν το σκόπελο της μεταξύ τους διαπραγμάτευσης, μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση ήδη από την πρώτη Κυριακή.
Αυτοδυναμία ΝΔ στη δεύτερη κάλπη
Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση, που έχει προγραμματιστεί ήδη για τις 2 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, σύμφωνα με το οποίο εάν το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες.
Έτσι, ένα κόμμα που θα κινείται κοντά στο 37% θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία, σε συνάρτηση και με άλλους παράγοντες, όπως ο αριθμός των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζεται στις 7 μονάδες, ενώ η ΝΔ με ποσοστό 38% φαίνεται να πετυχαίνει την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες.
Αύξηση του ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης
Στην παράσταση νίκης, δηλαδή στην εκτίμηση του κόσμου για το ποια θα είναι τα ποσοστά των κομμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δείχνει να ανεβάζει ελαφρώς τα ποσοστά του και να μειώνει τη διαφορά από τη ΝΔ στο 3,6%.
Υπενθυμίζεται ότι η παράσταση νίκης της προηγούμενης μέτρησης, ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό των δημοσκοπήσεων που κρίνεται πολύ αξιόπιστο από τους πολιτικούς αναλυτές, ήταν στο 4,1%.
Πιο συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά στο 31,7% (από 31,6%), ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σκαρφαλώνει στο 28,1% (από 27,5%) και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει 10,4%, ποσοστό που είχε και στην προηγούμενη δημοσκόπηση.
«Ψήφος εμπιστοσύνης» στον Μητσοτάκη
Ισχυρό εξακολουθεί να είναι το προβάδισμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό».
Η διαφορά μεταξύ των δύο ανέρχεται στις 17 μονάδες, με τον πρωθυπουργό να ανεβαίνει στο 48% (από 44%) ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος κερδίζει και αυτός μια μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, βρίσκεται στο 31% (από 30%).
Τα ποσοστά δημοφιλίας των αρχηγών των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:
Μητσοτάκης: 47,4% (από 43,1%)
Τσίπρας: 32,5% (από 31,7%)
Κουτσούμπας: 31,4% (από 29,2%)
Ανδρουλάκης: 21,9% (από 21%)
Βαρουφάκης: 19,8% (από 23,1%)
Βελόπουλος: 11,9% (από 7,2%)