Στη «ζυγαριά» του Μεγάρου Μαξίμου μπαίνουν τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων για το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί.
Μπορεί οι μετρήσεις να δείχνουν συντριπτική διαφορά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, μια διαφορά που κινείται σταθερά σε διψήφιο αριθμό, ωστόσο, ορισμένα στοιχεία έχουν προκαλέσει ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Αντίστοιχα και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης επικρατεί ιδιαίτερος προβληματισμός μιας και κανένας δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από τις επιδόσεις του.
Όταν μια κυβέρνηση έχει 1,5 χρόνο ζωή, έχει αντιμετωπίσει μείζονα προβλήματα, κινείται πολλές φορές στην κόψη του ξυραφιού κι έχει κάνει λάθη, αλλά η αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να κερδίσει τους ψηφοφόρους, τότε δύο τινά συμβαίνουν.
Είτε ότι ο κόσμος εμπιστεύεται ακόμη την κυβέρνηση, τηρεί στάση αναμονής για τις επόμενες κινήσεις και στέλνει μηνύματα – καμπανάκια στο Μαξίμου.
Είτε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά κύριο λόγο δεν έχει να προσδώσει αυτή τη χρονική στιγμή καμιά νέα πρόταση εξουσίας, κανένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης και φυσικά καμιά διέξοδο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Ασφαλώς στην τεράστια υγειονομική κρίση που περνάμε μεγάλο μέρος του πληθυσμού συσπειρώνεται γύρω από την κυβέρνηση. Είναι μια αυτονόητη κίνηση, να δίνει ο κόσμος δεύτερες ευκαιρίες. Όμως, είναι εμφανής και η παντελής αδυναμία της αντιπολίτευσης να περάσει τα δικά της μηνύματα και να την εμπιστευτούν οι πολίτες.
Αυτό που αντιλαμβάνονται, πάντως, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί είναι μια νέα κρίση εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα, που ενισχύεται από την πανδημία, τον αναγκαστικό εγκλεισμό, την οικονομική ζημιά και την ψυχολογική κατάσταση των πολιτών.
Και ειδικά τα κόμματα του συνταγματικού τόξου θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τις επόμενες κινήσεις τους αν δεν θέλουν να δουν στις επόμενες εκλογές να αναβιώνουν ακροδεξιά ή λαϊκίστικα (ψεκασμένα) κόμματα και πολιτικοί που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τη δυσαρέσκεια, τη δυσπιστία, τον φόβο των πολιτών.
Στο Μαξίμου βλέπουν με ικανοποίηση ότι η ΝΔ αντέχει κι έχει μια σημαντική διαφορά στην πρόθεση ψήφου από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με μείζονα θέματα της επικαιρότητας που ο κόσμος επικροτεί. Όπως π.χ. η υπόθεση Κουφοντίνα και η μη υποχώρηση της κυβέρνησης που επικροτεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Επίσης, η επίταξη των γιατρών έγινε δεκτή από την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, ενώ ικανοποίηση επικρατεί και για το ψηφιακό κράτος και την σχεδόν υποδειγματική διαδικασία του εμβολιασμού.
Μεγάλη ανησυχία επικρατεί, όμως, για τη διαχείριση της πανδημίας όπου η κυβέρνηση χάνει ποσοστά εμπιστοσύνης των πολιτών σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.
Τα απανωτά lockdown, το συνεχές «ακορντεόν», οι συνέπειες στην τσέπη εκατομμυρίων πολιτών, η ψυχολογική κόπωση, έχουν κάνει τον κόσμο να δυσπιστεί ως προς τις κινήσεις της κυβέρνησης.
Αλλά και ως προς τη συνέχιση της πανδημίας, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Αν και το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και η μία μετά την άλλη οι χώρες παίρνουν ξανά αυστηρά μέτρα, οι Ελληνες ανησυχούν ότι θα χαθεί και αυτό το καλοκαίρι, φοβούνται για την οικονομία, αγωνιούν για τη ζωή τους.
Αλλά και γεγονότα, όπως η αστυνομική βία και τα πρόσφατα επεισόδια, πλήγωσαν την εικόνα της κυβέρνησης.
Στην έρευνα της Metron Analysis για το Mega, στο ερώτημα αν η χώρα αυτή την περίοδο κινείται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνσης το 56% λέει προς τη λάθος και το 36% προς τη σωστή. Το ενδιαφέρον είναι ότι τον Φεβρουάριο οι γνώμες ήταν μοιρασμένες. Το 45% έλεγε προς τη σωστή κατεύθυνση, το 44% προς τη λάθος και μέσα σε ένα μήνα αυτό το στοιχείο ανέβηκε 12 μονάδες ενώ όσοι έκαναν λόγο για σωστή κατεύθυνση έπεσαν από το 45% στο 36%.
Η υγειονομική κρίση
Παράλληλα, οι εντυπώσεις για το έργο της κυβέρνησης στην υπόθεση του κοροναϊού δεν είναι και τόσο καλές. Όταν τον Νοέμβριο οι θετικές γνώμες ήταν στο 50% και τον Μάρτιο έπεσε στο 40% τότε θα πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι για την κυβέρνηση καθώς ο κόσμος ενδεχομένως έχει κουραστεί από τα απανωτά lockdown και τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.
Σοβαρό είναι το πρόβλημα για την κυβέρνηση στις ηλικίες 17-34 αφού το 66% κρίνει αρνητικά το έργο της στη δημόσια υγεία. Αντίθετα, θετικά κρίνεται το έργο στις ηλικίες από 65 και άνω με ποσοστό 61%.
Οι πολίτες ερωτώνται αν τα χειρότερα είναι μπροστά μας ή όχι και το 45% περιμένει ότι έρχονται ακόμη πιο δύσκολες ημέρες ενώ το 47% ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα. Υπάρχει μια άνοδος 5 μονάδων σε ένα μήνα για όσους εμφανίζονται απαισιόδοξοι.
Το 63% των πολιτών πιστεύει ότι μέσα στο 2021 θα επανέλθει η φυσιολογική καθημερινότητα ενώ 1 στους 4 ότι αυτό θα συμβεί στο τέλος του χρόνου.
Στην δημοσκόπηση της Interview το 62% των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένο από την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας, ούτε από την οικονομική διαχείρισή της (57%), με το 53% πάντως να πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε χειρότερη διαχείριση. Οι ερωτηθέντες στη συντριπτική τους πλειοψηφία (57%) ζητούν την άρση του lockdown, πιστεύοντας ότι «κούρασε και δεν αποδίδει».
Στη δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha, σχετικά με τους περιορισμούς στην κυκλοφορία των πολιτών, το 65,5% επιθυμεί τη χαλάρωση των μέτρων.
Για τους περιορισμούς στο λιανεμπόριο, το 85,9% των πολιτών θεωρεί πως πρέπει να χαλαρώσουν, το 5% επιθυμεί να γίνουν πιο αυστηροί και 7,3% επιθυμεί να διατηρηθούν.
Για τους περιορισμούς στην εστίαση, το 75% των πολιτών επιθυμεί να χαλαρώσουν ενώ το 22,3% να παραμείνουν.
Για την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών η τάση είναι θετική με 73,2%, ενώ ένα 20,3% διαφωνεί.
Τι κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση
Κακή είναι η εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μπορεί να καρπωθεί οφέλη από την φθορά της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με την έρευνα της Metron, μόλις το 16% κρίνει θετικό το έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ το 74% το κρίνει αρνητικό, απορρίπτοντας γενικά τη στάση της τους τελευταίους μήνες, αν και «τσιμπάει» 2 μονάδες από τον Νοέμβριο και μία από τον προηγούμενο μήνα.
Σύμφωνα με την Interview, το 40,7% πιστεύει πως τη μεγαλύτερη ευθύνη για την όξυνση της πολιτικής κατάστασης έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, με το 29,9% να απαντά η ΝΔ. Ποσοστό 18,5% δηλώνει πως ευθύνονται το ίδιο.
Στην έρευνα της Marc υπάρχει το εξής ενδιαφέρον:
Το 62% των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένο από την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας, ούτε από την οικονομική διαχείρισή της (57%), με το 53% πάντως να πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε χειρότερη διαχείριση. Δηλαδή, ακόμη κι αν ο κόσμος δεν είναι ευχαριστημένος από την κυβέρνηση, δεν βρίσκει «αποκούμπι» στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Πρόθεση ψήφου
Στην πρόθεση ψήφου στην έρευνα της Metron, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 32,3%, χάνοντας σε ένα μήνα 1,3 ποσοστιαίες μονάδες (33,6% τον Φεβρουάριο). Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, λαμβάνει ποσοστό 20,5%, σχεδόν ίδιο με το 20,4% του περασμένου μήνα. Ουσιαστικά δεν μπορεί να μειώσει τη διαφορά ως αποτέλεσμα της δικής του δυναμικής αλλά λόγω της πτώσης του κυβερνώντος κόμματος. Μια διαφορά που κινείται στις 11,8 μονάδες.
Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα Αλλαγής με 6% και ψυχρολουσία για τη Φώφη Γεννηματά που επίσης δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την όποια δυσαρέσκεια από την κυβέρνηση και χάνει 0,7 μονάδες από τον Φεβρουάριο.
Ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,4%, η Ελληνική Λύση με 4,3%, το Μέρα25 με 3,4%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 10,5%.
Σαφέστατο προβάδισμα της τάξης των 15 μονάδων υπέρ της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει νέα δημοσκόπηση της Interview.
Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 37% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Interview, η μεγάλη πλειοψηφία του 37% εμπιστεύεται την κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα την ψήφιζε εάν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές. Με διαφορά 15% από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ εμπιστεύεται το 22%. Τρίτο στη σειρά παραμένει σταθερά το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 6,5%, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 5,1% το ΚΚΕ με 4,3% και το ΜεΡΑ25 με 3,5%.
Προβάδισμα και μάλιστα μεγάλο για τη ΝΔ υπάρχει και στη δημοσκόπηση της Marc. Η διαφορά είναι στις 15,6 μονάδες με τη ΝΔ να έχει 36,1% και τον ΣΥΡΙΖΑ 20,5%. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, το ΚΚΕ με 5,2% και η Ελληνική Λύση με 4,2%.
Πέραν τον δύο μεγάλων κομμάτων που συνθέτουν έναν ακλόνητο δικομματισμό, αυτό που φαίνεται για τους υπόλοιπους είναι ότι το ΚΙΝΑΛ παραπαίει σε επίπεδα κάτω από 7% και δεν μπορεί να κερδίσει από τη δυσαρέσκεια του κόσμου και στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν μπορεί δηλαδή να παίξει το ρόλο του εναλλακτικού παίκτη στο πολιτικό σκηνικό.
Σταθερό είναι το ΚΚΕ ενώ σε ικανοποιητικά ποσοστά κινείται η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου. Το ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη δείχνει να ασθμαίνει προς το παρόν.