Πιο συγκεκριμένα, μετά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 34,5%, έναντι 26,5% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. με αναγωγή επί των εγκύρων). Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με 12%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4% και το ΜέΡΑ 25 με 3,5%.
Πριν από την εμφάνιση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις 7,5 ποσοστιαίες μονάδες, μετά την ομιλία Μητσοτάκη η «ψαλίδα» άνοιξε στις 8,5 μονάδες, ενώ μετά την ομιλία Τσίπρα, μία εβδομάδα έπειτα από εκείνη του πρωθυπουργού, «κλείδωσε» στις οκτώ μονάδες.
Πριν από τη ΔΕΘ, η δύναμη των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων είχε ως εξής: ΝΔ: 33%, ΣΥΡΙΖΑ: 25,5%, ΠΑΣΟΚ: 12%, ΚΚΕ: 5,5%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 3,5%, ΜέΡΑ25: 2,5%.
Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, σταθερό είναι το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο πριν όσο και μετά τη ΔΕΘ. Πριν από τη ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης συγκέντρωνε 38% έναντι 27% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 30% απάντησε «κανέναν από τους δύο».
Μετά την ομιλία του στη ΔΕΘ, στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε το ποσοστό του στο 39%, έναντι 28% του Αλέξη Τσίπρα. «Κανένας από τους δύο» απάντησε το 29%.
Ποιος εκφράζει καλύτερα τον μεσαίο χώρο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από 27% (προ ΔΕΘ) ανεβαίνει στο 28% στο ερώτημα «ποιος εκφράζει καλύτερα τον μεσαίο χώρο». Ο Αλέξης Τσίπρας από 23% (προ ΔΕΘ) πέφτει στο 22%, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης από 16% ανέβηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 17%.
Σταθερό είναι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και στην παράσταση νίκης πριν και μετά τη φετινή ΔΕΘ. Πριν από τις ομιλίες, η ΝΔ προηγείτο με 56% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την ομιλία Μητσοτάκη, η διαφορά στην παράσταση νίκης διαμορφώθηκε στο 56% υπέρ της ΝΔ έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την ομιλία Τσίπρα, η διαφορά στην παράσταση νίκης διαμορφώθηκε τελικά ως εξής: ΝΔ 56% – ΣΥΡΙΖΑ 26%.