Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025 19:56
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση: Στις 10,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Στο 12,3% το ΚΙΝΑΛ

Το 57,4% διαφωνεί με την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει πρόωρες εκλογές – Τι λένε οι πολίτες για πανδημία και ακρίβεια
Σταθερό προβάδισμα 10,9 μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για λογαριασμό της Politic.

Σύμφωνα με αυτή, η ΝΔ εξακολουθεί να είναι στην πρώτη θέση με 33,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,3%.
Το ΚΙΝΑΛ είναι σταθερά στο 12,3%, το ΚΚΕ στο 4,6%, η Ελληνική Λύση στο 4,5% και το ΜέΡΑ25 στο 3,2%.
dimospioas





Σε σύγκριση με την τελευταία δημοσκόπηση του Δεκέμβρη τόσο το κυβερνών κόμμα όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπουν τα ποσοστά τους να συρρικνώνονται με τους ψηφοφόρους να μην προσανατολίζονται προς κάποιο άλλο κόμμα αλλά να δηλώνουν «αναποφάσιστοι».

Το ΚΙΝΑΛ συνεχίζει να διατηρεί δυναμική μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης (46%) εξακολουθεί να υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα (25%) στην καταλληλόλητα για πρωθυπουργός με σχεδόν διπλάσια διαφορά. Μάλιστα ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα της δημοσκόπησης σχετικά με το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για προκήρυξη εκλογών. Το 57,4% διαφωνεί ενώ το 35,7% συντάσσεται με το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημοφιλία των αρχηγών των κομμάτων στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι έχουμε εισέλθει στον τρίτο χρόνο διακυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με το 47,9% να δηλώνει πως «έχει (μάλλον) θετική άποψη» για τον πρωθυπουργό.

Στη δεύτερη θέση είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης για τον οποίο το 42,9% έχει θετική άποψη. Ο νέος «παίκτης» της κεντροαριστεράς συνεχίζει να διατηρεί ένα αξιοσημείωτο ποσοστό δημοφιλίας στον χώρο.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας (28,4%), ο οποίος βλέπει μια αύξηση στο ποσοστό του σε σύγκριση με το 23% της προηγούμενης δημοσκόπησης. Έπεται ο Δ. Κουτσούμπας (27,7), ο Κ. Βελόπουλος (14,9%) και ο Γ. Βαρουφάκης (13,1%).

Από τα πλέον ανησυχητικά ευρήματα της έρευνας είναι το γεγονός ότι το 57% των πολιτών δηλώνει ότι έχει ήδη περιορίσει τις αγορές βασικών αγαθών το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των ανατιμήσεων, ενώ το 79% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί τη θέρμανση πιο φειδωλά σε σχέση με πέρσι. Η ενεργειακή κρίση που συμπαρασύρει και αυτή με τη σειρά της το «ράλι» τιμών των καυσίμων, οδηγεί το 58% των ερωτηθέντων να παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί λιγότερο το αυτοκίνητό του.

Πανδημία και οικονομία

Ο κορωνοϊός παραμένει η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας (23%), αν και ο βαθμός προβληματισμού που προκαλεί έχει υποχωρήσει από την έναρξη της πανδημίας.

Η ελληνική οικονομία προβληματίζει στον ίδιο βαθμό (23%) όσο και η πανδημία καθώς όπως φαίνεται, οι πολίτες κρίνουν ότι το ελληνικό οικονομικό μοντέλο παραμένει αδύναμο και δεν καταφέρνει να λύσει τις παθογένειές του. Ακολουθεί η ακρίβεια (17%), η τουρκική προκλητικότητα (10%) και η ανεργία (9%).

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον εμβολιασμό, το ακανθώδες ζήτημα της υποχρεωτικότητας συνεχίζει να απασχολεί τους πολίτες, αν και είναι φανερό ότι πολλοί ελπίζουν σε ένα γρήγορο ξέσπασμα και στη συνέχεια αποκλιμάκωση της «Όμικρον». Ωστόσο, η πλειοψηφία (65,3%) συνεχίζει να ζητά την επέκταση της υποχρεωτικότητας.

Τέλος, ενδεικτικό της μεγάλης μεταδοτικότητας της Όμικρον είναι ότι τον Ιανουάριο με επικρατούσα μετάλλαξη την «Ομικρον» ένας στους δύο (53%) απάντησε ότι είχε περιστατικό νόσησης στο στενό οικογενειακό του περιβάλλον, ενώ το Νοέμβριο όταν και επικρατούσε η μετάλλαξη «Δέλτα», το ποσοστό αυτό ήταν στο 42%.