Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024 04:45
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκοπήσεις: Ξεκάθαρη πρωτιά και αυτοδυναμία για τη ΝΔ






Μετά από τρεις ξεχωριστές δημοσκοπήσεις (ALCO, Metron Analysis και Prorata), οι οποίες συνέκλιναν στο γεγονός ότι η πρωτιά για τη Νέα Δημοκρατία θεωρείται δεδομένη, ενώ πιθανότατα η αξιωματική αντιπολίτευση κερδίζει και αυτοδυναμία, τρείς ακόμα δημοσκοπήσεις επιχειρούν να ρίξουν φως στα αποτελέσματα της ερχόμενης Κυριακής. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 36% στην πρόθεση ψήφου- με αναγωγή επί των εγκύρων- ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό 28%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 7%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5% και η Χρυσή Αυγή με 4%. Στο όριο της εισόδου στη Βουλή βρίσκονται η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, καθώς και τα δύο κόμματα καταγράφουν ποσοστό 3%.

Προβάδισμα 15,5 μονάδες της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφει η Public Issue για τον μήνα Ιούλιο. Συγκεκριμένα, στην πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 42,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27% και ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 8%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Χρυσή Αυγή με 73,5%, η Ελληνική Λύση με 3% και το Μέρα25 με επίσης 3%.

Έκπληξη επεφύλασσε η έρευνα της RASS για λογαριασμό του Action 24. Η δημοσκόπηση δεν αποκλείει να προκύψει τετρακομματική Βουλή, με την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου στο όριο της εκπροσώπησης και τους Βαρουφάκη και Χρυσή Αυγή να μένουν εκτός Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 39,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27,7%, το Κίνημα Αλλαγής 8,2%. Το ΚΚΕ 5,9% και η Ελληνική Λύση 3,2%

Δημοσκόπηση interview: Αυτοδυναμία με 160 έδρες για τη ΝΔ και διαφορά 11,5 μονάδες

Αυτοδυναμία της ΝΔ με 160 έδρες και ποσοστό που κυμαίνεται από 32.7% έως 38.7% δείχνει η δημοσκόπηση της εταιρείας Interview που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Βεργίνα Τηλεόρασης και προβλήθηκε στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» με τον Στέργιο Καλόγηρο και τη Φένια Κλιάτση.

Σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ φαίνεται στο 11.5% , με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει ποσοστό 22.4% και η ΝΔ 33.9%.

Η μεγάλη καθαρή νίκη και αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι το σημαντικότερο δημοσκοπικό εύρημα, ενώ όλα δείχνουν πως η επόμενη βουλή θα είναι εξακομματική με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου να κάνει τη μεγάλη έκπληξη και με ποσοστό 3,8% που με αναγωγή μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το ποσοστό που έλαβε στις ευρωεκλογές, να εισέρχεται στο Κοινοβούλιο. Μάχη για την είσοδό του θα χρειαστεί να δώσει , το κόμμα ΜεΡα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη καθώς το ποσοστό του κυμαίνεται στο 2.4%. Η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ σύμφωνα με την έρευνα είναι στο 89%, ενώ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στο 79%.

Μία ανάσα λοιπόν πριν τις κάλπες, η αίσθηση που υπάρχει είναι πως η ΝΔ θα επικρατήσει άνετα. Στην παρούσα φάση, οι δημοσκόποι έχουν ήδη κρίνει το νικητή.

Αφενός, μένει να φανεί αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αφετέρου, πόσα κόμματα θα αποτελέσουν τη νέα Βουλή. Βάσει των δημοκοπικών ευρημάτων, το ΚΙΝΑΛ έχει επίσης εδραιώσει την τρίτη θέση. Η Χρυσή Αυγή έχει κυλίσει στην πέμπτη θέση, ενώ αγώνα για την είσοδό τους στη Βουλή δίνουν τόσο το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, όσο και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Αυτό σημαίνει ότι η νέα Βουλή μπορεί να αποτελείται από πέντε έως εφτά κόμματα. Αντιθέτως, η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και η Πλεύση Ελευθερίας δεν ξεπερνούν το 1,5%, μένοντας εκτός Κοινοβουλίου. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις πάντως η Ν.Δ. φαίνεται να κατακτά αυτοδυναμία, είτε πρόκειται για πεντακομματική, είτε για εξακομματική ή ακόμα και επτακομματική Βουλή, με έδρες από 155 έως 164.

Η κινητοποίηση και των δύο μεγάλων κομμάτων είναι πρωτοφανής, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν το ποσοστό της αποχής. Όλες οι δημοσκοπήσεις, αποτυπώνουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό ψηφοφόρων που σκοπεύει να απέχει από την κάλπη. Κάτι το θέρος, και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, κάτι η κόπωση των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων και η μεγάλη διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος φαίνεται να αποτρέπουν ορισμένους από τα να ασκήσουν τα εκλογικά τους καθήκοντα. Στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει προβληματισμός μην τυχόν αλλοιωθεί το αποτέλεσμα ή κινδυνέψει η αυτοδυναμία. Αντιθέτως, στην Κουμουνδούρου, φοβούνται μην τυχόν και η απογοήτευση της επερχόμενης ήττας κρατήσει μακριά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να ανοίξει ακόμα περισσότερο η ψαλίδα. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι και τα δύο κόμματα επιλέγουν επιθετική ρητορική, ώστε να κινητοποιήσουν τους πολίτες. Γεγονός παραμένει ότι το ενδεχόμενο ακυβερνησίας αλλά και η πόλωση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων έχουν συμπιέσει ιδιαίτερα τα μικρά κόμματα.