Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025 02:34
Κόσμος

Διπλωματικό θρίλερ στην Ουκρανία – Ποιους όρους θέτουν οι δύο πλευρές για να αποφευχθεί η σύγκρουση






Σε διπλωματικό μπρα ντε φερ μεταξύ Ρωσίας και Δύσης εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες η κρίση στην Ουκρανία. Μετά τις τελευταίες επαφές σε επίπεδο κορυφής, η Ρωσία προχώρησε σε μία κίνηση «καλής θέλησης», αποσύροντας ένα μέρος των στρατιωτικών δυνάμεων που είχε μεταφέρει κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Ωστόσο, στην περιοχή το σκηνικό παραμένει πολύπλοκο και ρευστό, καθώς στην Ουκρανία σημειώθηκαν κυβερνοεπιθέσεις στο υπουργείο Άμυνας και σε τραπεζικούς ομίλους, ενώ στη Βόρεια Ουκρανία, υπήρξαν αναφορές για έναν Ρωσόφωνο πολιτοφύλακα νεκρό από ανταλλαγή πυρών.

Πώς θα ξετυλιχτεί το μπλεγμένο κουβάρι στην ουκρανική κρίση; Σύμφωνα με αναλυτές, βρισκόμαστε στη φάση που οι δύο πλευρές θέτουν τα βασικά τους αιτήματα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Η Μόσχα και ο Βλάντιμιρ Πούτιν επιμένουν όλες αυτές τις ημέρες να αναφέρονται σε «εγγυήσεις ασφαλείας» από την πλευρά των Δυτικών. Τι εννοούν με τις «εγγυήσεις ασφαλείας»; Εννούν τη διαβεβαίωση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Το συγκεκριμένο αίτημα δεν αποτελεί απλώς ένα θέμα συζήτησης για το Κρεμλίνο. Η Ρωσία δεν θέλει σε καμία περίπτωση το ΝΑΤΟ σε απόσταση βολής από την επικράτειά της. Όπως έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη Ρώσοι διπλωμάτες, η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ισοδυναμεί με επιθετική κίνηση και η αντίδραση της Μόσχας θα είναι ανάλογη.

Η Δύση από την πλευρά της φαίνεται να συζητά στο ρωσικό αίτημα. Η σημερινή συνάντηση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Ρώσο πρόεδρο, φαίνεται να έθεσε σε μία νέα βάση τις διπλωματικές προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να αποφευχθεί μία στρατιωτική σύγκρουση. Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι απαιτείται επιγόντως αποκλιμάκωση της κατάστασης, ζητώντας από τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά σύνορα. «Ανησυχούμε πολύ για το τι θα γίνει με τους εκατό χιλιάδες στρατιώτες και τις δραστηριότητές τους στο άμεσο μέλλον. Δεν μπορούμε να δούμε καμία λογική στην παρουσία των στρατευμάτων. Ως εκ τούτου, απαιτείται επειγόντως αποκλιμάκωση. Αυτό είναι σημαντικό σε αυτή την τεταμένη και δύσκολη κατάσταση, ώστε να μην υπάρξει πόλεμος στην Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά. Το αίτημα απόσυρσης των στρατιωτικών δυνάμεων είναι το βασικό που έχει θέσει στο τραπέζι η Δύση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γαλλία, η οποία ζήτησε από τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της. Σύμφωνα με πηγή της γαλλικής προεδρίας, η κίνηση του Κρεμλίνου να απσύρει μέρος των στρατευμάτων από τα ουκρανικά σύνορα, ήταν μία κίνηση «ενθαρρυντική και προς τη σωστή κατεύθυνση σε σχέση με όσα είχαν συμφωνήσει ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Βλάντιμιρ Πούτιν».

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα νέα και από τις ΗΠΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να συνεχιστεί ο διάλογος σε διπλωματικό επίπεδο και ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, να δοθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η απάντηση στο γραπτό έγγραφο που επιδόθηκε στο Κρεμλίνο. Όπως ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν, η ρωσική απάντηση αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η Ουκρανία ζήτησε διεθνή βοήθεια από το ΝΑΤΟ

Αίτημα στο ΝΑΤΟ για διεθνή βοήθεια υπέβαλε η ουκρανική κυβέρνηση την Τρίτη, σύμφωνα με δήλωση του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ).

Το Ευρωατλαντικό Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Καταστροφών (EADRCC) έλαβε αίτημα από την Ουκρανία στις 15 Φεβρουαρίου για διεθνή βοήθεια, ανέφερε η δήλωση. Το EADRCC είναι ο κύριος μηχανισμός αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης του ΝΑΤΟ.

Η Ουκρανία παρείχε λεπτομερή στοιχεία για αυτοκίνητα, φορτηγά, γερανούς, μπουλντόζες, μηχανές για ακτινοβολία και χημική αναγνώριση, εξοπλισμό για αναζήτηση εκρηκτικών αντικειμένων, εξοπλισμό θερμικής αναγνώρισης, περισσότερα από 50 αυτοσυντηρούμενα στρατόπεδα, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν 250-300 άτομα το καθένα, εξοπλισμό επικοινωνιών, ιατρικές προμήθειες και άλλα.

Αναφορές για νεκρό Ρωσόφωνο πολιτοφύλακα

Νεκρός έπεσε ένας Ρωσόφωνος πολιτοφύλακας σε επεισόδιο που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, σύμφωνα με αναφορές από τη Ρωσία. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Open TV στη Μόσχα, το συμβάν έγινε νωρίς το βράδυ της Τρίτης στη ρωσόφωνη περιφέρεια του Λουγκάνσκ η οποία είναι μία από τις δύο περιοχές στο Nτονμπάς που de facto έχει αποσχιστεί από το Κίεβο και δεν ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ εκπρόσωπος της ρωσόφωνης περιεφέρειας τόνισε σε δηλώσεις του ότι ένας οπλίτης της πολιτοφυλακής έπεσε νεκρός από πυρά Ουκρανού ελεύθερου σκοπευτή.

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στόχευσαν το έδαφος του Λουγκάνσκ (LPR) την Τρίτη (15/02), σύμφωνα με το γραφείο αντιπροσώπων της στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού (JCCC), προσθέτοντας ότι ένας οπλίτης του LPR σκοτώθηκε. Νωρίτερα σήμερα, ο αντιπρόσωπος του LPR στο JCCC, ανέφερε ότι η Ουκρανία δεν είχε ανοίξει πυρ από τις 28 Ιανουαρίου.

«Στις 15:00 (12:00 GMT), οι ένοπλοι σχηματισμοί της Ουκρανίας από την κατεύθυνση του οικισμού του Ορέχοβο άνοιξαν πυρά από ελεύθερο σκοπευτή προς την κατεύθυνση του οικισμού Γκολουμπόφσκογιε, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός οπλίτη της Λαϊκής Πολιτοφυλακής του LPR» ανέφερε ακόμη ο αντιπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

Απετράπη τρομοκρατική επίθεση;

Σημειώνεται πως το πρακτορείο Tass μετέδωσε ότι το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ απέτρεψε την Τρίτη τρομοκρατική επίθεση στο χώρο μιας συγκέντρωσης προς τιμήν βετεράνων

«Ένας κάτοικος του Λουγκάνσκ στις 6:30 της 15ης Φεβρουαρίου ειδοποίησε για την εύρεση ενός αντικειμένου που μοιάζει με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε έναν κάδο απορριμμάτων στο πάρκο Φιλίας του Λαού», ανέφερε το δημοσίευμα. Οι πράκτορες εξουδετέρωσαν τη συσκευή.

Η βόμβα αποτελούνταν από ένα κινητό τηλέφωνο, έναν πυροκροτητή, δύο πλάκες TNT συνολικού βάρους 400 γραμμαρίων και παράγοντες καταστροφής, όπως κομμάτια από χαλύβδινες ράβδους. Το υπουργείο δήλωσε ότι είχε λόγους να πιστεύει ότι η πυροδότηση του μηχανισμού είχε προγραμματιστεί για την ώρα μιας συγκέντρωσης αφιερωμένης στους βετεράνους που θα γινόταν το πρωί της 15ης Φεβρουαρίου.

Το υπουργείο δήλωσε ότι ανατρεπτικές ομάδες της Ουκρανίας ενδέχεται να εμπλέκονται στην απόπειρα επίθεσης, καθώς επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην ΛΔΜ. Η πυροδότηση του εκρηκτικού μηχανισμού εν μέσω μεγάλου πλήθους στο κέντρο του Λουγκάνσκ θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τραυματισμούς σε πολίτες, δήλωσε το υπουργείο.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες από την ολοκλήρωση της συνάντησης ανάμεσα σε Πούτιν – Σολτς. Ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί πόλεμο. Συγκεκριμένα τόνισε πως η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με την ΕΕ και όλες τις δυτικές χώρες.

«Ωστόσο», όπως είπε, «τα συμφέροντα της Ρωσίας θα πρέπει να ληφθούν δεόντως υπόψη. «Δεν θέλουμε πόλεμο στην Ευρώπη», τόνισε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που η χώρα του απαιτεί εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση. Ο ίδιος πάντως, υπογράμμισε ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί ικανοποιητική απάντηση στα αιτήματα της χώρας του. Επιπλέον, εξήρε τη σημασία του αγωγού «Nord Stream 2» στη Βαλτική Θάλασσα, ο οποίος, όπως δήλωσε , θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο Στόλτενμπεργκ καλεί τη Μόσχα να αποδείξει τη βούληση για αποκλιμάκωση

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που καλωσόρισε τις ενδείξεις ότι η Ρωσία ενδέχεται να αναζητά διπλωματική λύση στο ζήτημα της ρωσικής στρατιωτικής ανάπτυξης στα σύνορα της Ουκρανίας. Ωστόσο, κάλεσε τη Μόσχα να κάνει φανερή τη βούλησή της να δράσει.

«Υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η διπλωματία θα πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό δίνει λόγους για συγκρατημένη αισιοδοξία. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει οποιαδήποτε ένδειξη αποκλιμάκωσης στο πεδίο από τη ρωσική πλευρά», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πριν από τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει μέσα και γύρω από την Ουκρανία μια μάχιμη δύναμη που δεν έχει προηγούμενο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Όλα είναι τώρα στη θέση τους για μια νέα επίθεση. Όμως η Ρωσία εξακολουθεί να έχει το χρόνο να κάνει πίσω, να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο και να αρχίσει να εργάζεται για μια ειρηνική λύση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ υπογραμμίζοντας πως η υφιστάμενη κατάσταση είναι «η πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας που έχουμε αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη». Επίσης, επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να περιμένει την απάντηση της Μόσχας στις προτάσεις της συμμαχίας για την ασφάλεια. «Ελπίζουμε ότι θα λάβουμε σύντομα από τη Ρωσία μια απάντηση στην επιστολή μας», δήλωσε ακόμη ο Στόλτενμπεργκ.

Ζήτησε ουσιαστική απόσυρση στρατευμάτων

«Αυτό που πρέπει να δούμε είναι μια ουσιαστική απόσυρση στρατευμάτων, όχι μόνο στρατευμάτων αλλά και εξοπλισμού», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν η Μόσχα απέσυρε στρατεύματα για να τα επαναφέρει. «Όλα είναι τώρα στη θέση τους για μια νέα επίθεση, αλλά η Ρωσία έχει ακόμη χρόνο να κάνει πίσω από το χείλος του γκρεμού: σταματήστε να προετοιμάζεστε για πόλεμο, και αρχίστε να προετοιμάζεστε για μια ειρηνική λύση» ήταν το μήνυμά του.

Σχετικά με το δικαίωμα της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ υπενθύμισε τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008. «Η απόφαση του Βουκουρεστίου ισχύει. Το ΝΑΤΟ πιστεύει ακράδαντα ότι όλα τα έθνη έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το δικό τους δρόμο», είπε. Τόνισε επίσης ότι η Συμμαχία δεν έχει λάβει καμία απάντηση από την ρωσική πλευρά στις προτάσεις της για τη συλλογική ασφάλεια, ενώ πρόσθεσε ότι το NATO είναι έτοιμο να εισέλθει σε έναν διάλογο με τη Μόσχα για τις διμερείς σχέσεις.