Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 06:18
Κόσμος

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Τύμπανα πολέμου ηχούν στη Μέση Ανατολή






Τα τύμπανα πολέμου ηχούν πλέον ανατριχιαστικά στη Μέση Ανατολή μετά την εξόντωση του υποστράτηγου των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη.

Η ηγεσία στην Τεχεράνη -από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μέχρι τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί και τον υπουργό Άμυνας Αμίρ Χαταμί – ορκίστηκε εκδίκηση και το ερώτημα είναι σε τι επίπεδο και σε ποιο σημείο θα εξαπολύσει τα αντίποινά του. Για την Κιμ Γκάτας του Carnegie Endowment for International Peace, είναι δύσκολο να πει κανείς πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. «Ένας πόλεμος; Το χάος; Περιορισμένα αντίποινα; Τίποτε; Αληθινά δεν ξέρει κανένας, ούτε στην περιοχή ούτε στην Ουάσινγκτον, επειδή αυτό δεν έχει προηγούμενο».

Αν και το Ιράν δεν μπορεί να αντιπαραταχθεί στρατιωτικά στις ισχυρότερες ΗΠΑ σε μια κατά μέτωπον σύγκρουση, έχει ωστόσο αναπτύξει υπό την ηγεσία του Σουλεϊμανί μια σειρά εφιαλτικών αντισυμβατικών εργαλείων, που μπορεί να επιστρατεύσει.

Επιθέσεις κατά Αμερικανικού προσωπικού στη Μέση Ανατολή ή κατά τάνκερ

Το Πεντάγωνο δικαιολόγησε την εξόντωση του Ιρανού υποστρατήγου υποστηρίζοντας ότι ο Σουλεϊμανί «ανέπτυσσε σχέδια επιθέσεων κατά Αμερικανών διπλωματών και στρατιωτικού προσωπικού στο Ιράκ κι ολόκληρη την περιοχή». Κι έκανε λόγο για «αποφασιστική αμυντική κίνηση για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό» και την «αποτροπή μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων». Αλλά με τον φόνο του Σουλεϊμανί οι ΗΠΑ έριξαν λάδι στη φωτιά της Μέσης Ανατολής, όπως σημειώνει το Stratfor, ενισχύοντας τη βούληση στο Ιράν για επιθέσεις κατά Αμερικανικού προσωπικού στην περιοχή. «Στις άμεσες προκλήσεις περιλαμβάνεται η διασφάλιση των πρεσβειών μας, των στρατευμάτων μας και του προσωπικού μας στο Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο και τον Περσικό Κόλπο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Νταν Σαπίρο.

Επιθέσεις με ρουκέτες σε Ισραήλ, Σαουδική Αραβία

Το Ιράν μπορεί επίσης να εξαπολύσει μπαράζ επιθέσεων κατά Αμερικανών στρατιωτών ή μελών των ενόπλων δυνάμεων συμμαχικών τους χωρών και κατά βάσεων σ’ ολόκληρη τη Μέση Ανατολή – λόγος για τον οποίον οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας, ή εναντίον πετρελαιοφόρων ή εμπορικών πλοίων στην περιοχή των στενών του Χορμούζ, τα οποία η Τεχεράνη μπορεί να κλείσει ανά πάσα στιγμή.

Όπως εκτιμά ο ειδικός σε θέματα αντιμετώπισης αντάρτικου, Ντέιβιντ Κιλκάλεν, που είχε συνεργαστεί με τον πρώην διευθυντή της CIA Ντέιβιντ Πετρέους, τα αντίποινα του Ιράν μπορεί να περιλαμβάνουν «από μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες κατά του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας και πιθανώς και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μέχρι μια αύξηση των χερσαίων επιθέσεων κατά στρατευμάτων και βάσεων στην περιοχή».

Απαγωγές, τρομοκρατικά χτυπήματα, κυβερνοεπιθέσεις

Σύμφωνα με τον ίδιο ειδικό το Ιράν θα μπορούσε επίσης να εξαπολύσει πιο ασύμμετρες, αντισυμβατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, ακόμη και στις ίδιες της ΗΠΑ.

Επιθέσεις με τη μορφή τρομοκρατικών χτυπημάτων, στοχευμένων δολοφονιών, απαγωγών ή και κυβερνοεπιθέσεων, όπως είχε απειλήσει παλαιότερα ο ίδιος ο Σουλεϊμανί.

Οι σύμμαχοι των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν στη Μέση Ανατολή

Ο επικεφαλής της επίλεκτης Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης Σουλεϊμανί είχε εκπαιδεύσει διάφορες φιλο-ιρανικές πολιτοφυλακές σ’ ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη ορκιστεί να εκδικηθούν τις ΗΠΑ για την εξόντωσή του. Οι σύμμαχοι αυτοί του Ιράν περιλαμβάνουν:

  • Τις σιϊτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ -όπως η Καταϊμπ Χεζμπολάχ,ο στρατιωτικός βραχίονας της οργάνωσης Μπαντρ και η Ασαϊμπ Αχλ αλ Χακ – , που αντιμάχονται από την εισβολή του 2003 τις αμερικανικές δυνάμεις
  • Τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που διαθέτει χιλιάδες ρουκέτες και θα μπορούσε να τις εξαπολύσει κατά του Ισραήλ
  • Τους σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, που διεξάγουν πόλεμο με την υπό τη Σαουδική Αραβία συμμαχία και οι οποίοι είχαν αναλάβει τον περασμένο Σεπτέμβριο την ευθύνη για τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco.
  • Τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τον ένοπλο βραχίονα της οποίας εξακολουθεί, όπως πιστεύεται, να στηρίζει στρατιωτικά το Ιράν.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, μεγάλου συμμάχου του Ιράν, ορκίστηκε σήμερα «τη δίκαιη τιμωρία» των «εγκληματιών δολοφόνων» που ευθύνονται για τον θάνατο του Σουλεϊμανί: «Η δίκαιη τιμωρία των εγκληματιών δολοφόνων (…) θα είναι η ευθύνη και το καθήκον όλων των μαχητών της Αντίστασης σε όλον τον κόσμο», υπόσχεται σε ανακοίνωσή του ο Χάσαν Νασράλα, ο οποίος γενικά χρησιμοποιεί τον όρο «Αντίσταση» για να περιγράψει την οργάνωσή του και τους συμμάχους της.

Με άλλα λόγια, ακόμη κι αν οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν δεν μπορούν να πολεμήσουν μόνες τους τις ΗΠΑ, μπορούν να υπολογίζουν στη στήριξη των πολυάριθμων συμμάχων τους στην ευρύτερη περιοχή.

ΗΠΑ – Βρετανία ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας στις βάσεις τους στη Μέση Ανατολή

Τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ έστειλαν περισσότερους από 14.000 στρατιωτικούς ως ενισχύσεις στην περιοχή και ανακοίνωσαν την αποστολή επιπλέον 500 ανδρών μετά την επίθεση εναντίον της πρεσβείας τους στη Βαγδάτη. Χθες, Πέμπτη, ο Αμερικανός ΥΠ ΑΜ Μαρκ Έσπερ ανακοίνωσε πως ένα τάγμα 4.000 ανδρών έλαβε εντολή να βρίσκεται σε ετοιμότητα και μπορεί να αναπτυχθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οι ΗΠΑ έχουν αυτή τη στιγμή 5.200 στρατιωτικούς ανεπτυγμένους στο Ιράκ, επισήμως για να «βοηθούν και να εκπαιδεύουν» τον ιρακινό στρατό και για να αποφευχθεί μια ανάκαμψη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Οι συνολικές δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή ανέρχονται σε 60.000 άτομα.

Την ίδια ώρα η Βρετανία αυξάνει την ασφάλεια και την ετοιμότητα στις στρατιωτικές της βάσεις στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Skynews. Η Βρετανία διαθέτει στο Ιράκ στρατιωτικό προσωπικό περίπου 400 ανδρών που βοηθούν στην εκπαίδευση των ιρακινών στρατιωτών. Οι περισσότεροι εδρεύουν στη βάση Τάτζι, βόρεια της Βαγδάτης.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr