Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025 08:08
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Double score» της ΝΔ (30% έναντι 15%) στην πρόθεση ψήφου






Σε πρωτόγνωρα επίπεδα για τα ελληνικά δημοκοπικά χρονικά διαμορφώνεται η διαφορά ανάμεσα στο μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα και την παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημιουργώντας στη συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης (62%) την πεποίθηση ότι σε τυχόν εκλογές η πολιτική αλλαγή που είναι προδιαγεγραμμένη, αφού διευρύνεται έτι περαιτέρω η ήδη υψηλότατη δυσαρέσκεια των πολιτών.

Η διπλάσια εκλογική δύναμη, την οποία καταγράφει η Νέα Δημοκρατία, φθάνοντας στο 30%, έναντι του 15% στο οποίο υποχωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχει ιστορικά καταγραφεί ανάμεσα στα δύο κόμματα που διεκδικούν την εξουσία. Εξίσου αξιοσημείωτο είναι ότι από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση η ψαλίδα της διαφοράς ανοίγει, καθώς, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η οποία διεξήχθη στις 3 και 4 Νοεμβρίου και είδε το φως της δημοσιότητας το βράδυ της Δευτέρας από το κεντρικό δελτίο του SKAI, η επίδοση της ΝΔ είναι αυξημένη κατά 1,5 εκατοστιαία μονάδα, σε σχέση με την προ μηνός αντίστοιχη έρευνα, και του ΣΥΡΙΖΑ μειωμένη κατά μία μονάδα.

Δυσαρέσκεια και αποσυσπείρωση

Ενδεικτικό του κλίματος απαισιοδοξίας που επικρατεί στην κοινή γνώμη είναι το γεγονός ότι 87% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, έναντι μόλις 7,5% που πιστεύει ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Μάλιστα, το ποσοστό όσων δηλώνουν αισιόδοξοι για την κατάσταση στο μέλλον είναι το χαμηλότερο από τη δημοσκόπηση της ΠΑΜΑΚ Ιανουαρίου, ενώ αντίθετα το ποσοστό όσων δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της κατάστασης είναι στο υψηλότερο επίπεδο. Επιπλέον, εννέα στους δέκα πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις κυβερνητικές επιδόσεις (89%), με τους δυσαρεστημένους εκλογείς του ΣΥΡΙΖΑ να φτάνουν πλέον τους οχτώ στους δέκα (79%).
Στο σύνολο του δείγματος, που έφθασε στα 1080 άτομα, ικανοποίηση από τις κυβερνητικές επιδόσεις δηλώνει το 6,5% των ερωτώμενων έναντι 4,5% που απαντά «ούτε ικανοποιημένος ούτε δυσαρεστημένος». Σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος, ικανοποιημένοι απαντούν το 13,5 των ερωτηθέντων έναντι 7,5% που απαντά «ούτε ικανοποιημένος ούτε δυσαρεστημένος».

Το δυσμενές για την κυβερνητική παράταξη αποτέλεσμα προκύπτει από την υψηλή αποσυσπείρωση που καταγράφεται στην έρευνα για όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την αύξηση των απευθείας μετακινήσεων στη ΝΔ που φθάνουν, για πρώτη φορά, στο 9%. Σχεδόν δύο στους  τρεις ψηφοφόρους του Σεπτεμβρίου του 2015 εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ που η συσπείρωση φθάνει στο limit down του 35,5%, ενώ στο 25,5% φθάνουν εκείνοι που κατευθύνονται προς το λευκό, το άκυρο ή την αποχή. Την ίδια ώρα η ΝΔ απολαμβάνει ιδιαιτέρως υψηλό ποσοστό συσπείρωσης που φθάνει στο εντυπωσιακό για μη προεκλογική περίοδο ποσοστό του 82,5%.

Στο 3% Λεβέντης και Κωνσταντοπούλου

Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των πολιτικών δυνάμεων, στην τρίτη θέση της κατάταξης παραμένει σταθερά η Αυγή με 7% (-0,5% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση του Ερευνητικού Ινστιτούτου του ΠΑΜΑΚ) και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,5%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 4,5%, ενώ η Ένωση Κεντρώων και η Πλεύση Ελευθερίας είναι στο όριο εισόδου στη Βουλή με 3% (που ανεβάζουν τις επιδόσεις τους κατά μία μονάδα). Από 2% καταγράφουν Το Ποτάμι (+0,5%) και οι ΑΝΕΛ, 1,5% η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (-0,5%) και 1% συγκεντρώνει η ΛΑΕ (-0,5%). Το 6,5% των ερωτώμενων δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα, ενώ 19% (-1,5%) απαντά «Δεν ξέρω/ Δεν απαντώ» στην ερώτηση ποιο κόμμα θα ψηφίσει.

Σε δυσθεώρητα ύψη ανεβαίνει και το προβάδισμα  που αποσπά στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, που φθάνει στο 37% έναντι του 20,5% που θεωρεί το ίδιο για τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ στο 39% φθάνουν όσοι απαντούν «κανένας από τους δύο».

Ο κ. Μητσοτάκης προηγείται και στη δημοφιλία έναντι όλων των πολιτικών αρχηγών. Οι θετικές γνώμες στο πρόσωπο του προέδρου της ΝΔ φθάνουν στο 31,5%. Ακολουθούν, μοιραζόμενοι με 25,5% τη δεύτερη θέση της κατάταξης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Έπονται ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με 24,5%, ο αρχηγός της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης με 23,5% και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά με 23%. Και η σειρά κλείνει με τον πρωθυπουργό και αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρας στο 22%, τον επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη στο 18%, τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο στο 14% και, τελευταίο, τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο με 7,5%.

Στην παράσταση νίκης, τέλος, η ΝΔ προηγείται με 64% έναντι 12,5% που εκτιμά ότι στις επόμενες εκλογές μπορεί να αναδειχθεί νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Πηγή: protothema.gr