Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024 15:26
Κόσμος

Δραματικές ώρες στην Αλβανία : Μάχη με το χρόνο για τη διάσωση εγκλωβισμένων – Αυξάνονται οι νεκροί

Military and emergency personnel carry an injured man on a stretcher near a damaged building in Thumane, after an earthquake shook Albania, November 26, 2019. REUTERS/Flatos Bytyci





Μάχη με το χρόνο προκειμένου να ανασύρουν όσους ανθρώπους βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια δίνουν τα σωστικά συνεργεία τα οποία με «χειρουργικές» κινήσεις προσπαθούν να φτάσουν σε ανθρώπους που έχουν καταπλακωθεί από συντρίμμια μετά την κατάρρευση εκατοντάδων κτιρίων λόγω του φονικού σεισμού που χτύπησε χθες τα ξημερώματα την Αλβανία.

Οι κάτοικοι της Αλβανίας ζουν δραματικές στιγμές καθώς ο σεισμός εντάσεως 6,4 Ρίχτερ προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 23 ανθρώπων και τον τραυματισμό 100ντάδων.

Ημέρα εθνικού πένθους

Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε η σημερινή στην Αλβανία, την επομένη του ισχυρού σεισμού.

Ο σεισμός 6,4 βαθμών, ο ισχυρότερος που έχει πλήξει αυτή τη χώρα των Βαλκανίων εδώ και πολλές δεκαετίες, προκάλεσε την κατάρρευση κτιρίων σαν να ήταν πύργοι από τραπουλόχαρτα, που παγίδευσαν ανθρώπους κάτω από βουνά από συντρίμμια.

«Χάσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά σώσαμε επίσης πολλές», είπε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νοσοκομείο των Τιράνων χθες βράδυ για να δει τραυματίες. «Δυστυχώς, ο απολογισμός των απωλειών δεν είναι ο οριστικός», προειδοποίησε, πριν ανακηρύξει την Τετάρτη «ημέρα εθνικού πένθους».

Στρατιωτικοί, αστυνομικοί και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας συνέχιζαν χθες όλη την ημέρα τις έρευνες στα συντρίμμια σε πόλεις κοντά στο επίκεντρο της καταστροφικής σεισμικής δόνησης, κοντά στις αλβανικές ακτές στην Αδριατική.

Μάχη με το χρόνο από τα σωστικά συνεργεία

Ο μαραθώνιος των σωστικών συνεργείων δεν έχει τελειώσει: τα μέλη τους, με φακούς φορεμένους στα κεφάλια, δεν σταματούν τις προσπάθειες να εντοπίσουν και να ανασύρουν επιζήσαντες. «Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης θα συνεχιστούν ό», είπε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

«Χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή διότι το σκοτάδι κάνει οποιαδήποτε επιχείρηση ακόμα πιο δύσκολη», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δημοσιοποίησε το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας, 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην πλειονότητά τους στην παραθαλάσσια τουριστική πόλη του Δυρραχίου, καθώς και στη Θουμάνε, βόρεια της πρωτεύουσας. Ο αριθμός των ανθρώπων που διασώθηκαν ανέρχεται ως τώρα σε 45.

Τα περισσότερα θύματα ανασύρθηκαν από συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν σε αυτές τις δύο πόλεις. Στον απολογισμό συμπεριλαμβάνονται ένας άνδρας που σκοτώθηκε όταν μέσα στον πανικό του πήδησε από ύψος από το σπίτι του στην πόλη Κούρμπιν, καθώς κι ένας άνδρας που επέβαινε σε αυτοκίνητο που ενεπλάκη σε δυστύχημα όταν το τμήμα του δρόμου στο οποίο κινείτο καταστράφηκε. Μέλη ενός σωστικού συνεργείου αφηγήθηκαν σε αλβανικά ΜΜΕ ότι ένα από τα θύματα ήταν μια ηλικιωμένη που έκανε το σώμα της ασπίδα για να σώσει τον εγγονό της.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, περίπου 600 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους με ελαφρά τραύματα, εισήχθησαν και νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία.

Στη μάχη για τη διάσωση εγκλωβισμένων έχουν μπει και οι ελληνικές ομάδες της ΕΜΑΚ οι οποίες έχουν ανασύρει δύο ζωντανούς μέσα από τα ερείπια καθώς  και ένα άτομο νεκρό.

Έλληνες διασώστες απεγκλώβισαν δύο άτομα

Η Ελληνική Αποστολή ενεργεί από τις απογευματινές ώρες της 26ης Νοεμβρίου 2019 για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην Αλβανία. Συγκεκριμένα, η ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ επιχειρεί στην πόλη Thumane, περίπου 15 χλμ βορειοδυτικά της πόλης των Τιράνων και έχει απεγκλωβίσει ζωντανή μια γυναίκα 45 ετών καθώς και μια γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της, ενώ η ομάδα της 5ης ΕΜΑΚ επιχειρεί στο Δυρράχιο και έχει απεγκλωβίσει ζωντανό έναν άνδρα 24 ετών. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.

Δραματικές ώρες για τους συγγενείς των θυμάτων

Με κάθε διάσωση, πλήθος ανθρώπων ξεσπά σε ζητωκραυγές και επευφημίες προς τα σωστικά συνεργεία, όπως στη διάσωση ενός νεαρού από τα συντρίμμια κτιρίου που μετατράπηκε σε σωρό συντριμμιών κοντά σε μια παραλία στο Δυρράχιο.

Όπως έχει γίνει γνωστό, περίπου 300 στρατιωτικοί και 1.900 αστυνομικοί συμμετέχουν στις έρευνες ενώ συνδράμουν στις επιχειρήσεις και εκατοντάδες εθελοντές από όλη τη χώρα.

  • Βοήθεια έστειλαν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες — ήδη έχουν φθάσει και επιχειρούν ομάδες των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Κροατία, ενώ αναμένονται περίπου 100 γάλλοι στρατιωτικοί και πολίτες ειδικευμένοι σε επιχειρήσεις διάσωσης που κινητοποίησε το Παρίσι. Ειδικούς έστειλαν επίσης η Σερβία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία.

Ο ισχυρότερος σεισμός από το 1926

Ο αλβανός σεισμολόγος Ράπο Ορμένι τόνισε ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926.

Ακολουθήθηκε από 250 και πλέον μετασεισμικές δονήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Η κύρια δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, ως το Σαράγεβο της Βοσνίας, σε απόσταση σχεδόν 400 χιλιομέτρων, ακόμη και στο Νόβι Σαντ της Σερβίας, σε απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων.

Άγνωστος ο αριθμός των εγκλωβισμένων

Άγνωστος ωστόσο παραμένει ο αριθμός των εγκλωβισμένων ανθρώπων, ενώ εκατοντάδες έχουν μείνει άστεγοι.

Η αλβανική κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στους κατοίκους να παραμείνουν εκτός των σπιτιών τους.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο One Channel ο Αθανάσιος Μπαλάφας, Επικεφαλής κλιμακίου ΕΜΑΚ, ο οποίος βρίσκεται στο χωριό βορειοδυτικά των Τιράνων, που έχει πληγεί από το φονικό σεισμό, αυτή τη στιγμή οι περιοχές που χρίζουν άμεσης επέμβασης είναι το Δυρράχιο και το χωριό αυτό.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλάφα, τα κτίρια της περιοχής δεν είναι κτισμένα με βάση κάποιο κανονισμό, επομένως η συμπεριφορά τους απέναντι στο σεισμό δεν είναι η καλύτερη, με αποτέλεσμα οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι διασώστες να είναι άκρως επικίνδυνες.

Ψάχνουν να βρουν τους συγγενείς τους

Όσο περνάει η ώρα τόσο μεγαλώνει και η αγωνία των πολιτών για τους συγγενείς τους.

Ένα ανατριχιαστικό περιστατικό περιγράφει ο θείος μιας 15χρονης από το νοσοκομείο των Τιράνων, ο οποίος αναζητά την ανιψιά του και τον πατέρα της, καθώς η τύχη τους αγνοείται.

Ο ίδιος δίνοντας τα στοιχεία της στη δημοσιότητα κάνει έκκληση στις αρχές να του πουν που βρίσκονται.

Η μητέρα της και ο 12χρονος αδερφός της βρίσκονται στο νοσοκομείο. Ωστόσο η ίδια και ο πατέρας της αγνοούνται. Όπως αναφέρει, προσπάθησε να τους καλέσει και τα κινητά τους βρίσκονται σε λειτουργία.

«Είμαι ο θείος του κοριτσιού, το διαβατήριο βρέθηκε στα ερείπια. Αυτή είναι η ανιψιά μου Drita Cakoni, 15 ετών. Η αδελφή μου είναι σε σοβαρή κατάσταση, ο 12χρονος γιος της είναι καλά στην υγεία του αλλά σε σοκ. Έχω χάσει τον γαμπρό μου και την κόρη του.

»Να μου πει η κυβέρνηση που βρίσκεται η ανιψιά μου και ο πατέρας της: στο νεκροταφείο ή στο νοσοκομείο; Το τηλέφωνο του γαμπρού μου λειτουργεί, κανείς δεν απαντά. Έχω δει τον τρόμο με τα μάτια μου σήμερα, οι άνθρωποι συνθλίβονται και παγιδεύονται. Είναι μια πραγματική φρίκη» λέει ο θείος του κοριτσιού.

Μάχη με το χρόνο

Μεταξύ των νεκρών ή των τραυματιών δεν φαίνεται να υπάρχουν ελληνικής καταγωγής πολίτες, όπως επιβεβαίωσε το πρωί η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα.

Ωστόσο, ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ συνομίλησε με έλληνα ομογενή, ακριβώς δίπλα από ένα κτίριο το οποίο κατέρρευσε και στα συντρίμμια βρίσκονται συγγενείς του.

Ο άνθρωπος αποκαλύπτει πως η ξαδέλφη του, η οποία έχει επικοινωνήσει μαζί τους, βρίσκεται εγκλωβισμένη, όπως επίσης εγκλωβισμένοι βρίσκονται στο ίδιο σημείο η θεία του και η ανιψιά του.

Συγκεκριμένα, όπως λέει, «εδώ μέσα είναι η ξαδέρφη μου, η θεία μου και το μωρό της ξαδέρφης μου. Με την ξαδέρφη έχουμε μιλήσει… Λέει ότι είναι ζωντανή, της έχουμε βάλει κι ένα τηλέφωνο και επικοινωνούμε. Είναι καλά, δεν ξέρει για την μάνα της και για το μωρό».

«Τα ξαδέρφια μου που ήταν στον πέμπτο έχουν πέσει κι αυτοί εδώ κάτω. Ο πατέρας έχει σωθεί κι έχουν πεθάνει οι δύο γιοι, η κόρη, η μάνα και η γυναίκα του ενός παιδιού, η αρραβωνιαστικιά του» προσθέτει.

Οπως επισημαίνει, δεν έχει οπτική επαφή με την ξαδέρφη του, η οποία έχει και το κινητό τηλέφωνο, ωστόσο του έχει πει πως αν -και τραυματισμένη- είναι καλά. Του μετέφερε ακόμη πως δεν έχει εικόνα για το αν η μητέρα και το μωρό της είναι καλά και τους παρακαλεί να την απεγκλωβίσουν.

Συνεχίζοντας, τονίζει πως το πιο πιθανό είναι η ξαδέλφη του να απεγκλωβιστεί, ωστόσο για τους υπόλοιπους δηλώνει πως το πιο πιθανό είναι να έχουν χάσει την ζωή τους.

Ζημιές σε 500 κτίρια στα Τίρανα

Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ ανέφερε ότι πάνω από 500 κτίρια στην πρωτεύουσα υπέστησαν ζημιές σε διάφορα επίπεδα, χιλιάδες είναι οι κάτοικοι που αδυνατούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και θα αναγκαστούν να περάσουν την νύχτα στην ύπαιθρο, ενώ ο στρατός επιχειρεί από το απόγευμα να κατασκευάσει κέντρα στέγασης σε ανοιχτούς χώρους κυρίως σε γήπεδα.

Έντονη ήταν και η μετασεισμική ακολουθία με 250 σεισμούς να ακολουθούν και τρεις να είναι αρκετά ισχυροί 5.4, 4.7 και 4.5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Πηδούσαν από τα παράθυρα για να σωθούν

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των διασωθέντων από τον φονικό σεισμό.

«Πανικός, 3 η ώρα τη νύχτα όσο να ‘ναι υπάρχει πρόβλημα. Είναι και το σκοτάδι που δημιουργεί πιο μεγάλο φόβο. Επικρατούσε πανικός. Ηταν μισό λεπτό και είχε μεγάλη ένταση, το σπίτι πήγαινε πέρα δώθε» περιγράφει στο ΣΚΑΙ κάτοικος των Τιράνων.

«Εγώ κοιμόμουν την ώρα του σεισμού αλλά ήταν πολύ δυνατός, κουνιόνταν όλα. Στην πολυκατοικία άκουγα πολλές φωνές» περιγράφει άλλη.

Παράλληλα, όπως λένε, πολλά άτομα από τον πανικό τους πηδούσαν από τα παράθυρα. «Υπάρχουν άτομα που είχαν εγκλωβιστεί μέσα στα σπίτια. Μερικοί πηδούσαν από τα παράθυρα μέσα στον πανικό τους. Ο κόσμος βγήκε αμέσως έξω».

«Ο κόσμος είναι τρομαγμένος. Δεν μπορείς να τα βάλεις με τη φύση. Είναι όλοι έξω. Υπάρχει τρόμος, ανησυχία» ισχυρίζονται.

Σε σκηνές οι κάτοικοι

Σε σκηνές τις οποίες κατασκεύασε ο στρατός πρόκειται να περάσουν το βράδυ οι κάτοικοι του Δυρραχίου, που έμειναν άστεγοι λόγω του σεισμού.

Όπως είναι γνωστό η επιστροφή στα σπίτια είναι δύσκολη εφόσον ο κίνδυνος παραμένει ορατός λόγω των πιθανών συνεπειών από την μετασεισμική ακολουθία.

Συνολικά, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 25 μετασεισμικές δονήσεις με την εντονότερη εκείνη των 5.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τρεις ώρες από τον μεγάλο σεισμό και 5 Ρίχτερ στις 14:14 τοπική η ώρα.

«Ευχαριστώ» από Μέτα και Ράμα

«Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πρώτη» αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό, είπε ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, κατά τη συνάντησή τους στα Τίρανα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος συναντήθηκε με τον αλβανό πρόεδρο μετά την επίσκεψή του στο Δυρράχιο, τόνισε την ετοιμότητα της Ελλάδας να βοηθήσει με κάθε τρόπο. «Για οποιαδήποτε ενίσχυση χρειαστείτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και γενικότερα» σημείωσε και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του προς το λαό της Αλβανίας και την ευχή ότι θα επιστρέψει στα Τίρανα κάτω από καλύτερες συνθήκες.

«Κύριε πρόεδρε, σας ευχαριστώ που με δεχτήκατε κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες, τόσο για σας όσο και για τον λαό της Αλβανίας. Βρίσκομαι εδώ με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για να εκφράσω τα συλλυπητήρια του ελληνικού λαού στον αλβανικό λαό και σε εσάς προσωπικά και προκειμένου να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια τη δύσκολη αυτή ώρα. Δυστυχώς η Ελλάδα έχει μακρά εμπειρία από σεισμούς. Ήδη, δύο μονάδες της ΕΜΑΚ βρίσκονται εδώ και παράσχουν βοήθεια» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση με τον Aρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο και περιηγήθηκε στον καθεδρικό ναό της Αναστάσεως του Κυρίου.

Ράμα: «Αισθανόμαστε καλά γιατί δεν είμαστε μόνοι»

Την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα για τη συμπαράσταση αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αλβανία, εξέφρασε κι ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα από το Δυρράχιο, κατά την επίσκεψή του στα ερείπια πολυκατοικίας, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

«Αισθανόμαστε καλά γιατί δεν είμαστε μόνοι. Είμαι πάρα πολύ ευγνώμων για όλους τους φίλους και είμαι ειλικρινά πολύ ευγνώμων στον Έλληνα πρωθυπουργό και στον υπουργό Εξωτερικών. Μου τηλεφώνησαν αμέσως και ήθελαν απλά να μάθουν τι να κάνουν και πού να βοηθήσουν».

«Αυτό είναι απίστευτο και τους ευχαριστώ πολύ, και ευχαριστώ τον ελληνικό λαό» δήλωσε ο κ. Ράμα από το Δυρράχιο όπου επιχειρούν οι μονάδες της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό επιζώντων από κτίριο που κατέρρευσε από τον σεισμό.