Ιδιαίτερα επικίνδυνος κακοποιός με βαρύ ποινικό μητρώο, ο οποίος είχε μάλιστα δραπετεύσει από τις φυλακές Τρικάλων το 2013, ήταν ο ληστής που έπεσε νεκρός στην αιματηρή ληστεία του αεροδρομίου των Τιράνων την Τρίτη (09/04).
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τον Μurataj Admir, ο οποίος είχε δραπετεύσει μαζί με άλλους 10 επικίνδυνους Αλβανούς κακοποιούς από τις φυλακές Τρικάλων το 2013.
Μετά την απόδρασή του, στις 16 Μαΐου του 2013, είχε διαπράξει μια ακόμη ληστεία σε τράπεζα της Λάρισας, μαζί με έναν συμπατριώτη του, ενώ η λεία τους ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Επίσης, λίγο καιρό αργότερα, συμμετείχε και σε ληστεία σε σούπερ μάρκετ στο Περιστέρι.
Νεκρός από πυρά αστυνομικών στο αεροδρόμιο
Υπενθυμίζεται ότι αστυνομικοί σκότωσαν έναν από τους ενόπλους που εισέβαλαν νωρίτερα στο διεθνές αεροδρόμιο των Τιράνων και άρπαξαν 10 εκατομμύρια ευρώ από υπαλλήλους που τα φόρτωναν σε αεροσκάφος.
Συγκεκριμένα, πέντε ληστές οπλισμένοι με καλάσνικοφ και χειροβομβίδες πέρασαν στην πίστα του αεροδρομίου με κλειστό ημιφορτηγό και ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους που εκείνη την ώρα φόρτωναν σάκους με τα χρήματα σε αεροπλάνο με προορισμό την Βιέννη.
Υπό την απειλή των όπλων άρπαξαν τους σάκους με τα χρήματα, τους φόρτωσαν στο βαν και διέφυγαν.
Ένας πυροσβέστης που τους αντιλήφθηκε ειδοποίησε την αστυνομία η οποία τούς καταδίωξε, με αποτέλεσμα ανταλλαγή πυροβολισμών κατά την οποία σκοτώθηκε ένας από τους ληστές.
Οι υπόλοιποι εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο σε κάποιο σημείο της διαδρομής και διέφυγαν με άλλο αυτοκίνητο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται αλβανικά ΜΜΕ τα χρήματα ανήκαν σε ασφαλιστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία και είχαν μεταφερθεί με οκτώ οχήματα στο αεροδρόμιο.
Οι αποστολές χρημάτων στο εξωτερικό από το διεθνές αεροδρόμιο Ρίνας έχουν μπει στο στόχαστρο ληστών και άλλες φορές – μία μέσα στο αεροδρόμιο και άλλες δύο στον οδικό άξονα που οδηγεί σε αυτό. Η αστυνομία ανέκτησε ένα μέρος του ποσού από την τελευταία ληστεία, το οποίο οι δράστες είχαν κρύψει μέσα σε χύτρες ταχύτητας.
Το χρονικό της αιματηρής απόδρασης
Την Παρασκευή 22 Μαρτίου του 2013, οι 11 κρατούμενοι έκοψαν τα κάγκελα, ανέβηκαν στην ταράτσα και άρχισαν να πυροβολούν κατά των φρουρών.
Την ίδια στιγμή, έξω από τις φυλακές πέρασε όχημα με ενόπλους συνεργούς τους, οι οποίοι άνοιξαν πυρ με καλάσνικοφ, εναντίον των εξωτερικών φρουρών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο από αυτούς στην κοιλιά και τα πλευρά.
Ακολούθησε πραγματική μάχη με σφοδρά πυρά μεταξύ των κρατουμένων που βρέθηκαν οπλισμένοι στις ταράτσες και των σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Το σχέδιο της συμμορίας των Αλβανών της οποία αρχηγός φέρεται να ήταν ο «σκληρός» δολοφόνος Μάριο Κόλα, ο οποίος σκοτώθηκε σε αιματηρή συμπλοκή που κολούθησε στο Σούλι, χαρακτηρίστηκε από τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη ως μία «στρατιωτικού τύπου επιχείρηση».
Σύντομα τρεις από τους έντεκα δραπέτες συνελήφθησαν, ωστόσο οι υπόλοιποι οκτώ διέφυγαν τη σύλληψη. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν προς τη Λαμία όπου πραγματοποίησαν κλοπές αυτοκινήτων και ρούχων αναστατώνοντας την περιοχή πριν κατευθυνθούν προς τη νότιο Ελλάδα, όπου προσπάθησαν να καλύψουν τα ίχνη τους μέχρι το τραγικό περιστατικό με τη δολοφονία της άτυχης γυναίκας στα Ίσθμια Κορίνθου.
Πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ έδειξαν ως δολοφόνο της 25χρονης τον επικίνδυνο δραπέτη Μάριον Κόλα, ο οποίος σήμερα είναι νεκρός.
«Σε βάρος όλων των παραπάνω έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τις, κατά περίπτωση, πράξεις της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή από κοινού, της στάσης κρατουμένων, της ηθικής αυτουργίας από κοινού σε διακεκριμένη παράνομη οπλοφορία πολεμικού τυφεκίου, χειροβομβίδων, της ηθικής αυτουργίας από κοινού σε παράνομη οπλοχρησία κατά συρροή, της σύστασης και συμμετοχής σε συμμορία, της κατοχής όπλων στη φυλακή και της ηθικής αυτουργίας σε προμήθεια κινητού τηλεφώνου σε κρατούμενο του Καταστήματος Κράτησης Τρικάλων.
Η δημοσίευση των παραπάνω στοιχείων ταυτότητας και των φωτογραφιών αποσκοπεί στην αποκάλυψη τυχόν τέλεσης από τα συγκεκριμένα άτομα άλλων εγκληματικών πράξεων, στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, καθώς και στην ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με τα άτομα αυτά, να επικοινωνήσει στον αριθμό κλήσης 24310 – 63023 του Τμήματος Ασφάλειας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων. Υπενθυμίζεται ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις (23-03-2013) το μεσημέρι στο εσωτερικό των Φυλακών Τρικάλων από σωφρονιστικούς υπαλλήλους και αστυνομικούς βρέθηκαν σε τέσσερα διαφορετικά κελιά και κατασχέθηκαν επιπλέον δώδεκα νάιλον συσκευασίες με ηρωίνη, συνολικού βάρους (6,4) γραμμαρίων, πέντε (5) κινητά τηλέφωνα και τρεις (3) κάρτες SIM.
Από το Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Ασφαλείας της Αστυνομικής Διεύθυνση Τρικάλων σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος επτά κρατουμένων (τριών αλλοδαπών, υπηκόων Γεωργίας, τριών αλλοδαπών, υπηκόων Αλβανίας και ενός ημεδαπού) για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εισαγωγής ναρκωτικών και της παράνομης εισαγωγής κινητών τηλεφώνων σε Σωφρονιστικό Κατάστημα», αναφερόταν στην ανακοίνωση της Αστυνομίας με τα στοιχεία των οκτώ τότε δραπετών.
Πηγή: cnn.gr