Νέες θανατώσεις ζώων που οδηγούνται σε υγειονομική ταφή – Παραμένουν τα μέτρα «καραντίνας» – Ξεκινούν και νέοι εντατικοί έλεγχοι – «Μαύρες» γιορτές για κτηνοτρόφους
Δύο νέα κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων μετρά ο νομός Μαγνησίας με την είσοδο του 2025. Πρόκειται για ύποπτα κρούσματα σε δύο διαφορετικές κτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή της Ευξεινούπολης, τα οποία βγήκαν θετικά και τα ζώα οδηγήθηκαν χθες και τα υπόλοιπα οδηγούνται αύριο, Σάββατο, σε θανάτωση και υγειονομική ταφή. Οι φετινές γιορτές ήταν «μαύρες» για τους κτηνοτρόφους, που δεν μπόρεσαν να σφάξουν και όσοι το έκαναν μετά από αυστηρούς ελέγχους, το έκαναν για περιορισμένο αριθμό ζώων, λιγότερα κιλά και χαμηλότερη τιμή κατά ένα ευρώ.
Τη διάγνωση των δύο νέων κρουσμάτων επιβεβαίωσε χθες η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Αννα Μαρία Παπαδημητρίου, μετά από ενημέρωση που είχε από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας, η οποία έχει θέσει την περιοχή σε καραντίνα και προχωρά σε συνεχείς ελέγχους.
Σύμφωνα με την κ. Παπαδημητρίου, εκτιμάται ότι πρόκειται για τα τελευταία κρούσματα στην περιοχή, στην οποία θα ξεκινήσει νέος κύκλος αυστηρών ελέγχων ανά ζώνες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα μέτρα που έχουν ληφθεί απέδωσαν. «Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα και τις οδηγίες που έχουν λάβει από την κτηνιατρική υπηρεσία. Στόχος είναι να μπορέσουν να σφάξουν την επόμενη εβδομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει νέο κρούσμα», ανέφερε η κ. Παπαδημητρίου.
Ωστόσο, οι κτηνοτρόφοι του δοκιμασμένου από την ευλογιά νομού, δεν είναι αισιόδοξοι. «Περιμένουμε να δούμε πού θα σταματήσει το κακό. Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει και πόσο ακόμη θα αντέξουμε. Εδώ και δύο μήνες, περιμένουμε από εβδομάδα σε εβδομάδα», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Μαγνησίας, Γιώργος Τερζάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κτηνοτρόφοι του Βόλου και της Ν. Αγχιάλου είναι σε καραντίνα εδώ και δύο μήνες και τον τελευταίο ένα μήνα και η Ευξεινούπολη. «Δεν είναι μόνο το ζωικό κεφάλαιο που χάσαμε. Είναι τα διαφυγόντα κέρδη που έχουμε από τη στιγμή που κρατάμε τα ζώα μας σε περιορισμό και τα ταΐζουμε, ενώ δεν μπορέσαμε καν να σφάξουμε μέσα στις γιορτές για να ζήσουμε», αναφέρει.
Μέσα στην περίοδο των γιορτών, ελάχιστοι ήταν οι κτηνοτρόφοι που μπόρεσαν να σφάξουν. «Λίγοι, που πέρασαν από έλεγχο, κατάφεραν να σφάξουν τρία – τέσσερα ζώα. Εσφαξαν λίγα ζώα και πετώντας ενάμισι κιλό στα δέκα κιλά κρέας και πουλώντας ένα ευρώ κάτω από την τιμή της αγοράς», περιγράφει τις συνθήκες ο κ. Τερζάκης, επισημαίνοντας ότι πολλοί κτηνοτρόφοι δεν έλαβαν καθόλου αποζημιώσεις.