Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024 21:05
ΒόλοςΤοπικά

Ε. Λέκκας: «Ο,τι έργα και να είχαν γίνει, δεν γινόταν να συγκρατήσουν όλο αυτό τον όγκο νερού – Στο Βόλο «εγκαταστάθηκαν» 150 εκατ. τόνοι νερού και λάσπης»






Για ένα «εξαιρετικά ακραίο φαινόμενο, ανάλογο του οποίου δεν έχει καταγραφεί άλλο ιστορικά» κάνει λόγο ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας για την κακοκαιρία Daniel.

Όπως είπε, είναι μια επανάληψη του «Ιανού», της κακοκαιρίας που έπληξε την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2020, αλλά με μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ,  ουσιαστικά συνδυάστηκε το φαινόμενο της ισχυρής βροχόπτωσης με άλλα συνοδά φαινόμενα, όπως οι κατολισθήσεις, οι διαβρώσεις εδαφών και η μεταφορά αντικειμένων.

Οι διαφορές σε Βόλο και Πήλιο

«Πρέπει μέσα από το φυσικογεωγραφικό πλαίσιο της Μαγνησίας να δούμε τι συμβαίνει» είπε ο κ. Λέκκας και συμπλήρωσε πως είναι διαφορετικό αυτό που συνέβη στο Πήλιο και διαφορετικό αυτό που συνέβη στον Βόλο.

Εξήγησε ότι στο ανατολικό Πήλιο υπάρχουν επικλινείς πλαγιές που όταν διαβρώνονται από το πολύ νερό κατολισθαίνουν, ενώ στο Βόλο υπάρχει μια πολύ μεγάλη λεκάνη 150 τετραγωνικών χλμ, όπου έπεσαν τεράστιος όγκος νερού. Αυτός ο όγκος νερού, τα 150 εκατ. τόνοι νερού, δεν μπορούν να απορροφηθούν, τόνισε.

Σε ερώτηση αν υπήρχε περίπτωση με έργα υποδομής να έχουν προληφθεί οι μεγάλες ζημιές, ο καθηγητής υποστήριξε πως «δεν υπάρχει περίπτωση ό,τι έργα και να έχουμε κάνει, να συγκρατήσουν όλο αυτό τον όγκο νερού. Όμως μπορούμε να έχουμε μετριασμό των επιπτώσεων αλλά αυτό απαιτεί χρόνο».

Τέλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει άμεσα να γίνει μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης στην περιοχή. «Θεωρώ ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι πάρα πολύ σημαντικές και δεν μπορούμε να τις εκτιμήσουμε ακόμη» είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε βίντεο: