Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Ενημέρωση υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις», η οποία θα διεξαχθεί ημέρα Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019 κι ώρα 19:00 στην αίθουσα Αμοιρόγλου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας (Δημητριάδος 176), για όλους τους συναδέλφους εμπόρους, επιχειρηματίες και επαγγελματίες της πόλης μας.
Η παρουσίαση του νόμου και των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις θα παρουσιάσει ο λογιστής – σύμβουλος επιχειρήσεων, κ. Παπαχρήστου Αλέξανδρος και η αναπληρώτρια προϊσταμένη του ΚΕΑΟ Βόλου, κα Θεοδωρακάκη Αθηνά.
Η ενημέρωση αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες είτε επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση είτε επιθυμούν να είναι ενήμεροι για την τρέχουσα διαδικασία. Σκοπός είναι να γνωρίσουν όλοι πληρέστερα τις προϋποθέσεις και τις υποχρεώσεις , να θέσουν τα ερωτήματα τους και να λάβουν τις κατάλληλες απαντήσεις, χωρίς να διακρίνονται από το άγχος της αμφιβολίας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Εμπορικού Συλλόγου, όπου είναι διαθέσιμο άρθρο με θέμα τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών ασφαλιστικών ταμείων και δημοσίου (https://www.esv.gr/portal/?p=1707)
ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2362Β, επισυνάπτεται στην παρούσα) η Υπουργική Απόφαση 26034/695/2019 με την οποία οι εργοδότες κάθε κλάδου του ιδιωτικού τομέα υποχρεούνται πλέον να καταβάλλουν τις αποδοχές των εργαζομένων τους, καθώς και την αποζημίωση απόλυσής τους (είτε συνολικά, είτε κατά τις προβλεπόμενες δόσεις), αποκλειστικά σε τραπεζικούς λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων.
Παράλληλα με την καταβολή, πρέπει να αναγράφεται η αιτιολογία της συγκεκριμένης μεταφοράς χρημάτων, καθώς και το χρονικό διάστημα που αυτή αφορά, είτε πρόκειται για μισθούς, είτε για καταβολή αποζημίωσης.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου εφιστά την προσοχή των μελών του στις συγκεκριμένες διατάξεις, καθώς τα πρόστιμα που προβλέπονται κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους ή αμέλειας, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη εποχή.
Συγκεκριμένα, για κάθε μία παράβαση προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο από 300 € μέχρι 50.000 € με πράξη της Επιθεώρησης Εργασίας και προσωρινή διακοπή της λειτουργίας τμήματος ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης για χρονικό διάστημα από 3 μέχρι 5 ημέρες, ανάλογα με την σοβαρότητα και την συχνότητα των παραβάσεων. Παράλληλα, οι παραβάτες μπορεί να αποκλειστούν από δημόσιους διαγωνισμούς για χρονικό διάστημα από 3 μήνες μέχρι 3 χρόνια, ανάλογα και πάλι με τη σοβαρότητα της παράβασης.
Για τους παραπάνω λόγους απαιτείται επιμέλεια και προσοχή από τις επιχειρήσεις για την καταβολή των αποδοχών και των αποζημιώσεων των εργαζομένων τους. Οι νέες διατάξεις αρχίζουν να ισχύουν από την 1η Ιουλίου 2019.
ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ
Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου ενημερώνει τα μέλη του ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2324B – επισυνάπτεται στην παρούσα) η Υπουργική Απόφαση 61654/2018, με την οποία διευρύνεται η απλοποιημένη διαδικασία διευθέτησης των οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού (fasttrack) και άρα ανοίγει για μεγαλύτερο αριθμό υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, η υπαγωγή στην αυτοματοποιημένη διαδικασία διευρύνεται σημαντικά στα 300.000 ευρώ, αντί των 50.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα.
Μία επιπλέον βελτίωση στο συνολικό πλαίσιο είναι τα κριτήρια επιλεξιμότητας, όπου ο λόγος του συνόλου των οφειλών, μετά την αφαίρεση προστίμων και των προσαυξήσεων προς το καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων θα είναι πλέον ίσος ή μικρότερος από 10 αντί του μέχρι τώρα ισχύοντος κριτηρίου, που ο λόγος θα έπρεπε να ήταν μικρότερος ή ίσος του 8. Το νέο κριτήριο ισχύει τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Με την επέκταση των ορίων της απλοποιημένης διαδικασίας εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία ρύθμισης οφειλών για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που σήμερα ήταν υποχρεωμένες να ακολουθούν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.
Τα λοιπά κριτήρια υπαγωγής παραμένουν ως έχουν.
Υπενθυμίζεται ότι, με την υπαγωγή στην απλοποιημένη διαδικασία διαγράφεται το σύνολο των τόκων υπερημερίας των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, ποσοστό 95% των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση και ποσοστό 85% των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
Η επέκταση αφορά και στις εκκρεμείς αιτήσεις από το στάδιο στο οποίο αυτές βρίσκονται.