Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025 09:49
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφιαλτικές οι προβλέψεις για τη μείωση του πληθυσμού της χώρας -Προς Ελλάδα των 7,5 εκατ.






Η επόμενη γενιά θα βιώσει μια Ελλάδα της οποίας ο πληθυσμός δεν θα ξεπερνά τα 7,5 εκατομμύρια, δηλαδή μια χώρα γερόντων, με ένα Κράτος Πρόνοιας που θα καταρρέει κι ένα Ασφαλιστικό που θα έχει χτυπήσει «κόκκινο» λόγω της πλήρους αναστροφής της ισορροπίας εργαζομένων- συνταξιούχων.

Υπάρχει δυνατότητα να αλλάξουν τα δεδομένα και οι εφιαλτικές προβλέψεις; Μόνο αν δοθούν κίνητρα στους νέους ανθρώπους να δημιουργήσουν οικογένεια, μόνο αν αισθανθούν ασφαλείς ότι το Κράτος δεν θα συνεχίσει να αδιαφορεί, μόνο αν το πλέγμα προστασίας είναι πραγματικό και όχι στα χαρτιά. Ακριβώς εκεί στοχεύει ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου, αν και όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Οι εξαγγελίες δημιουργούν, ωστόσο, υψηλές προσδοκίες.

Για κάθε παιδί 2.000 ευρώ διαθέσιμα

Μόνο για την οικονομική ενίσχυση των ζευγαριών, που θα αποφασίσουν να φέρουν στη ζωή παιδιά την επόμενη χρονιά, υπολογίζεται ότι ο Προϋπολογισμός θα πρέπει να «γράψει» περί τα 180 εκατ. Ευρώ. Με βάση τις ανακοινώσεις της αρμόδιας υφυπουργού Δ. Μιχαηλίδου, το 2020 για κάθε παιδί που θα γεννιέται, θα υπάρχουν διαθέσιμα 2.000 ευρώ. Αν ανατρέξει κανείς στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ των τελευταίων ετών, θα διαπιστώσει ότι- με φθίνουσα πορεία- οι γεννήσεις ανέρχονται σε περίπου 90.000 ετησίως, συνεπώς το σχετικό κονδύλι σε πρώτη φάση δεν θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. Ευρώ.

Από αυτά ακριβώς τα στοιχεία είναι, πάντως, προφανές ότι απαιτούνται πολλά περισσότερα για να αντιστραφεί η τάση των γεννήσεων.

Πριν μπούμε στο τούνελ της κρίσης, γεννιόνταν περίπου 118.000 παιδιά κάθε χρόνο, αλλά η βίαιη πτώση των εισοδημάτων και η έκρηξη της ανεργίας, προκάλεσαν ραγδαία κι επιταχυνόμενη μείωση των γεννήσεων και είναι ενδεικτικό ότι το 2017 (τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία), ο αριθμός τους είχε περιοριστεί σε μόλις 88.553! Αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα, όσον αφορά στις μητέρες, η ηλικία των οποίων φαίνεται ότι ανεβαίνει.

Η μάχη του υπουργείου Οικονομικών για τις προσαυξήσεις

Το δεύτερο σημαντικό μέτρο στήριξης της οικογένειας είναι η προσαύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα αν αυτή η προσαύξηση θα έχει εισοδηματικό πλαφόν, έτσι ώστε να ενισχύονται τα νοικοκυριά με μικρομεσαία εισοδήματα, η ουσία είναι αυτό το φορολογικό κίνητρο θα στηρίξει τις σημερινές οικογένειες. Υπό αυτήν την έννοια, η «μάχη» που θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών με τους Θεσμούς το Σεπτέμβριο, για τη διατήρηση του αφορολογήτου στα σημερινά επίπεδα και την εισαγωγή χαμηλού συντελεστή 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη κρισιμότητα.

Ποια είναι αυτή τη στιγμή η εικόνα των οικογενειών, με βάση τα στοιχεία του Taxis; Από το σύνολο των 6.370.099 φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν την περασμένη χρονιά, οι 4.012.398 αφορούσαν μονοπρόσωπα νοικοκυριά ή ζευγάρια χωρίς παιδιά, ενώ από την πλευρά των εισοδημάτων, επί συνόλου 73,612 ευρώ μόλις 24,6 δισεκ. αφορούσαν οικογένειες. Κοινώς κι από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι η οικογένεια φθίνει.

Η κυβέρνηση έχει εντάξει, επίσης, στο σχεδιασμό της την επαναφορά τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων, την πρόβλεψη ειδικών ενισχύσεων για ζευγάρια μικρής ηλικίας (κάτω από τα 30 έτη), αλλά και την ενίσχυση του πλέγματος προστασίας για τις εργαζόμενες μητέρες. Κρίσιμο είναι να περάσουν όλα αυτά από τις Συμπληγάδες των δανειστών και τους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς που προβλέπονται…

Πηγή: iefimerida.gr