Βροχή πέφτουν οι κατασχετήριες εκθέσεις στο Ειρηνοδικείο Βόλου για οφειλές σε τράπεζες από κόκκινα δάνεια. Δεκάδες ακίνητα, αγροτεμάχια, χώροι επαγγελματικής στέγης, σπίτια, βγαίνουν στο σφυρί, ακόμη και χώροι όπου λειτουργούν κρατικές δομές, όπως αυτή τη Βόλου για τη φιλοξενία μεταναστών, στην περιοχή Κακάβου.
Η αναστολή των πλειστηριασμών για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της υγειονομικής κρίσης μετέθεσε για
αργότερα πολλά αναγκαστικά μέτρα, ενώ παράλληλα τρέχουν και πολλά νέα προγράμματα για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων οφειλετών που προκάλεσε η κρίση. Οι δικαστικοί επιμελητές στον Βόλο κατέθεσαν από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα 111 κατασχετήριες εκθέσεις, από 70 που είχαν καταθέσει το 2019 προ της πανδημίας.
Οι πλειστηριασμοί ακινήτων, που έχουν υποθηκευτεί για τη λήψη δανείων, προσδιορίζονται για τις αρχές του
ερχόμενου Δεκεμβρίου. Οι εκποιήσεις τρέχουν κανονικά αυτή τη στιγμή μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου.
Πληροφορίες από κύκλους δικαστικών επιμελητών αναφέρουν ότι οι διαδικασίες επίσπευσης κινούνται από
εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, τα γνωστά funds, με έδρες από το εξωτερικό και παραρτήματα στην Ελλάδα, που επιδιώκουν την αποπληρωμή των οφειλών με κάθε τρόπο.
Οι κατασχετήριες εκθέσεις για πλειστηριασμό ακινήτων κοινοποιούνται στους οφειλέτες και στο Ειρηνοδικείο
Βόλου, προσδιορίζουν τις οφειλές και τα ακίνητα που δεσμεύονται και γνωστοποιούν την ημέρα διενέργειας των πλειστηριασμών. Από την ημέρα της κατάσχεσης των ακινήτων και μέχρι την ημερομηνία εκποίησης ο νόμος ορίζει ότι θα πρέπει να έχει παρέλθει διάστημα επτά- οκτώ μηνών.
Από την πλευρά τους, οι οφειλέτες προσπαθούν να ανακόψουν τις διαδικασίες χρησιμοποιώντας όλα τα όπλα,
που τους δίνει ο νόμος με αιτήσεις για αναστολή εκτέλεσης των αποφάσεων. Δυστυχώς, πάρα πολλοί δανειολήπτες βρίσκονται σε δυσμενή θέση. Δικαστικός επιμελητής σχολιάζει ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να ρυθμίσουν τις οφειλές του και να διατηρήσουν τα ακίνητά τους λόγω οικονομικής αδυναμίας.
Τα ενυπόθηκα ακίνητα είναι στο στόχαστρο των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, οι οποίες πολλές φορές
μπορεί να διεκδικούν το ίδιο ακίνητο το οποίο έχει δηλωθεί σε διαφορετικές τράπεζες ως υποθήκη για τη λήψη
δανείων.
Επισημαίνεται ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα έχουν κατατεθεί στο Ειρηνοδικείο Βόλου 111
κατασχετήριες εκθέσεις, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021 31, του 2020 εννέα, του 2019 70 και του
2018 67. Οι πλειστηριασμοί κατά ευάλωτων νοικοκυριών έχουν παγώσει με απόφαση της κυβέρνησης τον περασμένο Μάρτιο. Μέχρι και 30 Ιουνίου έχει ανασταλεί η εκποίηση 3.000 ακίνητων ευάλωτων δανειοληπτών σαν μέτρο στήριξης για όσους δοκιμάζονται περισσότερο μέσα στην υγειονομική κρίση, την κρίση ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση.
Παράλληλα, μέχρι 30 Ιουνίου απέχουν από κάθε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών που αφορούν στην πρώτη κατοικία και οι δικηγόροι όταν οι σχετικές εντολές δίνονται από τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, κατά της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών, όπως ορίζονται με τον ν. 4738/2020, με το πλαίσιο της από 30.9.2021 απόφασης.
Από εφημ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ