Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024 22:25
ΘεσσαλίαΛάρισα

Εύκολα «την πατάνε» οι Λαρισαίοι από απατεώνες στο διαδίκτυο – Του «σήκωσαν» 24.880






Έφτιαξε μια αγγελία σε ιστοσελίδα για να πουλήσει έναν λέβητα και χωρίς να το καταλάβει έπεσε στα δίχτυα απατεώνα, στον οποίο παραχώρησε τον απόρρητο προσωπικό αριθμό της πιστωτικής του κάρτας για να λάβει ενημέρωση από την τράπεζα ότι από τον λογαριασμό του έκαναν φτερά 24.800 ευρώ.

Την απάτη σε βάρος του 52χρονου Λαρισαίου ερευνά το Αστυνομικό Τμήμα Κιλελέρ, αλλά το τελευταίο διάστημα στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, οι καταγγελίες διαδέχονται η μία μετά την άλλη και αφο­ρούν σε απάτες μέσω διαδικτύου και ειδικότερα σε ιστοσελίδες αγοραπωλησίας διαφόρων προϊόντων σε… «συμφέρουσες» τιμές, σε τιμές δηλα­δή πολύ χαμηλότερες από αυτές του εμπορίου.

Τα υποψήφια θύματα προσελκύονται από τις υποτιθέμενες προσφορές, πεί­θονται και καταβάλουν χρήματα συνήθως μέσω κατάθεσής σε τραπεζικά ιδρύματα, αλλά στην πραγματικότητα -εκ των υστέρων βεβαίως- αποδεικνύεται ότι χάνουν τις προκαταβολές ενώ οι δράστες διακόπτουν στη συ­νέχεια την επικοινωνία ή αφαιρούν τις επίμαχες αγγελίες από την ιστοσε­λίδα.

Προχθές επίσης 51χρονος Λαρισαίος, θεώρησε ελκυστική την προσφορά κινητού και πλήρωσε 299 ευρώ χωρίς φυσικά να λάβει ποτέ το καινού­ριο του κινητό. Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσής Ασφάλειας προέκυψε πως άλλοι τέσσερις τουλάχιστον έχουν εξαπατηθεί αυτές τις ημέρες από προσφορές στην ίδια ιστοσελίδα. Η οποία, από μια τυχαία διαδικτυακή αναζήτηση προκύπτει πως είναι γνω­στή και στο παρελθόν για απάτες σε βάρος ανυποψίαστων, αλλά και σχόλια… υποψιασμένων για τις εκπληκτικές «προσφορές». Για τη συγκε­κριμένη απάτη σε βάρος του δίχρο­νου η Υποδιεύθυνση Ασφάλεια Λάρισας σχημάτισε δικογραφία σε βάρος τριών δραστών, ενός 36χρονου Αθηναίου και δύο 31 χρόνων γυναι­κών από τη Γεωργία, αφού τηλεφω­νικοί αριθμοί, τραπεζικοί λογαρια­σμοί και δικτυακός τόπος λειτουρ­γούν ως «συγκοινωνούντα δοχεία». Πρόσφατα επίσης, αλλά αυτήν τη φορά μέσω του «Instagram», μία 29χρονη Λαρισαία εντόπισε ένα προ­φίλ στο οποίο πωλούνταν μεταχει­ρισμένα επώνυμα προϊόντα. Επέλεξε, λοιπόν, να αγοράσει μία τσάντα η οποία κόστιζε 210 ευρώ (με τα με­ταφορικά) και έτσι κατέβαλε προκα­ταβολή 100 ευρώ σε λογαριασμό που αντιστοιχούσε σε Ολλανδική τράπεζα.

Δυστυχώς για την ίδια, τις επόμενες ημέρες εκ παραδρομής κατέθεσε στον ίδιο λογαριασμό επιπλέον 100 ευρώ. Στέλνοντας στη συνέχεια μη­νύματα στο συγκεκριμένο προφίλ καθώς αναζητούσε παράλληλα πληροφορίες για την πορεία της παραγγελίας, όχι μόνο δεν της απάντησαν πο­τέ, αλλά την απέκλεισαν (μπλόκαραν) κιόλας, διαπιστώνοντας έτσι πως έπε­σε θύμα απάτης.

ΛΕΒΗΤΑΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ

Ο 52χρονος Λαρισαίος, πριν από μερικές ημέρες δημιούργησε σε γνωστή ιστοσελίδα, τη δική του αγγελία προκειμένου να πουλήσει έναν λέβητα βιομάζας αντί του ποσού των 1.800 ευρώ παραθέτοντας τα δικά του στοι­χεία επικοινωνία.

Έτσι του τηλεφώνησε ο δράστης, ο οποίος του συστήθηκε με ψεύτικα στοιχεία ως κάτοικος Αθηνών, δηλώνοντας μάλιστα ότι ενδιαφέρεται για την αγορά του λέβητα. Τα τηλεφωνήματα μεταξύ των δύο ανδρών συ­νεχίστηκαν και όταν «επιβεβαιώθη­κε» ότι ο δράστης θα αγόραζε τον λέ­βητα, για την ολοκλήρωση της συναλλαγής ζήτησε να χρησιμοποιήσει τη χρεωστική κάρτα του 52χρονου.

0 52χρονος έχοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για μια συνήθη διαδι­κασία ηλεκτρονικής συναλλαγής, δε συνειδητοποίησε ότι ο δράστης του έδινε οδηγίες για να του αποσπάσει τελικά τον λογαριασμό της χρεωστικής κάρτας και το «Extra Pin» για την αλλαγή κωδικών της εφαρμογής ηλεκτρονικών συναλλαγών (ebanking) στην Τράπεζα όπου είχε εκδοθεί η κάρτα του.

Ο 52χρονος στη συνέχεια έλαβε στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, μηνύ­ματα από την Τράπεζα ότι έγιναν έξι συναλλαγές και από τον λογαριασμό του είχε μεταφερθεί συνολικά το πο­σό των 24.800 ευρώ.

Επικοινώνησε έτσι με την Τράπεζα για να διαπιστώσει -μάλλον έκπληκτος- ότι, από τον τραπεζικό του λογαρια­σμό έγιναν οι εξής κινήσεις: Σε έναν λογαριασμό μεταφέρθηκαν 5.000 ευ­ρώ, σε δεύτερο λογαριασμό μετα­φέρθηκαν 2.500 ευρώ, σε τρίτο λο­γαριασμό άλλης τράπεζας κατατέθηκε έμβασμα 6.000 ευρώ, σε τέταρτο λο­γαριασμό άλλης τράπεζας κατατέθηκε έμβασμα 3.000 ευρώ, σε πέμπτο λο­γαριασμό άλλης τράπεζας κατατέθηκε έμβασμα 2.300 ευρώ και τέλος, σε έκτο λογαριασμό πάλι με διαφορετι­κά στοιχεία κατατέθηκε έμβασμα άλ­λων 6.000 ευρώ. Σημειώνεται πως σχεδόν και στις 6 συναλλαγές αναφέρονται διαφορετικά ονόματα ως δικαιούχοι των λογαριασμών όπου με­ταφέρθηκαν τα χρήματα του 52χρονου Λαρισαίου.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία – Βαγγέλης Κακάρας