Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε το εμβόλιο της Moderna κατά της νόσου Covid-19, έγινε γνωστό πριν από λίγο.
«Καλά νέα για τις προσπάθειές μας να φέρουμε περισσότερα εμβόλια για την Covid-19 στους Ευρωπαίους», ανακοίνωσε περιχαρής η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εκτίμησε ότι το εμβόλιο της Moderna είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Τώρα εργαζόμαστε με πλήρη ταχύτητα για την έγκρισή του και τη διάθεσή του στην ΕΕ», συμπλήρωσε στην ανάρτησή της στο Twitter.
Good news for our efforts to bring more #COVID19 vaccines to Europeans!
@EMA_News assessed that the @moderna_tx vaccine is safe & effective.Now we are working at full speed to approve it & make it available in the EU.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) January 6, 2021
Eίχαν προηγηθεί έντονες πιέσεις από το Βερολίνο στον ΕΜΑ για τη γρήγορη έγκριση και αυτού του εμβολίου, μετά την έντονη κριτική για τα προβλήματα, τις καθυστερήσεις και τις ελλείψεις που έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες της Ε.Ε. Πρόκειται για το δεύτερο εμβόλιο κατά της Covid-19 που εγκρίνει ο ΕΜΑ, με΄τα από εκείνο των BioNTech / Pfizer στις 21 Δεκεμβρίου, για το οποίο η Κομισιόν Επιτροπή έδωσε σύντομα το πράσινο φως της και ήταν έως σήμερα το μονάδικό εγκεκριμένο στην Ευρώπη, όπου οι εκστρατείες εμβολιασμού ξεκίνησαν στις 27 Δεκεμβρίου. Το εμβόλιο αυτό έχουν ήδη εγκρίνει οι ΗΠΑ για έκτακτη χρήση σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών στις 18 Δεκεμβρίου και πέντε 24ωρα αργότερα ο Καναδάς, ενώ την περασμένη Δευτέρα το ενέκρινε και το Ισραήλ.
Η έγκριση του δεύτερου εμβολίου θα δώσει ώθηση στις εκστρατείες εμβολιασμού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκονται πολύ πίσω από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία ή το Ισραήλ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή, πριν από τα τέλη Ιανουαρίου, μιας έκτακτης Συνόδου, μέσω τηλεδιάσκεψης, που θα είναι αφιερωμένη στην υγειονομική κρίση. Σε συνέντευξη τύπου από τη Λισαβόνα, με την ευκαιρία της έναρξης της εκ περιτροπής προεδρίας της Πορτογαλίας από την 1η Ιανουαρίου, ο Μισέλ αναφέρθηκε στην «τεράστια πρόκληση» που θέτει η ανάπτυξη των εμβολίων αυτών για έναν πληθυσμό 450 εκατομμυρίων ανθρώπων: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη στήριξη των κρατών μελών, εργάζεται νυχθημερόν για να εγγυηθεί ότι θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των διαθέσιμων εμβολίων», διασφαλίζοντας παράλληλα «τον σεβασμό στην ανεξαρτησία του οργανισμού φαρμάκων», τόνισε.
Αποτελεσματικό κατά 94% το εμβόλιο της Moderna δεν απαιτεί, όπως εκείνο των BioNTech / Pfizer, αποθήκευση σε ξηρό πάγο, αλλά φέρεται να είναι το ακριβότερο απ’ όσα παρήγγειλε η ΕΕ, καθώς η δόση στοιχίζει περί τα 18 ευρώ, αρκετά περισσότερα από τα 12 ευρώ του εμβολίου των BioNTech / Pfizer και τα δέκα της CureVac. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που η Κομισιόν προχώρησε στην παραγγελία λιγότερων δόσεων – 180 εκατ. έναντι 300 εκατ. της Pfizer και 225 εκατ. της Curevac – με οψιόν αγοράς άλλων 180 εκατ. Αλλά ακόμη κι αν η Κομισιόν είχε παραγγείλει περισσότερες δόσεις, η Μοderna έχει περιορισμένη ικανότητα παραγωγής στην ΕΕ κι όπως έχει πει θα μπορούσε να παρασκευάσει έως 20 εκατ. δόσεις – όλες για τις ΗΠΑ. Η Μoderna λέει τώρα ότι μπορεί να παρασκευάσει από 500 έως 600 εκατ. δόσεις μέχρι τα τέλη του 2021 για διάθεση παγκοσμίως, άγνωστο πόσες εξ’ αυτών προορίζονται για την ΕΕ.