Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 06:51
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ειδικά Δικαστήρια προ των πυλών; – Ποιοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύουν να βρεθούν στο εδώλιο

Ποιοι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ «φλερτάρουν» να βρεθούν κατηγορούμενοι και για ποιες υποθέσεις – Πότε αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι δύο διαφορετικές ανακρίσεις που «τρέχουν» στον Αρειο Πάγο από τις αρμόδιες αρεοπαγίτες ειδικές ανακρίτριες





Θα είναι το 2022 έτος Ειδικών Δικαστηρίων; Θα βρεθούν και ποιοι άραγε από τους δύο κατηγορούμενους πρώην υπουργούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο εδώλιο;

Οι απαντήσεις και στα δύο ερωτήματα σχετικά με τις δύο υποθέσεις που ερευνώνται σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και αφορούν τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, για την υπόθεση της Νοvartis, και τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, παραμένουν άγνωστες για όλους. Εντός και εκτός των τειχών της Δικαιοσύνης.

Και αυτό γιατί αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει απάντηση είναι προηγουμένως να έχουν ολοκληρωθεί οι δύο διαφορετικές ανακρίσεις που «τρέχουν» στον Αρειο Πάγο από τις αρμόδιες αρεοπαγίτες ειδικές ανακρίτριες που διερευνούν τις συγκεκριμένες υποθέσεις, οι οποίες, πέρα των οποίων ποινικών διάστασης, έχουν αναμφίβολα και πολιτικές διαστάσεις. Και αμέσως μετά οι ανώτατοι δικαστές -αρεοπαγίτες και σύμβουλοι επικρατείας – που θα συγκροτήσουν τα δικαστικά συμβούλια θα αποφασίσουν οριστικά και αμετάκλητα για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση των δύο πρώην υπουργών αλλά και τυχόν συμμετόχων τους, μη πολιτικών προσώπων, που επίσης βρίσκονται στο πεδίο των ανακριτικών διαδικασιών.

Τα δύο αυτά βουλεύματα εκτιμάται ότι θα έχουν εκδοθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, που σηματοδοτεί και τη λήξη του δικαστικού έτους, και θα αποτελέσουν ουσιαστικά τον «οδικό χάρτη» των δικαστικών εξελίξεων. Οι δικαστές, αφού σταθμίσουν, αξιολογήσουν και αποτιμήσουν το σύνολο του αποδεικτικού υλικού σε καθεμία από τις δύο αυτές υποθέσεις, θα κρίνουν για το σύνολο των ποινικά ελεγχόμενων προσώπων – πολιτικών και μη – αν στο επόμενο στάδιο καθίσουν στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου ή αν η δικογραφία, σε περίπτωση μη θεμελίωσης των αξιόποινων πράξεων, κλείσει με την έκδοση απαλλακτικού βουλεύματος.

Σε περίπτωση πάντως που το δικαστικό συμβούλιο σε οποιαδήποτε από τις δύο ή και στις δύο υποθέσεις δείξει τον δρόμο προς το Ειδικό Δικαστήριο, όπως επισημαίνουν πηγές από τον χώρο της Δικαιοσύνης, οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι ταχύτατες, να προχωρήσει άμεσα η εκδίκασή τους, ώστε να μη μένουν σκιές πάνω από πρόσωπα και να μη δυναμιτίζουν περαιτέρω την πολιτική ζωή του τόπου.

Πού βρίσκονται οι ανακρίσεις

Υπόθεση  Novartis

Η υπόθεση αυτή ερευνάται από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, η οποία, αφού ολοκλήρωσε τον κύκλο των μαρτυρικών καταθέσεων, έχει ξεκινήσει τη λήψη απολογιών, αρχής γενομένης από τα μη πολιτικά πρόσωπα. Τελευταίος θα κληθεί προς απολογία ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στη θέση του κατηγορουμένου μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης που ασκήθηκε με απόφαση της Βουλής, η οποία εκ του νόμου λειτούργησε ως «εισαγγελέας».

Συγκεκριμένα, η δίωξη περιλαμβάνει τα εξής αδικήματα: ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας, ηθική αυτουργία σε πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, απόπειρα εκβίασης, δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου, δωροληψία υπαλλήλου και εγκληματική οργάνωση. Βασικοί μάρτυρες που έχουν ήδη καταθέσει ενώπιον της ανακρίτριας είναι τα 10 πολιτικά πρόσωπα, τα οποία στοχοποιήθηκαν με βάση μόνο καταθέσεις των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, ανώτεροι και ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί, οι οποίοι έχουν αναφερθεί στον ρόλο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, ο επιχειρηματίας Σάμπι Μιωνής, ο οποίος έχει καταθέσει αυτοτελή μήνυση, καταγγέλλοντας σειρά αξιόποινων πράξεων, όπως και ο «Μάξιμος Σαράφης» και η «Αικατερίνη Κελέση», οι οποίοι και σε αυτό το στάδιο εξετάστηκαν υπό το ίδιο καθεστώς προστασίας και όχι με τα πραγματικά τους στοιχεία. Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έχει αρνηθεί τις πράξεις που του αποδίδονται και ετοιμάζεται να δώσει τη δική του «μάχη» όταν βρεθεί τετ-α-τετ με την ανακρίτρια, ενώ οι δύο δημοσιογράφοι, Γιάννα Παπαδάκου και Κώστας Βαξεβάνης, που έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των κατηγορουμένων, καταγγέλλουν ποινικοποίηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας.

 

Υπόθεση τηλεοπτικών αδειών

Η υπόθεση αυτή αφορά τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά στη διάρκεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα την Πέμπτη το πρωί, είναι προγραμματισμένη η απολογία του πρώην υπουργού ο οποίος αντιμετωπίζει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος. Το κάδρο των κατηγορουμένων στην υπόθεση αυτή συμπληρώνεται με τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, ο οποίος με μηνυτήρια αναφορά του, από τον Ιούλιο του 2020, είχε καταγγείλει παρασκηνιακές μεθοδεύσεις στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, αποδίδοντας μάλιστα ρόλο «οργανωτή» στον Νίκο Παππά. Ο επιχειρηματίας, ο οποίος έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο μέρος της απολογίας του και την Τρίτη αναμένεται να ολοκληρώσει το δεύτερο και τελευταίο μέρος, φέρεται ως συνεργός στην παράβαση καθήκοντος του πρώην υπουργού. Ο ίδιος μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενος όχι μόνο δεν αναίρεσε καμία από τις σοβαρές καταγγελίες του αλλά  υποστήριξε πως γνώριζε εκ των προτέρων ότι με όσα αποκάλυψε υπήρχε περίπτωση – όπως και συνέβη – να βρεθεί στη θέση του κατηγορουμένου, αλλά το έκανε για να αποκαταστήσει το όνομά του.

Οπως όλα δείχνουν, η δικογραφία αυτή – την οποία χειρίζεται η αρεοπαγίτης-ανακρίτρια Ευδοξία Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη – θα προπορευτεί χρονικά της υπόθεσης της Novartis και θα φτάσει νωρίτερα στο δικαστικό συμβούλιο για τελική κρίση, οπότε και θα γίνει γνωστό αν θα ακολουθήσει ή όχι για τη συγκεκριμένη περίπτωση Ειδικό Δικαστήριο.