Ανέλαβαν πρωτοβουλία να οργανωθούν και επιδιώκουν συνάντηση με το υπουργείο Παιδείας πριν ξεκινήσουν τη μάχη των εξετάσεων
Τελειόφοιτοι μαθητές γενικών και επαγγελματικών λυκείων του νομού, ανέλαβαν πρωτοβουλία, οργανώθηκαν και διεκδικούν από το Υπουργείο Παιδείας να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ίδιους στις πανελλαδικές εξετάσεις στις οποίες θα δοκιμαστούν σε περίπου ενάμιση μήνα από σήμερα.
Πρόκειται για υποψηφίους των πανελλαδικών οι οποίοι πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς βίωσαν ως πολίτες την καταστροφή από τις διπλές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, είδαν περιουσίες των οικογενειών τους να καταστρέφονται ή να παθαίνουν ζημιές και την ίδια ώρα το σχολικό κουδούνι για τους ίδιους «χτύπησε» με καθυστέρηση εξαιτίας ζημιών τόσο στα ίδια τα σχολεία τους όσο και στις περιοχές που διαμένουν.
Οι μαθητές, ως κάτοικοι πλημμυρόπληκτων περιοχών, διεκδικούν να έχουν συνάντηση με την υφυπουργό Παιδείας, Ζέττα Μακρή, ζητώντας μέτρα για τους ίδιους που φέτος ολοκληρώνουν την γ’ τάξη του λυκείου και ετοιμάζονται να πέσουν στη μάχη των πανελλαδικών, κάτω από αντίξοες συνθήκες εξαιτίας της καταστροφής που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Πρόκειται για συνολικά 12 εκπροσώπους δεκαπενταμελών μαθητικών συμβουλίων από ισάριθμα γενικά και επαγγελματικά λύκεια του νομού, που επί μήνες περιμένουν να ακούσουν μέτρα, αλλά συναντούν… σιγή. Οι πρόεδροι μάλιστα των 12 15μελών μαθητικών συμβουλίων είχαν συνάντηση με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτη Σαβελίδη, στον οποίο κατέθεσαν υπόμνημα, το οποίο εστάλη στον γ.γ. του Υπουργείου Παιδείας. Νωρίτερα, λίγο μετά τις καταστροφές, αντίστοιχο αίτημα είχαν διατυπώσει μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας.
Σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη, ήδη έχει ενημερωθεί η υφυπουργός για το αίτημα συνάντησης μαζί της από μαθητές του νομού και αναμένεται να οριστεί ραντεβού.
1.977 στη μάχη των εξετάσεων
Στη μάχη των πανελλαδικών θα ριχτούν φέτος συνολικά 1.977 υποψήφιοι από τον νομό, τελειόφοιτοι και απόφοιτοι περασμένων ετών. Από το σύνολο των υποψηφίων οι 1.417 είναι από τα Γενικά Λύκεια, εκ των οποίων 388 από τις ανθρωπιστικές σπουδές, 321 από τις θετι9κές επιστήμες, 245 από την κατεύθυνση υγείας και 463 από την κατεύθυνση της οικονομίας και πληροφορικής. Επιπλέον 560 είναι οι υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ.
Φέτος, στον νομό θα λειτουργήσει ένα επιπλέον εξεταστικό κέντρο, μετά τον ορισμό και του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Τρικερίου ως εξεταστικού κέντρου που γλιτώνει τους υποψηφίους από καθημερινή μετακίνηση 38 χλμ. Συγκεκριμένα θα λειτουργήσουν 23 εξεταστικά κέντρα για τα ΓΕΛ, τα 1ο, 2ο , 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο, 8ο ΓΕΛ Βόλου, 1ο και 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, Μουσικό Σχολείο και τα γενικά λύκεια Αγριάς, Αργαλαστής, Ζαγοράς, Τσαγκαράδας, Βελεστίνου, Ν. Αγχιάλου, Αλμυρού, Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Σούρπης, Σκιάθου, Σκοπέλου, Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Αλοννήσου και Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Τρικερίου. Θα λειτουργήσουν επιπλέον πέντε εξεταστικά κέντρα για τα ΕΠΑΛ, τα 3ο ΕΠΑΛ Βόλου, 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, ΕΠΑΛ Αλμυρού και ΕΠΑΛ Σκιάθου.
Η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων θα ανοίξει την Πέμπτη 30 Μαΐου με τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, οι οποίοι θα διαγωνιστούν στο μάθημα των νέων ελληνικών.
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα ξεκινήσουν τις πανελλαδικές την Παρασκευή 31 Μαΐου, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας γενικής παιδείας.
Οι προετοιμασίες μετά τον ορισμό των εξεταστικών είναι πυρετώδεις και περιλαμβάνουν τον ορισμό των λυκειακών επιτροπών και την επιλογή των επιτηρητών.