Συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από τη μέρα που η σιωπή τύλιξε ξαφνικά τον αστυνομικό ρεπόρτερ Γιώργο Καραϊβάζ. Ήταν 9 Απριλίου 2021, όταν έπεσε νεκρός από τα πυρά αγνώστων έξω από το σπίτι του στον Άλιμο, σε μία από τις πιο στυγνές δολοφονίες που σημάδεψαν τον δημοσιογραφικό κόσμο τα τελευταία χρόνια. Από τότε, τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά, οι δράστες της δολοφονίας παραμένουν ασύλληπτοι και η υπόθεση εξακολουθεί να σέρνεται στα σκοτεινά, χωρίς φως, χωρίς απαντήσεις.
Σε μια λιτή αλλά φορτισμένη τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα, η υπηρεσία Silver Alert, υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών, προχώρησε στη θέσπιση των «Ετήσιων Δημοσιογραφικών Βραβείων Γιώργος Καραϊβάζ», τιμώντας τη μνήμη και τη συμβολή του σε κρίσιμες υποθέσεις που αφορούσαν ανθρώπους που είχαν χαθεί και βρέθηκαν χάρη και στις αποκαλύψεις του. Βραβεύτηκαν σπουδαίοι μάχιμοι δημοσιογράφοι, απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι και ειδικά βραβεία σε αστυνομικούς συντάκτες από τον Γιώργο Τσούκαλη, τον Γεράσιμο Κουρούκλη, τον Πάνο Σόμπολο κ.α.
Ανάμεσα στους δημοσιογράφους που τιμήθηκαν ήταν και ο Δημήτρης Μαρέδης, του STAR, του THE NEWSPAPER και του ΝΕΟ 103,3 fm. Το ειδικό τιμητικό βραβείο του απονεμήθηκε από τη χήρα του Γιώργου Καραϊβάζ, τη Στάθα, για την αφοσίωσή του στους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αλλά και για το ήθος του.

Στον σύντομο, συγκινητικό λόγο του, ο Δημήτρης Μαρέδης μίλησε από καρδιάς:
Αυτό το βραβείο είναι πολύ βαρύ για μένα. Τόσο βαρύ που πρέπει να το μοιραστώ με όλους τους συναδέφλους μου πυ βρίσκονται στον δρόμο και ματώνουν τα παπούτσια τους για την αποκάλυψη της αλήθειας. Αυτό δηλαδή που έκανε τόσα χρόνια ο Γιώργος Καραϊβάζ. Μετά τη στυγερή δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, η δημοσιογραφία έχει να αναμετρηθεί με τον εαυτό της. Αναρωτιέμαι πολύ συχνά αν είναι ίδια η Δημοσιογραφία μετά τη δολοφονία του Γιώργου, αν εμείς κάνουμε το καθήκον μας σωστά. Αν αξίζουμε αυτά τα βραβεία σήμερα. Στάθα μου σου δίνω τον λόγο μου ότι θα κάνουμε τα πάντα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Και θα πρέπει να πιέσουμε την Πολιτεία ώστε να βρει τους ενόχους και να τους οδηγήσει εκεί που πρέπει, στη φυλακή, τιμωρώντας τους παραδειγματικά. Γιατί δε σκοτώθηκε μόνο ο Καραϊβάζ εκείνη τη μέρα. Κάποια προσπάθησαν να σκοτώσουν την Δημοκρατία, την Ελευθεροτυπία. Και εν μέρει τα κατάφεραν. Προσπάθησαν να μας φοβίσουν και ίσως τα κατάφεραν. Ναι φοβηθήκαμε. Να κάνουμε και την αυτοκριτική μας.Αλλά κατάφεραν και να μας πεισμώσουν. Δεν πρέπει να λυγίσουμε. Πρέπει να τα καταφέρουμε να σταθούμε όρθιοι για να βρεθεί η αλήθεια”.

Η τελετή παρουσίασης έγινε από τη δημοσιογράφο Ζήνα Κουτσελίνη, με την ατμόσφαιρα να κυριαρχείται από συγκίνηση, αλλά και από μια σαφή, επαναλαμβανόμενη απαίτηση: Δικαιοσύνη.
Κι ενώ η δημοσιογραφική κοινότητα επιλέγει να τιμά τη μνήμη του με ήθος, προσήλωση και συνέχιση του έργου του, η μεγαλύτερη τιμή που του οφείλεται ακόμη εκκρεμεί: η αλήθεια.
