Κυριακή, 23 Μαρτίου, 2025 09:41
Κόσμος

Εισαγγελείς ζητούν την προφυλάκιση του Ιμάμογλου και τεσσάρων συνεργατών του






Εισαγγελείς ζήτησαν τουρκικό δικαστήριο να διατάξει την προφυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και άλλων τεσσάρων συνεργατών του, ενόψει των δικών τους για δυο διακριτές υποθέσεις «διαφθοράς» και «τρομοκρατίας», γνωστοποίησαν οι υπηρεσίες του αιρετού και ηγέτη της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Ο Ιμάμογλου, βασικός αντίπαλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αναμενόταν να είναι αντίπαλός τους στις επόμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, αρνείται τις κατηγορίες, που χαρακτηρίζει «αδιανόητες» «ανυπόστατες», «ανήθικες» και «συκοφαντικές». Το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει αν θα παραμείνει προφυλακισμένος τις πρώτες πρωινές ώρες.

Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν για τέταρτο συνεχόμενο βράδυ χθες Σάββατο, αψηφώντας την απαγόρευση των αρχών.

Η παράταξη του δημάρχου, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), χαρακτήρισε «πραξικόπημα» τη σύλληψη το πρωί της Τετάρτης και την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του  Ιμάμογλου.

Οι επόμενες εκλογές έχουν οριστεί για το 2028, αλλά ο Ερντογάν έχει φτάσει το όριο δύο θητειών του ως πρόεδρος, αφού προηγουμένως είχε υπηρετήσει ως πρωθυπουργός. Εάν επιθυμεί να είναι ξανά υποψήφιος πρέπει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ή να αλλάξει το σύνταγμα.

Στις 22 Μαρτίου, ο Ερντογάν, ο οποίος διοικεί τη χώρα για περισσότερα από 22 χρόνια, κατηγόρησε το CHP ότι προσπαθεί να «προκαλέσει το έθνος μας», προσθέτοντας ότι δεν θα ανεχτούν τους βανδαλισμούς.

 Εντολή να μην μεταδίδονται οι διαδηλώσεις

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, κορυφαίο στέλεχος της τουρκικής τηλεοπτικής οργάνωσης τηλεφωνεί στα τηλεοπτικά κανάλια ένα προς ένα, δίνοντάς τους εντολή να σταματήσουν τις ζωντανές μεταδόσεις και την κάλυψη των διαδηλώσεων για τον Ιμάμογλου, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν συνέπειες.

Υπενθυμίζεται ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν μετατρέψει σε φρούριο το μέγαρο καθώς έχουν ενισχυθεί με 5.000 συναδέλφους τους και από άλλες επαρχίες της χώρας. Η αστυνομία, έξω από το δικαστικό μέγαρο  έχει συγκεντρώσει δεκάδες αύρες νερού, έχει σηκώσει δεκάδες drones ενώ έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης προκειμένου να διαλύσει τη συγκέντρωση.

Δείτε βίντεο

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που συνελήφθη την Τετάρτη για “διαφθορά” και “υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης”, έφτασε το απόγευμα στο δικαστήριο Τσαγλαγιάν, στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να παρουσιαστεί ενώπιον του εισαγγελέα.

Ο εισαγγελέας θα αποφασίσει για τη συνέχεια που θα δοθεί στην προφυλάκιση του δημάρχου, ο οποίος είναι ο βασικός αντίπαλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η διαδικασία με τους 34 ανακριτές και τους 91 κατηγορούμενους (μαζί με τον Ιμάμογλου) αναμένεται να κρατήσει όλη τη νύχτα.

Protothema.gr