Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024 11:18
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eispraxis: Έρχονται οι αυτόματες κατασχέσεις από την ΑΑΔΕ για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές






Μετά την αυτόματη προσυμπλήρωση των κωδικών στις φορολογικές δηλώσεις η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ετοιμάζεται να εφαρμόσει και τις αυτόματες κατασχέσεις, ενεργοποιώντας ένα νέο «όπλο» με σκοπό την ενίσχυση της είσπραξης εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές, και το οποίο τιτλοφορείται Eispraxis.

Μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, και ενώ από το καλοκαίρι είχε προαναγγελθεί η επιτάχυνση της διαδικασίας, πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν πως μέσα στο προσεχές διάστημα η ΑΑΔΕ θα είναι σε θέση να βγάλει στον «αέρα» το Eispraxis, το οποίο μέσω της διασταύρωσης στοιχείων από πολλές «πηγές», θα είναι σε θέση να φακελώνει όσους χρωστούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και να φτάνει ακόμα και στις κατασχέσεις.

Ουσιαστικά, το Eispraxis θα αποτελέσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα για την διασταύρωση όλων των διαθέσιμων στοιχείων για τον οφειλέτη από ποικίλες υπηρεσίες και βάσεις δεδομένων, θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις του διεξάγοντας αναλύσεις κινδύνου και συμπεριφοράς, ενώ θα παρακολουθούνται και θα αξιολογούνται και οι ρυθμίσεις ενημερώνοντας αυτόματα τον φορολογούμενο για τις βεβαιωμένες οφειλές του.

Από που θα αντλούνται τα δεδομένα
Τα αναγκαία στοιχεία για τις διασταυρώσεις θα αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα και τις επιμέρους βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, Taxis, Icisnet, Elenxis, Κτηματολόγιο, τράπεζες, συμβολαιογράφους, Χρηματιστήριο, ΕΡΓΑΝΗ, ΚΕΑΟ, ΓΕΜΗ, ενώ θα υπάρχει συνεργασία και με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ για την ανταλλαγή στοιχείων από τις δικές τους βάσεις δεδομένων.

Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση, με το πού μία οφειλή μετατραπεί σε ληξιπρόθεσμη, οι κατασχέσεις θα προωθούνται αυτόματα από το σύστημα, χωρίς άλλη ενδιάμεση διαδικασία.

Ωστόσο, στο μικροσκόπιο του ελέγχου θα μπαίνουν και λογαριασμοί συζύγων, τέκνων, εταίρων και συνυπόχρεων των οφειλετών, προχωρώντας ακόμα σε αυτή την περίπτωση σε κατασχέσεις εφόσον ανακαλυφθούν παρατυπίες, καθώς είναι συνήθης πρακτική η «απόκρυψη» περιουσιακών στοιχείων με την εκχώρησή τους σε κοντινά πρόσωπα.