Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025 16:32
ΜαγνησίαΤοπικά

Έκλεισαν σε μια 5ετια 48 φούρνοι της γειτονιάς στην Μαγνησία






Τα ζητήματα και οι προκλήσεις για τους φούρνους της γειτονιάς εντός του 2025 αναπτύχθηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε την Κυριακή 19 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Valis στην Αγριά το Σωματείο Αρτοποιών νομού Μαγνησίας.

Η εκδήλωση με την ευγενική συνδρομή της εταιρείας Lesaffre Ελλάς (Μαγιά Χελιδόνι) περιλάμβανε την ετήσια κοπή της βασιλόπιτας, ενώ ακολούθησαν ενδιαφέρουσες ομιλίες με κεντρικό θέμα «Το μέλλον του φούρνου και της γειτονιάς μέσα από τα μάτια της Νέας Γενιάς».

Οι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Σύμβουλος Marketing Lesaffre κ. Κώστας Βαθιώτης, η Σύμβουλος Επιχειρήσεων σε θέματα Marketing κ. Γεωργία Ζάχου, ο Συντονιστής Ασφαλιστικών Πρακτόρων της Ευρώπης Ασφαλιστικής κ. Λάμπρος Τριάντος και ο Περιφερειακός Διευθυντής της «Δέλτα Ενεργειακοί Σύμβουλοι» κ. Ιωάννης Αυγουστίδης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή, ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κ. Χρήστος Μπουκώρος, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Βόλου κ. Έλενα Αντωνοπούλου και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης.

Πολλοί αρτοποιοί παρευρέθηκαν στην εκδήλωση η οποία εστίασε στα θέματα που απασχολούν τα αρτοποιεία της γειτονιάς, όπως είναι το υψηλό ενεργειακό κόστος, το νέο φορολογικό σύστημα που απομυζά πόρους από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες.

Η συμβολή των αρτοποιών 

την περίοδο των πλημμυρών 

Ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Μαγνησίας κ. Κώστας Τσουράπας ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην περίοδο των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου του 2023 εστιάζοντας στον μεγάλο αγώνα που έκαναν τα αρτοποιεία της γειτονιάς για να εξασφαλίσουν το ψωμί στον κόσμο.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «Σε εκείνες τις μέρες των πλημμυρών που η πόλη μετρούσε τις απανωτές πληγές και κανείς δεν ήξερε τι ξημέρωνε, οι αρτοποιοί στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων επιτελώντας ουσιαστικά ένα κοινωνικό έργο στέλνοντας ψωμιά και σε άλλες περιοχές, όπως στο χειμαζόμενο Πουρί που ήταν αποκλεισμένο.

Πιο συγκεκριμένα μέσα στην πρώτη εβδομάδα, μετά την πλημμύρα Daniel, υπήρξαν στην περιοχή μας έντεκα αρτοποιεία που κατάφεραν και λειτούργησαν υπό αντίξοες συνθήκες, τροφοδοτώντας με φρέσκο μυρωδάτο ψωμί τα νοικοκυριά του Βόλου και πολλών άλλων περιοχών.

Και θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους έντεκα συναδέλφους που έδειξαν στην πράξη τι πάει να πει επαγγελματικός ηρωισμός.

Ένα επίσης μεγάλο ευχαριστώ στους Μύλους Λούλη, στην εταιρεία Lesaffre Ελλάς (Μαγιά Χελιδόνι), στην εταιρεία Στεφάνου που είναι το μοναδικό εργοστάσιο πανελλαδικά στην παραγωγή και επισκευή φούρνων, στις εταιρείες Στάμος και Πεπονόπουλος που μας βοήθησαν στην αποθήκευση των νερών, στην πρώην και νυν διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο Επιμελητήριο Μαγνησίας που στάθηκαν στο πλευρό μας για να μπορέσουμε να σηκώσουμε κεφάλι από τις μεγάλες ζημιές και το χάος που προκάλεσαν οι πλημμύρες.

Ακόμη να σημειώσω την μεγάλη συνδρομή των συναδέλφων μας από την Κατερίνη και του εκεί σωματείου αρτοποιών που μας διέθεσαν νερά για να μπορούμε να ετοιμάζουμε τα ψωμιά μας».

Παράλληλα εξήρε το πνεύμα συνεργασίας, ενότητας και σκληρής δουλειάς που διέπει το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου αρτοποιών.

Ακολούθως τόνισε τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα αρτοποιεία, με συνέπεια την τελευταία πενταετία να έχουν βάλει λουκέτο 48 αρτοποιεία της γειτονιάς στη Μαγνησία.

Όπως σημείωσε «στην εκδήλωση δεν υπάρχουν ανάμεσά μας συνάδελφοί που άλλα χρόνια έδιναν το παρών. Και ο λόγος είναι ότι δυστυχώς τα αρτοποιεία που διατηρούσαν, αναγκάστηκαν να τα κλείσουν. Συνολικά 48 φούρνοι της γειτονιάς έκλεισαν.

Και σίγουρα οι συνάδελφοι αυτοί άφησαν το επάγγελμα όχι για το ήθελαν, αλλά γιατί αναγκάστηκαν, εξωθήθηκαν από τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες.

Το υψηλό κόστος της ενέργειας είναι ένας βρόχος για τους αρτοποιούς παρά τις επιδοτήσεις.

Η ακρίβεια στις πρώτες ύλες είναι μια ακόμη ανοικτή πληγή. Απ’ όλα τα τρόφιμα που είναι τα βασικά στο ελληνικό τραπέζι, το ψωμί δεν ανατιμήθηκε παρότι περνούμε μια περίοδο υψηλών πληθωριστικών τάσεων.

Το φορολογικό είναι μια γάγγραινα χωρίς γιατρειά. Δυστυχώς φέτος νιώσαμε όλοι το βάρος του νέου αυτού συστήματος που οδηγεί στον αφανισμό τους ελεύθερους επαγγελματίες».

Για όλα αυτά θέματα στην εκδήλωσή μας είχαμε καταρτισμένους και με γνώσεις ομιλητές, που μας εξήγησαν με ποιους τρόπους μπορούμε να περιορίσουμε το ενεργειακό κόστος αλλά και τι πρέπει να κάνουμε για να έρθουμε ακόμη κοντά στη νέα γενιά».

Κλείνοντας για τις προκλήσεις του 2025 ο κ. Τσουράπας υπογράμμισε την αποφασιστικότητα των αρτοποιών να συνεχίσουν να προσφέρουν στους πολίτες το φρέσκο, μυρωδάτο, από αγνά υλικά ψωμί.

Πιο συγκεκριμένα τόνισε πως «ο κάθε αρτοποιός από εμάς με όσα ψυχικά εφόδια του έχουν απομείνει ακόμη, θα προσπαθήσει να κρατήσει την επιχείρησή του ανοικτή.

Έχει βέβαια δυνατά όπλα για να πολεμήσει, όπως το μεράκι του, η τέχνη του να παράγει φρέσκο μυρωδάτο ψωμί, η αγάπη του κόσμου που ποτέ δεν εγκατέλειψε τον φούρνο της γειτονιάς.

Και ο σύλλογος αρτοποιών Μαγνησίας είναι εδώ για να διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά του.

Σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον ο αρτοποιός θα κάνει αυτό που ξέρει εδώ και χρόνια πολλά.

Να ξυπνά από τα χαράματα, όταν ακόμη η κοινωνία ξεκουράζεται, να βάλει την μαεστρία του στο αλεύρι και τα άλλα υλικά, και να είναι το πρώτο χαμόγελο, η πρώτη καλημέρα στον πολίτη πριν πάει στη δουλειά του προσφέροντας το λαχταριστό ψωμάκι και άλλα αρτοποιήματα».