Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025 14:54
ΜαγνησίαΤοπικά

Εκλεισαν τον δρόμο οι αγρότες για δύο ώρες στον Ριζόμυλο






Τον δρόμο συμβολικά για δύο ώρες στο μπλόκο του Ριζόμυλου έκλεισαν οι αγρότες στο πλαίσιο και της συγκέντρωσης που είχε προγραμματιστεί σήμερα το απόγευμα.

Ο δρόμος έκλεισε από τις 6 έως τις 8 το απόγευμα, με αρκετά σωματεία και συλλόγους, όπως και φορείς της Μαγνησίας να βρίσκονται στο σημείο εκφράζοντας την συμπαράσταση τους στους αγρότες.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τα σωματεία, όπου και παρουσιάστηκαν τα αιτήματα των αγροτών. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, προέδρος των Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, ενώ μίλησαν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας, Κώστας Στεργίου, ο πρόεδρος των Συνταξιουχικών Σωματείων, Γιώργος Ρούσσας, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεράιου, Δημήτρης Νασίκας και ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μαγνησίας, Παναγιώτης Τσιτσιρίκης.

Παρακάτω το πλαίσιο αιτημάτων:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη.
  • Άμεσα έργα με ολοκληρωμένο σχεδιασμό για αντιπλημμυρική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών. Να γίνουν σε όλο το νομό τα αρδευτικά κλειστά δίκτυα. Να ολοκληρωθούν όλα τα έργα του Αχελώου.
  • Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο απ’ όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Να μην μειωθούν οι ενισχύσεις και να είναι ακατάσχετες. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος λόγο επιπτώσεων της νέας ΚΑΠ.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.