Με… κρυφά χαμόγελα ικανοποίησης αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία υποδέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση την ανακοίνωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ηγέτες διεθνώς που το βράδυ του Σαββάτου όταν τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα ανακήρυξαν την εκλογή του νέου Αμερικανού Προέδρου έσπευσε να στείλει τα συγχαρητήρια του στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο, τον οποίο είχε υποδεχθεί πριν από τριάμισι χρόνια που ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο γραφείο του στην οδό Πειραιώς και «είχαν συνομιλήσει σε πολύ καλό κλίμα αλληλοκατανόησης».
«Ο Τζο Μπάιντεν είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας και είμαι βέβαιος πως υπό την προεδρία του οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας θα καταστούν ακόμη ισχυρότερες», έγραψε o κ. Μητσοτάκης σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter που συνόδευε με την ελληνική και την αμερικανική σημαία.
Παρόλο που στα χρόνια της προεδρίας Τραμπ οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις γνώρισαν σημαντική ανάπτυξη, κυρίως με τη νέα αμυντική συμφωνία που συνομολόγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επικυρώθηκε μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, η Αθήνα είχε πάντα δυσκολίες πρόσβασης στον Λευκό Οίκο και «επένδυε» περισσότερο στην πολύ θετικότερη ατμόσφαιρα για τα ελληνικά συμφέροντα που υπήρχε την ίδια περίοδο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την παρουσία εκεί του Μάικλ Πομπέο, καθώς επίσης και στο Κογκρέσο.
Η σχέση των γαμπρών
Ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος, εξάλλου, «υπήρξε ένας απρόβλεπτος ηγέτης», ενώ δεν έκρυψε ποτέ τη «συμπάθεια που έτρεφε για τον Ερντογάν», γεγονός που ορισμένοι απέδιδαν σε ένα πλέγμα σχέσεων πέραν της πολιτικής που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα στις οικογένειες τους και πιο συγκεκριμένα με τους συζύγους των θυγατέρων τους Τζάρεντ Κούσνερ και Μπεράτ Αλμπαϊράκ.
«Ο Ερντογάν μπορούσε ανά πάσα στιγμή να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει τον Τραμπ», επισημαίνουν διπλωματικοί παρατηρητές στην Αθήνα. «Με την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Τζο Μπάιντεν δεν θα είναι το ίδιο», προσθέτουν, υπενθυμίζοντας ότι ο νεοεκλεγείς ηγέτης των ΗΠΑ έχει εκφραστεί πολύ αρνητικά για την προσωπικότητα του Τούρκου Προέδρου, λέγοντας ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την αντικατάσταση του με δημοκρατικά μέσα.
«Από τις 20 Ιανουαρίου, που θα ορκιστεί ο Τζο Μπάιντεν το σκηνικό στην Ουάσιγκτον θα είναι πολύ διαφορετικό και το πιθανότερο είναι ότι θα αντιστραφεί η σημερινή ισορροπία», σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές. «Θα είναι, όπως όλα δείχνουν, πιο εύκολη η πρόσβαση που θα έχει στον Λευκό Οίκο ο Έλληνας πρωθυπουργός και δυσκολότερη εκείνη του Τούρκου Προέδρου», εξηγούν, επισημαίνοντας και τη δυσκολία του ίδιου του Ερντογάν να συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού αφήνουν να εννοηθεί ότι «υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας του κ. Μητσοτάκη τόσο με τον νεοκλεγέντα Πρόεδρο όσο και την αντιπρόεδρό του Καμάλα Χάρις». Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, θέλουν να τηρήσουν χαμηλούς τόνους λόγω και του γεγονότος ότι ο ηττημένος των αμερικανικών εκλογών θα είναι στο Οβάλ Γραφείο για δύο και πλέον μήνες ακόμη και θα ασκεί τα προεδρικά καθήκοντα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2021.
Δεν είναι, άλλωστε, λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές που εκφράζουν ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί στην ευρύτερη περιοχή μας κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, με δεδομένο από τη μια το «κενό εξουσίας» στην Ουάσιγκτον και από την άλλη τη δυσχερή θέση που έχει βρεθεί η Άγκυρα και τις πιέσεις που δέχθηκε η τουρκική λίρα μετά την επιβεβαίωσης της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν.
*Οι φωτογραφίες είναι από τη συνάντηση Μπάιντεν – Μητσοτάκη το 2017
Πηγή: protothema.gr