Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου, 2025 20:17
Θεσσαλία

Εκρηξη» αιτημάτων για φωτοβολταϊκά στη Θεσσαλία






Κατακόρυφη άνοδος σημειώνεται στα αιτήματα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, τα οποία ξεπερνούν τα 700 από το 2018 μέχρι σήμερα, στην περιοχή της Θεσσαλίας. Στο διάστημα των δύο τελευταίων μηνών, ειδικότερα, καταγράφηκαν 160 αιτήματα, με τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας να επισημαίνει την ανάγκη προστασίας των περιοχών Νατούρα και εκπόνησης μελέτης για τον καθορισμό της χωροτακτικής θέσης των φωτοβολταϊκών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το τελευταίο διάστημα ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου – Δέλτα Πηνειού δέχεται πληθώρα αιτημάτων γνωμοδότησης, και όχι αδειοδότησης σύμφωνα με τη νομοθεσία, σχετικών με την εγκατάσταση μονάδων φωτοβολταϊκών έργων στην περιοχή αρμοδιότητάς του.

Η περιοχή αρμοδιότητάς του εκτείνεται πλέον σε ολόκληρη σχεδόν την Ανατολική – Κεντρική Θεσσαλία, στους Δήμους Αλμυρού, Βόλου, Ελασσόνας, Ζαγοράς – Μουρεσίου, Καρδίτσας, Κιλελέρ, Φαρκαδόνας, Λαρισαίων, Νοτίου Πηλίου, Παλαμά, Ρήγα Φεραίου, Τεμπών, Τυρνάβου και Φαρσάλων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Φορέας, επισημαίνεται ότι οι «γνωμοδοτήσεις βασίζονται στην γενική κείμενη νομοθεσία δεδομένης της απουσίας εγκεκριμένου πρόσφατου διαχειριστικού σχεδίου, θέτοντας όμως επιπλέον πρόσθετους όρους στις Ειδικές Οικολογικές Αξιολογήσεις».

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο συντονιστής του Φορέα και υπεύθυνος για τις γνωμοδοτήσεις, Παντελής Σιδηρόπουλος, ανέφερε ότι «είναι αναγκαία η προστασία των περιοχών Νατούρα και η χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών. Μας ανησυχεί ο κατακερματισμός της περιοχής του δικτύου Νατούρα. Είναι καλύτερα να συγκεντρωθούν σε μια περιοχή, παρά να υπάρχει κατακερματισμός, γιατί διακόπτονται οι οικότοποι, το πέρασμα για τα ζώα».

Με έγγραφο που κοινοποίησε τόσο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, όσο και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Φορέας επισημαίνει την ανάγκη «άμεσης εκπόνησης ειδικού χωροταξικού για την εγκατάσταση και λειτουργία ΦΒ μονάδων, την ιδιαίτερη προσοχή που θα πρέπει να δίνεται σε ενδεχόμενες επιπτώσεις κυρίως στην διάσπαση βιοτόπων άγριας ζωής και γενικότερα στην εύρυθμη λειτουργία των οικοσυστημάτων».

Παράλληλα έχει συστήσει στις αρμόδιες Αρχές και βρίσκεται σε συνεργασία μαζί τους, για τον καθορισμό της έντασης της δραστηριότητας των φωτοβολταϊκών καθώς και για την ανάπτυξη διαχειριστικών μέτρων, που λαμβάνουν υπ’ όψιν και άλλες δραστηριότητες ιδιαίτερα του πρωτογενούς τομέα. Υιοθετώντας, τέλος, την λογική της μετάβασης σε πράσινη ενέργεια, απευθύνεται σε όλους τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας αλλά και στην κοινωνία των πολιτών, «για ταυτόχρονη προσήλωση σε όλα τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά και εθνικά θεσμικά εργαλεία και ιδιαιτέρως στην στρατηγική για την βιοποικιλότητα».

Πηγή :ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ