Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025 16:45
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτακτο μέρισμα τα Χριστούγεννα – Ποιοι και πόσα θα λάβουν






Εισηγήσεις για παροχή έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, με έμφαση σε ευάλωτα νοικοκυριά και χαμηλοσυνταξιούχους, έως το τέλος Δεκεμβρίου, δέχεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Όπως γράφει το newmoney.gr, για το έκτακτο μέρισμα εξετάζονται αρκετά σενάρια, χωρίς ωστόσο να έχει «κλειδώσει» κάτι.

Οικονομική βοήθεια ύψους έως και 900 ευρώ σε περισσότερα από 200.000 νοικοκυριά

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση φέτος θα είναι μία διπλή καταβολή του χρηματικού βοηθήματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ), που δικαιούνται τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Έτσι, διπλό βοήθημα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν όλοι οι δικαιούχοι στο τέλος του χρόνου. Το κόστος του εν λόγω μέτρου είναι 64 εκατ. ευρώ και θα βοηθήσει σημαντικά νοικοκυριά που είναι στο φάσμα της ακραίας φτώχειας.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Υπενθυμίζεται πως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που καταβάλει ο ΟΠΕΚΑ την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά (482.335 ευάλωτους πολίτες).

Αποτελεί ένα αναγκαίο δίχτυ προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φτώχειας και την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

α) την εισοδηματική ενίσχυση,

β) τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης, και

γ) τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη.

Ποιες θεωρούνται ωφελούμενες ομάδες

α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό:

κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.

Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:

1) φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και

2) τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

γ. Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Η πληρωμή θα γίνει όπως γίνεται κάθε μήνα με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δηλαδή μισό ποσό στη προπληρωμένη κάρτα και μισό μετρητά.

Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Έτσι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, στις 30 Δεκεμβρίου κάποιος που παίρνει σήμερα 200 ευρώ θα πάρει 400 ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι που λαμβάνουν 900 ευρώ θα πάρουν τα διπλάσια, δηλ. 1.800 ευρώ.

Ενίσχυση των νοικοκυριών: Διπλασιάζεται η επιδότηση στο ρεύμα – Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη διεθνή κρίση στον τομέα της ενέργειας, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και σε αυτό το πλαίσιο έχει γίνει σχετική μελέτη και έχουν προετοιμαστεί μέτρα, που θα ανακοινωθούν  αύριο, στις 11 το πρωί, έπειτα από συνεννόηση του Μεγάρου Μαξίμου με τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο θα περιλαμβάνει διπλασιασμό της επιδότησης στο ρεύμα, αλλά και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης, ώστε να το λάβουν περισσότερες οικογένειες.

Για τον προσδιορισμό των μέτρων στήριξης  έγινε  τηλεδιάσκεψη των αρμόδιων υπουργών, Χρήστου Σταϊκούρα και Κώστα Σκρέκα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την συμμετοχή και του Άκη Σκέρτσου. Τις ανακοινώσεις θα κάνουν σε συνέντευξη Τύπου οι κύριοι Σταϊκούρας, Σκρέκας και Σκυλακάκης.

Στόχος δεν είναι άλλος απο την ανακούφιση των νοικοκυριών από τυχόν επιπτώσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, οι οποίες μπορεί να προκληθούν από τη διεθνή έκρηξη τιμών στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Τι περιλάμβανε ο σχεδιασμός τα τελευταία 24ωρα

Τα τελευταία 24ωρα γράφονταν ξανά τα σχέδια των επιδοτήσεων με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεταν αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης από 9 ευρώ που ήταν για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες (30 ευρώ η μεγαβατώρα) σε άνω από 14 ευρώ ( 40-45 ευρώ ανά μεγαβατώρα) στο ηλεκτρικό ρεύμα κάτι που αυτομάτως ανεβάζει και το «μαξιλάρι» του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που όπως όλα δείχνουν θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ με στόχο να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ και αυτό με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Πλέον πάμε σε διπλασιασμό της επιδότησης.

Η επιδότηση θα είναι τουλάχιστον τετραμηνιαία συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή την περίοδο κατανάλωσης από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο ωστόσο με την πορεία των τιμών είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2022.

Παράλληλα εξετάζεται να διατεθεί ένα κονδύλι της τάξης των 150-200 εκ. ευρώ για την επιδότηση του φυσικού αερίου που μένει να φανεί με ποιο τρόπο θα χορηγηθεί.

Στην κυβέρνηση αναζητούν τις τελευταίες εβδομάδες τις πηγές τροφοδότησης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που εκτός από τα έσοδα από τους ρύπους και τον κρατικό προϋπολογισμό, θα συμπεριλάβει και το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ (ειδικός λογαριασμός πληρωμής των παραγωγών ΑΠΕ) με στόχο να εξευρεθούν κονδύλια που θα μπορέσουν να στηρίξουν τα ελληνικά νοικοκυριά από τον ίλιγγο που προκαλούν τα νέα τιμολόγια, η εκτίναξη των οποίων προσδιορίζεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς στην καρδιά του χειμώνα.

Η έκρηξη των τιμών χονδρεμπορικής δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό στα κυβερνητικά κλιμάκια καθώς η κούρσα τιμών αντιπροσωπεύει μία περίοδο που δεν υπάρχει αυξημένη ζήτηση και προεξοφλεί ότι όσο οι θερμοκρασίες θα πέφτουν και η ζήτηση σε ενέργεια θα μεγαλώνει, τα κόστη θα αναπροσαρμοστούν ακόμη πιο πάνω.

Για σήμερα η μέση τιμή εκκαθάρισης των συναλλαγών για την Ελλάδα ξεπερνά τα 204 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ στο κόκκινο βρίσκεται και όλη η Ευρώπη. Στην Ιταλία υπερβαίνει τα 307 ευρώ η μεγαβατώρα, στην Γαλλία τα 298 ευρώ/MW, στην Γερμανία τα 302 ευρώ /MW, στη Σερβία τα 327 ευρώ/MW με την Πολωνία να έχει την φθηνότερη τιμή στα 141 ευρώ /MW.