Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024 12:29
ΜαγνησίαΤοπικά

Εκτεταμένες καθιζήσεις, χωράφια μη καλλιεργήσιμα στο Ανατολικό Πήλιο






Σε βομβαρδισμένο τοπίο παραπέμπουν αρκετά χωράφια στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Πηλίου, εξαιτίας των εκτεταμένων καθιζήσεων που προκλήθηκαν από την επέλαση της κακοκαιρίας «Αθηνάς». Σε απόγνωση οι αγρότες, καθώς το κόστος για την αποκατάσταση είναι υψηλό και βάσει του κανονισμού του ΕΛΓΑ οι καθιζήσεις δεν αποτελούν αποζημιώσιμο αίτιο.

Πέρα από την απώλεια στις σοδειές τους, με την ολοκληρωτική καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο και τον καρπό από την επέλαση της «Αθηνάς», παραγωγοί στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Πηλίου δεν έχουν πλέον χωράφια να καλλιεργήσουν, μετά τις εκτεταμένες καθιζήσεις που σημειώθηκαν σε αρκετές καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Το έδαφος έφυγε κυριολεκτικά, παρασέρνοντας τα πάντα στο πέρασμά του, δέντρα και υποδομές, με τον αγροτικό κόσμο να βρίσκεται σε απόγνωση, καθώς πλέον δεν έχει τη δυνατότητα να καλλιεργεί.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν συνεταιριστές και παραγωγοί, σε πολλές καλλιεργούμενες εκτάσεις παρατηρούνται εικόνες Αποκάλυψης με την καθίζηση του εδάφους και την ολοκληρωτική καταστροφή παραγωγικών δέντρων, που την τρέχουσα χρονική περίοδο ήταν γεμάτα καρπούς και μάλιστα προς συγκομιδή.

«Κυριολεκτικά έφυγε το έδαφος κάτω από τα πόδια μας» αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς Θοδωρής Γεωργαδάκης «με τις τεράστιες ποσότητες βρόχινου νερού, που έφερε η κακοκαιρία «Αθηνά», να παρασέρνουν και να καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Οι εικόνες, που βλέπουμε πλέον στις καλλιεργούμενες εκτάσεις μας, είναι πραγματικά πρωτόγνωρες, δεν έχουμε ξαναδεί κάτι αντίστοιχο. Με την καθίζηση, που σημειώθηκε στα χωράφια, ξεριζώθηκαν παραγωγικά δέντρα, τα οποία πλέον δεν υπάρχουν καν στις εκτάσεις, καθώς παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Εχουμε απώλεια στις σοδειές, το κυριότερο, όμως, είναι ότι χάσαμε εκτάσεις, με τα χωράφια να είναι πλέον μη καλλιεργήσιμα. Μόλις σταθούμε ξανά στα πόδια μας, είμαστε υποχρεωμένοι να αρχίσουμε να δουλεύουμε για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Πού, όμως, να δουλεύουμε; Πού να καλλιεργούμε και πού να παράγουμε; Αρκετά χωράφια είναι πλέον μη καλλιεργούμενα. Πώς θα ζήσουμε δεν γνωρίζουμε και ουδείς ενδιαφέρεται» σημειώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς.

Κόστος

Η απόγνωση του αγροτικού κόσμου στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Πηλίου μετά και την καθίζηση, που σημειώθηκε σε αρκετές καλλιεργούμενες εκτάσεις, έχει να κάνει πλέον με το κόστος αποκατάστασης των χωραφιών, το οποίο, ωστόσο, είναι, σύμφωνα με συνεταιριστές και παραγωγούς, αρκετά υψηλό, προκειμένου να το επωμιστούν οι ίδιοι οι πληγέντες, με την επισήμανση ότι ταυτόχρονα έχασαν τις σοδειές τους, τις αγροτικές υποδομές τους και πολλοί σπίτια και οχήματα.

Οπως οι ίδιοι τουλάχιστον αναφέρουν, η αποκατάσταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων από καθιζήσεις δεν αποτελεί αποζημιώσιμο αίτιο, βάσει του ισχύοντος κανονισμού του ΕΛΓΑ, και οι υποσχέσεις, τις οποίες οι ίδιοι έχουν, είναι ότι οι περιπτώσεις θα ενταχθούν σε πρόγραμμα των ΠΣΕΑ.

Ωστόσο, «υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις, με τα δεδομένα να μην είναι ευνοϊκά για τους πληγέντες αγρότες» τονίζει ο Θ. Γεωργαδάκης και εξηγεί:

«Βάσει του κανονισμού του ΕΛΓΑ, οι καθιζήσεις σε καλλιεργούμενες εκτάσεις από έντονα καιρικά φαινόμενα δεν αποτελούν αποζημιώσιμο αίτιο. Εχουμε δεσμεύσεις ότι οι περιπτώσεις θα ενταχθούν σε πρόγραμμα των ΠΣΕΑ. Ωστόσο, πρέπει να έχει υποστεί ζημιά το 30% τουλάχιστον της κάθε καλλιεργούμενης έκτασης, ενώ οι αποζημιώσεις από το πρόγραμμα ΠΣΕΑ καταβάλλονται μετά από τρία χρόνια. Εδώ στο Ανατολικό Πήλιο πολλά χωράφια είναι πλέον μη καλλιεργήσιμα. Ποιος αγρότης θα περιμένει τρία ολόκληρα χρόνια και πώς θα ζουν ο ίδιος και η οικογένειά του μέχρι να αποζημιωθεί, από τη στιγμή κατά την οποία δεν έχει έκταση, προκειμένου να καλλιεργεί και να παράγει; Ο κάθε αγρότης διέθεσε έως και 10.000 ευρώ για να διαμορφώσει την καλλιεργούμενη έκτασή του. Αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν πλέον. Επίσης, είναι και το υψηλό κόστος των νέων φυτεύσεων, καθώς στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, όπου σημειώθηκαν καθιζήσεις, τα παραγωγικά δέντρα καταστράφηκαν και πρέπει να αγοραστούν νέα και να φυτευτούν. Το συνολικό κόστος για την πλήρη αποκατάσταση είναι απαγορευτικό για τους πληγέντες αγρότες» καταλήγει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς.

Πηγή: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ