Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 15:11
ΘεσσαλίαΚαρδίτσα

Εκτός λειτουργίας λόγω μη πιστοποίησης όλες οι παιδικές χαρές στο Δήμο Καρδίτσας






Καμία παιδική χαρά στον Δήμο Καρδίτσας δεν λειτουργεί, τη δεδομένη χρονική στιγμή και εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, λόγω έλλειψης πιστοποίησης, γεγονός που καθιστά απαγορευτική τη χρήση τους.

Την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη, προσπάθεια για να λυθεί το πρόβλημα, να ετοιμαστούν όλες οι παιδικές χαρές, να ελεγχθούν και να λάβουν το σχετικό σήμα καταλληλότητας. Με πρόβλεψη, για την συνέχεια, να μην χρειασθεί να επαναληφθεί η συγκεκριμένη διαδικασία και οι ανανεώσεις της πιστοποίησης να γίνονται κανονικά.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά.

Το σύνολο των υφιστάμενων παιδικών χαρών του Δήμου Καρδίτσας και κάθε Δήμου, είναι υποχρεωτικό, από το νόμο, να ελέγχονται και να πιστοποιείται η καταλληλότητα τους, βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών, από ανεξάρτητο φορέα. Αυτό δεν προϋποθέτει παύση λειτουργίας. Η πιστοποίηση, που δεν μπορεί να έχει διάρκεια μεγαλύτερη του ενός χρόνου, είναι εφικτό να ανανεώνεται, εφόσον μέσα στην χρονιά αποκαθίστανται φθορές και άλλες ελλείψεις που θα προκύψουν και είναι όλα άρτια την ώρα του ελέγχου.

Προφανώς, στην περίπτωση των παιδικών χαρών του Δήμου Καρδίτσας δεν έγιναν αυτές οι παρεμβάσεις και όταν έληξε η ετήσια πιστοποίηση δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει ανανέωση.

Το KarditsaLive.Net, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κατέγραφε με ρεπορτάζ την προσπάθεια πιστοποίησης με την τελευταία εξ αυτών να τοποθετείται στα τέλη του 2019, προκειμένου να καλύψει το 2020, καθώς στις αρχές εκεινού του έτους έληγε η υπάρχουσα. Για την πρόθεση και το ξεκίνημα της διαδικασίας είχαμε φιλοξενήσει δηλώσεις του τότε αντιδημάρχου έργων κ. Μάττα, που στην πορεία αποδείχθηκε ότι δεν επαληθεύθηκαν. Μάλιστα το πρόβλημα της μη λειτουργίας επεκτάθηκε και το 2021.

Οι βασικές αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση ποικίλλουν. Πηγές της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, από την πλευρά του Δήμου, ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι το προσωπικό του Δήμου δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν στις παιδικές χαρές. Ειδικά όταν την μια ημέρα γίνονται παρεμβάσεις αποκατάστασης και την επομένη παιχνίδια και περιφράξεις βανδαλίζονται.

Το διάστημα εκείνο είχε ξεκινήσει η διαδικασία αποκαταστάσεων, αντικαταστάσεων και διαμορφώσεων, όμως οι καταστροφές ήταν καθημερινές και δεν υπήρξε το επιθυμητό αποτέλεσμα, μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Πέραν τούτου, μας είπαν, η διασπορά των παιδικών χαρών είναι τόσο μεγάλη που απαιτείται να υπάρχουν άτομα που θα ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τον έλεγχο και την συντήρηση.

Από την πλευρά του Γραφείου Τύπου του Δήμου Καρδίτσας μας επισημάνθηκαν και ως επιπλέον ανασταλτικοί παράγοντες, η πανδημία, που έφερε μέτρα τα οποία συμπεριέλαβαν και τις παιδικές χαρές. Ουσιαστικά από την Άνοιξη του 2020 απαγορεύθηκε η χρήση τους για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα. Και πως πριν ξεκινήσουν δράσεις αποκατάστασης προέκυψε ο Μεσογειακός Κυκλώνας που προκάλεσε σημαντικές καταστροφές. Από κει και πέρα, υπογράμμισαν, στην κατάσταση που ήταν η πόλη και ο Δήμος γενικότερα, υπήρχαν άλλες προτεραιότητες. Πλέον όμως, κατέληξαν, έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις να είναι πιστοποιημένες και λειτουργικές οι παιδικές χαρές πιθανόν και μέσα στο 2021.

Η ουσία πάντως είναι ότι εδώ και σχεδόν δύο χρόνια οι παιδικές χαρές του Δήμου είναι επισήμως εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης πιστοποίησης. Και λέμε επισήμως γιατί η ωμή αλήθεια είναι πως συμπολίτες τις χρησιμοποιούν.

Επ’ αυτού από το Γραφείο Τύπου τονίστηκε, ότι από την πρώτη στιγμή υπήρξαν ανακοινώσεις και σημάνσεις, ακόμα και τοποθετήσεις κορδελών, που γνωστοποιούσαν ότι δεν είναι ενδεδειγμένη η χρήση των παιδικών χαρών. Το ίδιο, ισχύει, συνέχισαν και τώρα και θα πρέπει να το έχουν υπόψιν τους οι δημότες.

Το κόστος της πιστοποίησης

Σημειώνουμε ότι δεν μπαίνει θέμα κόστους, σε ότι αφορά στην πιστοποίηση καθώς δεν είναι απαγορευτικό. Δεν το λες και αμελητέο, όταν πρόκειται για πολλές παιδικές χαρές, αλλά σίγουρα δεν αποτελεί τροχοπέδη για να επιδιωχθούν οι πιστοποιήσεις.

Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα μίλησε με στέλεχος εταιρείας πιστοποίησης, που στο παρελθόν έχει κάνει την σχετική διαδικασία στο ν. Καρδίτσας, και μας είπε πως η τιμή δεν είναι στάνταρ αλλά κυμαίνεται περίπου στα 150 ευρώ ανά παιδική χαρά συν τον ΦΠΑ. Η προαναφερόμενη τιμή μπορεί να ποικίλει ανά εταιρεία και σίγουρα μπορεί να επιβαρυνθεί από οδοιπορικά, ανάλογα το που βρίσκεται η παιδική χαρά.

Επίσης είναι μία διαδικασία που μπορεί να κοστίσει φθηνότερα αν υπάρξει μακροχρόνια σύμβαση, αλλά αυτό προϋποθέτει να μην υπάρχουν περίοδοι που δεν θα γίνονται πιστοποιήσεις, γιατί τότε θα αποβεί επιζήμια για τον Δήμο.

Που βρισκόμαστε σήμερα

Η προσπάθεια να αλλάξει η κατάσταση που περιγράψαμε εντοπίζεται στην υπογραφή δύο συμβάσεων. Η πρώτη αφορά την διαμόρφωση όλων των υφιστάμενων παιδικών χαρών, πλην του Παυσιλύπου, με τρόπο που θα επιτρέψει την λήψη του ειδικού σήματος πιστοποίησης. Ο προϋπολογισμός της ανέρχεται σε 60.000 ευρώ.

Και η δεύτερη την παρακολούθηση και της κατάστασης των χώρων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα και την διατήρησή τους στο επιθυμητό επίπεδο, από την στιγμή που θα ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις, γίνει ο έλεγχος και δοθούν οι πιστοποιήσεις.

Ειδικά για την πρώτη σύμβαση ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Σβερώνης μας ενημέρωσε ότι είναι θέμα λίγων ημερών να υπογραφεί και να ξεκινήσουν εργασίες, ενώ η δεύτερη θα ακολουθήσει.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι με τον κ. Σβερώνη επικοινωνήσαμε κατόπιν επισημάνσεων αναγνωστών της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, για την κατάσταση που επικρατεί στην παιδική χαρά της Αγίας Παρασκευής (σχετικές φώτο) γεγονός που αποτέλεσε την γενεσιουργό αιτία για όλο το ρεπορτάζ. Κι όπως διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι, όντως υπάρχουν σημαντικές φθορές σε παιχνίδια αλλά και στην περίφραξη. Με αποτέλεσμα και κίνδυνοι να δημιουργούνται και ανεξέλεγκτα να μπορεί να εισέρχεται ο οποιοσδήποτε στο χώρο.

Γνωρίζουμε, υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος, τι συμβαίνει και καθημερινά προσπαθούμε να απομακρύνουμε παιχνίδια που είναι επικίνδυνα και να είναι αυτοί οι χώροι γενικότερα σε καλή κατάσταση. Θα πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι την δεδομένη στιγμή καμία παιδική χαρά δεν έχει πιστοποίηση και ουσιαστικά βρίσκονται εκτός λειτουργίας.

Για αυτό, συνέχισε, είναι πολύ σημαντικό να υπογραφεί η σύμβαση, που αφορά περίπου 20 παιδικές χαρές σε ολόκληρο τον Δήμο, να γίνουν όλες οι παρεμβάσεις που απαιτούνται και να λάβουν πιστοποίηση που θα παρέχει σιγουριά και ασφάλεια σε παιδιά και γονείς.

Μας ενημέρωσε ακόμα πως από την πλευρά του εργολάβου έχει ολοκληρωθεί η αποτύπωση των φθορών, έχει γίνει δηλαδή ένας “οδικός χάρτης” των επιβεβλημένων παρεμβάσεων που θα αρχίσουν άμεσα με την ολοκλήρωση των διαδικαστικών.

Αναφερόμενος στην σύμβαση με τον εργολήπτη για τον περιοδικό έλεγχο των παιδικών χαρών, που θα ακολουθήσει, τόνισε ότι από την στιγμή που θα λάβουν την πιστοποίηση και θα δοθούν προς χρήση τη νέα χρονιά, θα υπάρχει συνεχής έλεγχος, σχεδόν κάθε μήνα, για να γίνονται επιδιορθώσεις και αποκαταστάσεις άμεσα, διατηρώντας τους χώρους σε καθεστώς συνεχούς καταλληλότητας.

Παιδική χαρά Παυσιλύπου και νέα παιδική χαρά στον νέο οικισμό του ΟΑΕΔ

Στην εργολαβία για την οποία ήδη αναφερθήκαμε, δεν περιλαμβάνεται η μεγαλύτερη παιδική χαρά της πόλης, αυτή του Παυσιλύπου. Η συγκεκριμένη, μαζί με μία νέα που θα δημιουργηθεί για στο νέο οικισμό του ΟΑΕΔ, απέναντι από το νοσοκομείο, θα αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστής εργολαβίας.

Στόχος στο μεν Παυσίλυπο η παιδική χαρά να εξελιχθεί σε μία ξεχωριστό χώρο, διεθνών προδιαγραφών, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς, στον δε οικισμό του ΟΑΕΔ να δημιουργηθεί μια παιδική χαρά που θα καλύψει τις ανάγκες των παιδιών που διαμένουν σε αυτόν, με σύγχρονο και ασφαλή τρόπο.

 

 

 

Πηγή: karditsalive.net