Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024 06:34
Αθλητικά

Ελλάδα – Ιρλανδία 2-0: Πρώτη και καλύτερη με δυο γκολ αφιερωμένα στον Τζόρτζ






Ηταν απλά ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ. Η Εθνική ποδοσφαίρου προσέθεσε ακόμη μία εξαιρετική εμφάνιση στον λογαριασμό της και σε ένα κατάμεστο «Γ. Καραϊσκάκης» όπου όλοι μαζί, σαν μία «γροθιά» παίκτες, τεχνικό τιμ, διοικούντες της ΕΠΟ και φυσικά ο κόσμος τίμησαν τη μνήμη του αδικοχαμένου Τζορτζ Μπάλντοκ, επικράτησε 2-0 της Ιρλανδίας και συνεχίζει με το απόλυτο (4χ4) στον όμιλο του Nations League.

Οι διεθνείς μας μετά την υπερπροσπάθεια του Λονδίνου και παρά την έντονη συναισθηματική φόρτιση από την ξαφνική και άδικη απώλεια του φίλου τους έκαναν κατάθεση ψυχής και πλέον εάν δεν χάσουν από την Αγγλία στις 14 του επόμενου μήνα, θα εξασφαλίσουν από την 5η αγωνιστική την πρώτη θέση, με όλα τα «κέρδη» που θα τους αποφέρει.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς επέλεξε κατά τα 10/11 το ίδιο αρχικό σχήμα με το Γουέμπλεϊ, καθώς η μόνη αλλαγή ήταν ο Χατζηδιάκος που αντικατέστησε τον τιμωρημένο Κουλιεράκη. Πιο συγκεκριμένα ο Βλαχοδήμος ήταν κάτω από τα γκολπόστ, οι Ρότα, Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος, Γιαννούλης τετράδα στην άμυνα, οι Σιώπης, Κουρμπέλης στον άξονα, οι Μασούρας, Τζόλης στα άκρα και ο Μπακασέτας πίσω από τον Παυλίδη.

Ο Σιώπης πήρε κεφαλιά από τον Φέργκιουσον, το μάτι των διεθνών μας «γυάλιζε»!

Σέντρα στο ματς και οι διεθνείς μας μπήκαν με το … πόδι στο γκάζι. Με εμφάνιση ανάλογη του Λονδίνου έβαλαν με το «καλημέρα» δύσκολα στους φιλοξενούμενους που ναι μεν απείλησαν πρώτοι με τον Φέργκιουσον μόλις στο 4’ ύστερα από ένα «γαλανόλευκο» λάθος, από εκεί και πέρα όμως περιορίστηκαν σε παθητικό ρόλο. Για να γίνει αντιληπτό το πάθος των παικτών μας αξίζει να σταθούμε σε μία λεπτομέρεια που όμως «μιλάει» από μόνη της. Στα πρώτα λεπτά λοιπόν ο Σιώπης πήρε κεφαλιά από τον ύψους 1.88 φορ Φέργκιουσον και όταν συμβαίνει αυτό, αποτυπώνεται το πώς «βλέπουν» τον αγώνα και ότι το μάτι τους… γυάλιζε.

Ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών, ο γκολκίπερ Κέλεχερ έκανε σωτήριες επεμβάσεις

Από εκείνο το σημείο και έπειτα στο γήπεδο υπήρχε μόνο μία ομάδα, η ελληνική, όμως… έπεσε πάνω (και) στον Κέλεχερ. Ο γκολκίπερ της Λίβερπουλ ήταν εκείνος που κράτησε «όρθια» την Εθνική του και προχώρησε σε τρεις μεγάλες επεμβάσεις, καθώς κατά χρονική απέκρουσε το κοντινό σουτ του Μασούρα στο 11’ που πήρε το «ριμπάουντ» μετά από άλλη ενέργεια του Παυλίδη η οποία κόντραρε, ύστερα εκείνο του Μπακασέτα στο 19’ που με «μαγικό» τρόπο… άδειασε την αντίπαλη άμυνα και μετέπειτα το κοντινό πλασέ του Γιαννούλη στο 29’.

Την ίδια στιημή οι καλές στιγμές των Μπακασέτα (8’), Τζόλη (9’), Μασούρα (13’, 17’), Παυλίδη (25’) είτε κόντραραν είτε πέρασαν άουτ και η «γαλανόλευκη» ήταν εκείνη που όριζε το τέμπο. Διατηρούσε την κατοχή και το κυριότερο «έπνιγε» την αντίπαλό της (κυρίως μέχρι το 35’) καθώς έβγαζε ενέργεια και ανακτούσε συνεχώς την κατοχή. Στο 39’ οι τελικές ήταν 12-2 υπέρ της, το μεγαλύτερο μέρος μέχρι την ανάπαυλα κυλούσε στο επιθετικό μας τρίτο όπου και «βρισκόμασταν» αλλά το 0-0 παρέμεινε.

Ο Μπακασέτας με το «καλημέρα» στο δεύτερο μισό το 1-0

Το δεύτερο μισό ξεκίνησε σε ανάλογο τέμπο καθώς ο Κέλεχερ μπλόκαρε στο 47’ το σουτ του Μπακασέτα, αλλά αμέσως μετά (48’) ο «κάπτεν» πήρε τη «ρεβάνς». Η Εθνική μας αναπτύχθηκε όμορφα, ο Τζόλης έπαιξε για εκείνον που από τα όρια της μεγάλης περιοχής σούταρε ξανά, η μπάλα κόντραρε, άλλαξε ελαφρώς πορεία και κατέληξε στα αντίπαλα δίχτυα. Το 1-0 ήταν γεγονός και ο αρχηγός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος έβγαλε το μαύρο περιβραχιόνιο, το σήκωσε στον ουρανό και όλοι οι παίκτες μας το αφιέρωσαν στη μνήμη του αδικοχαμένου Μπάλντοκ. Το γήπεδο ήταν στο πόδι και η ανωτερότητα των διεθνών μας εξαργυρώθηκε σε γκολ.

Σωστή διαχείριση από τη «γαλανόλευκη» μέχρι το φινάλε, ο Μάνταλος το 2-0

Όλα πλέον για τη «γαλανόλευκη» ήταν πολύ πιο απλά, ενώ παράλληλα έβαλε στο… λεξιλόγιό της και τον όρο «διαχείριση». Βλέπετε προέρχονταν και από την υπερπροσπάθεια του Γουέμπλεϊ και παράλληλα μέχρι εκείνο το σημείο έπαιζε εκ νέου στα «κόκκινα». Η Ελλάδα πλέον πήγε σε σετ τέμπο, χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει πως έδωσε «δικαιώματα», πλην μίας κεφαλιάς του Τέιλορ στο 69’ όπου ο Βλαχοδήμος έβγαλε σε κόρνερ. Στο 71’-72’ με την είσοδο των Δουβίκα, Ζαφείρη «γύρισε» σε ένα πιο 4-3-3 με «φρέσκα» πόδια σε άξονα και κορυφή της επίθεσης, καθώς ο τελευταίος βρέθηκε κοντά στο «9άρι», ενώ είχε ήδη περάσει και ο Πέλκας στα «φτερά».

Η Εθνική μας κρατούσε με ευκολία τους αντιπάλους της μακριά από τα καρέ της όπου δέσποζαν οι Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος και συνέχισε να κρατά την κατοχή, ψάχνοντας την κάθετη πάσα από τους Πέλκα, Ζαφείρη προς τον Δουβίκα. Ο Εμποσέλε που πέρασε ως αλλαγή για τους Ιρλανδούς στο 57’ θέλησε να πάρει πρωτοβουλίες από τα δεξιά αλλά ο Γιαννούλης είχε το «αντίδοτο», ενώ οι Σιώπης, Κουρμπέλης… απέτρεπαν κάθε σκέψη των αντιπάλων μας για ενδεχόμενη κάθετη ανάπτυξη. Στο 81’ ο Τσιμίκας πέρασε στο γήπεδο για να ντουμπλάρει τον Γιαννούλη στην πλευρά (μπακ-εξτρέμ αντίστοιχα), ενώ ο Μάνταλος βρέθηκε πίσω από τον Δουβίκα και ο Ζαφείρης στο «8» για να «σφίξει» περισσότερο ο άξονας. Μέχρι το φινάλε οι φιλοξενούμενοι αναλώθηκαν σε γεμίσματα που «καθάρισαν» εύκολα οι Ελληνες παίκτες και το 1-0 παρέμεινε ως το τέλος. Μάλιστα ο Πέλκας στις καθυστερήσεις «φλέρταρε» και με το 2-0 που δεν ήρθε από μέρος του αλλά από τον Μάνταλο δευτερόλεπτα λεπτά, καθώς εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Κέλεχερ και διαμόρφωσε το μετέπειτα τελικό αποτέλεσμα.

Ελλάδα (Γιοβάνοβιτς): Βλαχοδήμος, Ρότα, Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος, Γιαννούλης, Κουρμπέλης (82′ Μάνταλος), Σιώπης, Μασούρας (65′ Πέλκας), Μπακασέτας (72′ Ζαφείρης), Τζόλης (82′ Τσιμίκας), Παυλίδης (72′ Δουβίκας)

Ιρλανδία (Χάλγκριμσον): Κέλεχερ, Μπράντι, Σκέιλς, Κόλινς, Ο’Σι, Νάιτ, Κάλεν, Σμόντικς, Ογκμπένε (57′ Εμποσέλε), Φέργκιουσον (57′ Τέιλορ), Πάροτ

Τα αποτελέσματα της 4ης αγωνιστικής (13/10):

Ελλάδα-Ιρλανδία 2-0
Φινλανδία-Αγγλία 1-3

Η βαθμολογία μετά την 3η αγωνιστική

1.Ελλάδα, 9-1 γκολ, 12 βαθμοί
2.Αγγλία, 8-3 γκολ, 9 βαθμοί
3.Ιρλανδία, 2-7 γκολ, 3 βαθμοί
4.Φινλανδία, 1-8 γκολ, 0 βαθμοί

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του ομίλου:

5η αγωνιστική (14/11)
Ελλάδα-Αγγλία
Ιρλανδία-Φινλανδία

6η αγωνιστική (17/11)
Αγγλία-Ιρλανδία
Φινλανδία-Ελλάδα