Νερό στο μύλο του τουρκικού αμόκ έριξε και η απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο που είχε επιβληθεί εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1987.
Την ώρα που η Αθήνα ξεκινάει από σήμερα μία εβδομάδα διπλωματικού σπριντ στη Νέα Υόρκη όπου θα διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και αναμένεται να αναδείξει εκ νέου το ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η Άγκυρα αδυνατεί να κρύψει τον εκνευρισμό της και συνεχίζει το κρεσέντο των απειλών εναντίον της Ελλάδας, δείχνοντας αποφασισμένη να πορεύεται στον ολισθηρό δρόμο των προκλήσεων.
Τη σκυτάλη του τουρκικού παροξυσμού πήρε χθες ο κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος εκτόξευσε εκ νέου απειλές για εισβολή στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τις απειλές του Τούρκου προέδρου, ότι θα έρθουν στην Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Μητσοτάκης δήλωσε αντί τη νύχτα, να έρθουμε μέρα. Ευχαρίστως και τρέχοντας θα έρθουμε να καλύψουμε τη μέρα σας, σαν να είναι νύχτα, και να σας κάνουμε να ξεπληρώσετε για τις παρενοχλήσεις σας με το αίμα και τις ζωές μας. Τότε δεν θα μπορέσουν να σας προστατέψουν ούτε τα αφεντικά σας ούτε οι συνεργάτες σας», προειδοποίησε απειλητικά εκφράζοντας παράλληλα την ενόχληση της Τουρκίας για τις συμμαχίες της Αθήνας και τα ευήκοα ώτα που συναντά η ελληνική πλευρά έναντι της απομόνωσης που αντιμετωπίζει η Τουρκία.
“Είναι άλλο ένα μήνυμα ότι οι αδιέξοδες κινήσεις της Τουρκίας, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας, η συνεχής προκλητικότητα, ο αναθεωρητισμός της όχι μόνο δεν πανικοβάλλουν την Ελλάδα, αλλά δεν περνούν διεθνώς” σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
“Έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά, τον νου μας εκεί που πρέπει, στα σύνορα της χώρας μας, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην ξαναϋπάρξει “ξέφραγο αμπέλι” είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι “το κάνουμε και στο Αιγαίο, με τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος και στον Έβρο με τον φράχτη, ο οποίος θα επεκταθεί σταδιακά ώστε να καλύψει όλο το μήκος του ποταμού, με τους συνοριοφύλακες, με τους ανθρώπους εκεί, πάντα σεβόμενοι τις ανθρωπιστικές μας υποχρεώσεις και τους διεθνείς νόμους και κανόνες. Έχοντας κατά νου ένα βασικό πράγμα: Η χώρα έχει σύνορα και τα σύνορα αυτά πρέπει να τα φυλάμε απέναντι σε κάθε απειλή. σε κάθε υβριδική απειλή” κατέληξε.
Τα κρίσιμα ραντεβού στις ΗΠΑ
Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο πρωθυπουργός στην Νέα Υόρκη θα αναδείξει για μία ακόμη φορά τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα γίνει την Παρασκευή. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού θα ακολουθήσει εκείνης του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο κ. Μητσοτάκης θα καταδικάσει τον τουρκικό αναθεωρητισμό, κάνοντας εμμέσως τη σύνδεση με τον ρωσικό αναθεωρητισμό της Μόσχας που αποτυπώθηκε στην εισβολή της Ουκρανίας.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το δείπνο που θα παραθέσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη στους ηγέτες που θα συμμετάσχουν στις εργασίες της Συνέλευσης. Εκεί θα παραβρεθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός αλλά και ο Τούρκος Πρόεδρος, ωστόσο κανείς μέχρι στιγμής δεν γνωρίζει εάν υπάρχει περιθώριο έστω και μιας σύντομης συνομιλίας των δύο ανδρών μια και το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο και ενώ έχει προηγηθεί η γνωστή φράση από τον Τούρκο πρόεδρο “Μητσοτάκης γιoκ”. Ωστόσο, η συγκεκριμένη εκδήλωση δίνει τη δυνατότητα για απευθείας επαφές των ηγετών εκτός πρωτοκόλλου.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει επαφές με ξένους ηγέτες, συναντήσεις με επενδυτικό άρωμα αλλά και συνεντεύξεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης.
Ένα διπλωματικό σπριντ θα “τρέξει” στη Νέα Υόρκη και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δενδιας, με έναν κύκλο επαφών να έχει κλειδώσει, μεταξύ των οποίων το Διατλαντικό Δείπνο με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, ενώ ξεχωρίζει και η τριμερής συνάντηση ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, στις επαφές που θα έχει η ελληνική πλευρά αναμένεται να παρουσιάσει ντοκουμέντα για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, προσκομίζοντας χάρτες και στοιχεία για τις εμπρηστικές κινήσεις της γειτονικής χώρας. Παράλληλα αυτό που θα επισημανθεί είναι πως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η διεθνής αντίδραση έδειξαν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για αναθεωρητικές απόψεις.