Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 23:02
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣΚΟΣΜΟΣ

Ελπίδες στη μάχη κατά του κορωνοϊού από ισραηλινή πειραματική έρευνα






Ελπίδες στη μάχη κατά του κορωνοϊού προσφέρει έρευνα επιστημόνων του Hebrew University της Ιερουσαλήμ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι υπάρχοντα φάρμακα θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταπολεμήσουν την Covid-19.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεκάδες φάρμακα για να διαπιστώσουν πώς ανταποκρίνονται στον κορωνοϊό. Ο καθηγητής Shy Arkin, βιοχημικός του Alexander Silberman Institute of Life Science, και η ομάδα του δημιούργησαν μια ενότητα που αποτελείται από περισσότερες από 2.800 εγκεκριμένες για χρήση ενώσεις, εντοπίζοντας 18 φάρμακα που θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά. Σε μια αδημοσίευτη εργασία, οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν ότι αρκετές από αυτές τις ενώσεις παρουσίασαν αξιοσημείωτη ισχύ ενάντια σε ολόκληρο τον ιό σε πειράματα in vitro.

Ισραηλινή έρευνα: Πού στοχεύουν οι συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες

Οπως αναφέρουν οι «Times of Israel», τα τρία φάρμακα που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο είναι το Darapladib, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης, το Flumatinib, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων του αίματος και ένα φάρμακο κατά του HIV. Ο τρόπος λειτουργίας τους φέρεται να αναστέλλει δύο στόχους στον ιό: την πρωτεΐνη Ε και την πρωτεΐνη 3α – και όχι την πρωτεϊνική ακίδα.

Η πρωτεΐνη Ε φαίνεται να συντηρείται από όλες τις πρωτεΐνες του ιού. Για παράδειγμα, ενώ οι ακίδες πρωτεΐνης του SARS-CoV-2 και του SARS-CoV-1 (ο ιός του 2003) είναι μόνο περίπου 75% ταυτόσημες, οι πρωτεΐνες τους Ε είναι περίπου 95% ίδιες. Αυτό σημαίνει ότι τα φάρμακα πιθανότατα θα παραμείνουν αποτελεσματικά ακόμη και όταν ο ιός μεταλλαχθεί, δήλωσε ο Arkin στη «The Jerusalem Post».

Οι ερευνητές εντόπισαν, λοιπόν, τρεις ουσίες που δεν στοχεύουν την πρωτεϊνική ακίδα του κορωνοϊού, η οποία αλλάζει με τις μεταλλάξεις, αλλά άλλες δύο πρωτεΐνες του ιού που δεν τροποποιούνται τόσο πολύ από τις παραλλαγές.

Σε πειραματικές συνθήκες, οι επιστήμονες ανέμειξαν ανθρώπινα κύτταρα με ζωντανό ιό και τα φάρμακα. Και το πείραμα ήταν πλήρως αποτελεσματικό. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εξαχθούν συμπεράσματα, καθώς θα πρέπει να περάσουν από κλινικές δοκιμές προκειμένου να τεσταριστούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη έρευνα δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη, αλλά ένα προσχέδιο που αφορά τις ουσίες.