Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024 21:59
ΒόλοςΤοπικά

Εμβληματικό έργο από τη ΔΕΥΑΜΒ η εφαρμογή του Master Plan για το νερό






Εμβληματικό έργο, που αφορά στην εξασφάλιση σε ετήσια βάση 7 εκατ. κ.μ. πηγαίου νερού στο υδραγωγείο του Βόλου, με το οποίο δεν θα αντιμετωπιστεί απλώς το πρόβλημα έλλειψης νερού, αλλά και η ποιότητά του, δημοπρατεί η ΔΕΥΑΜΒ. Πρόκειται για τη δημοπράτηση της μελέτης εφαρμογής των έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων βόρειου-δυτικού μετώπου του Δήμου Βόλου, για την οποία άναψε πράσινο φως κατά τη χθεσινή διά περιφοράς συνεδρίασή του το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ. Η μελέτη αναμενόταν να δημοπρατηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο, τελικώς όμως οι διαδικασίες δρομολογήθηκαν νωρίτερα, χάρη στην ετοιμότητα των υπηρεσιών.

Πρόκειται ουσιαστικά για την έναρξη της εφαρμογής του Master Plan που έχει στα χέρια της από τον περασμένο Μάρτιο η επιχείρηση. Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά στο πρώτο «πακέτο» μέτρων, τα λεγόμενα άμεσης εφαρμογής για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας. Μέσα από αυτή την πρώτη δέσμη έργων που προτείνονται μέσω του master plan αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα λειψυδρίας με την εξασφάλιση επαρκούς πόσιμου νερού και το κυριότερο διασφαλίζεται 100% πηγαίο νερό για το πολεοδομικό συγκρότημα.

Ηπρώτη φάση των έργων που προβλέπονται στο master plan είναι η αξιοποίηση των πηγών που βρίσκονται στη Μακρινίτσα. Πρόκειται για τις πηγές Φλάμπουρου και Καρβουνιάρικων από τις οποίες εφόσον αφαιρεθούν οι οικολογικές ροές, το νερό δηλαδή που χρειάζεται η φύση και εφόσον αφαιρεθούν οι ποσότητες νερού για την κάλυψη των αναγκών άρδευσης, θα είναι σε θέση να τροφοδοτούν με πηγαίο νερό το κεντρικό υδραγωγείο του Βόλου με 4,5 εκατ. κυβικά μέτρα πηγαίου νερού σε ετήσια βάση.

Επιπλέον η μελέτη προβλέπει καλύτερη αξιοποίηση και της πηγής Μάνα στην Πορταριά όπου το υφιστάμενο υδραγωγείο δεν μπορεί να συγκρατήσει την περίσσεια νερού το οποίο «χάνεται». Με το έργο στη συγκεκριμένη πηγή το οποίο θα γίνει παράλληλα με την αξιοποίηση των πηγών Φλάμπουρου και Καρβουνιάρικων, θα εξασφαλιστούν επιπλέον 2,5 εκατ. κυβικά μέτρα πηγαίου νερού.

Το σύνολο των 7 εκατ. νέων κυβικών μέτρων πηγαίου νερού θα αλλάξει τελείως τη σημερινή πραγματικότητα, καθώς ακόμη και το καλοκαίρι το ποσοστό του πηγαίου νερού στο δίκτυο θα είναι άνω του 60% και τον χειμώνα θα φθάνει στο 100% ενώ θα καταργηθούν και οι μισές γεωτρήσεις που χρησιμοποιούνται.

Τα έργα αναλυτικά είναι τα εξής:

-Νέα υδρομάστευση των πηγών Φλάμπουρο, Καρβουνιάρικα, Βλαχογιάννη, διάταξη διύλισης και τροφοδότηση της υφιστάμενης δεξαμενής Μεσιακό Ίσιωμα

-Αντικατάσταση του υφιστάμενου εξωτερικού υδραγωγείου από το φρεάτιο Μάνας Πορταριάς προς τη Δεξαμενή Γηροκομείο Βόλου συμπεριλαμβανομένων και των έργων κεφαλής του δικτύου

-Έργα ενίσχυσης του υδραγωγείου των Δ.Ε. Σέσκλου και Ν. Αγχιάλου Δ. Βόλου (Δυτικού Μετώπου)

-Εκσυγχρονισμός Δικτύου Ύδρευσης των Οικισμών Πορταριάς, Κατηχωρίου και Α. Μεριάς Δ. Βόλου

-Εκσυγχρονισμός Δικτύου Ύδρευσης Ν. Αγχιάλου Δ. Βόλου.

Ο προβλεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης της σύμβασης είναι 16 μήνες από την υπογραφή της και το κόστος της μελέτης ανέρχεται στο 1.049.784,30 ευρώ πλέον Φ.Π.Α.

Θα γίνουν συνολικά 13 υδραυλικές μελέτες, 9 ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες, 27 περιβαλλοντικές μελέτες, 16 τοπογραφικές μελέτες και 21 γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες.

Αυτοματοποίηση υδραγωγείων

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι η ΔΕΥΑΜΒ θα είναι σε θέση να ελέγχει αυτόματα το σύνολο των υδραγωγείων στα χωριά. Χθες εγκρίθηκε το πρακτικό του διεθνούς ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλελέγχου, τηλεχειρισμού και ελέγχου διαρροών των δικτύων ύδρευσης.

Η σύμβαση αναμένεται να υπογραφτεί μέσα στο καλοκαίρι και από τον Σεπτέμβριο να υπάρχει αυτόματο σύστημα σε κάθε δεξαμενή μέσω του οποίου θα ελέγχεται η εισροή νερού, η κατανάλωση, το χλώριο, η παροχή, οι διαρροές.

Συστήματα θα εντοπιστούν σε όλες τις δεξαμενές σε Μαλάκι, Πλατανίδια, Κάτω και Ανω Λεχώνια, Παλιόκαστρο, Σερβανάτες, Βροχιά, Αγριά, Δράκεια, Χάνια, Αγιο Λαυρέντιο, Πορταριά, Κατηχώρι, Μακρινίτσα, Σταγιάτες, σε όλο το παραλιακό μέτωπο από Βόλο έως Ν. Αγχίαλο, στη Ν. Αγχίαλο, σε Μικροθήβες και Αϊδίνι.