Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025 22:51
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλια: Η AstraZeneca αρνείται να συμμετάσχει σε συνομιλίες με την Κομισιόν

Ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων – Η Κομισιόν καλεί την εταιρεία να προσέλθει στην προγραμματισμένη συνάντηση, ενώ εξετάζει ποια νομικά «όπλα» έχει στη διάθεσή της, εάν χρειαστεί να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στην AstraZeneca
Η AstraZeneca αρνήθηκε να συμμετάσχει σε συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη το απόγευμα εν μέσω κλιμακούμενης διαμάχης σχετικά με τις ελλείψεις στην παραγωγή, σύμφωνα με αξιωματούχο της Επιτροπής.






Η ακύρωση έρχεται μετά από μια εκρηκτική συνέντευξη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της AstraZeneca, Pascal Soriot την Τρίτη το βράδυ, στην οποία επέμεινε ότι η εταιρεία δεν είχε συμβατική υποχρέωση, αλλά μάλλον μια «καλύτερη προσπάθεια» για να εφοδιάσει την ΕΕ με το εμβόλιό της.

Αντί της συνάντησης, η εταιρεία θα απαντήσει γραπτώς στο αίτημα της Επιτρόπου Υγείας Στέλλα Κυριακίδου για περισσότερες πληροφορίες, ανέφερε ο αξιωματούχος της Επιτροπής. Η AstraZeneca δεν επιβεβαίωσε αμέσως αυτό το σχέδιο.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν τη δημοσιοποίηση του συμβολαίου που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η εταιρεία είχε πράγματι συμφωνία «βέλτιστης προσπάθειας» σχετικά με τις παραδόσεις, αλλά παράλληλα υπέγραψε συμφωνία προαγοράς, που περιελάμβανε την υποχρέωση ότι η εταιρεία έχει την κατασκευαστική ικανότητα να παραδίδει τις δόσεις.

Η Κομισιόν πάντως ασκεί πιέσεις στην AstraZeneca να αλλάξει στάση και να προσέλθει στη συνεδρίαση. Παράλληλα, εξετάζει τα νομικά όπλα που διαθέτουν οι Βρυξέλλες απέναντι στην εταιρεία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε θέσει ως στόχο του κοινού προγράμματος εμβολιασμών το 70% των πολιτών της ΕΕ να έχει αποκτήσει ανοσία στον SARS-Cov-2 έως τον Αύγουστο του 2021. Υποτίθεται ότι είχαν εξασφαλιστεί -βάσει συμβολαίων- 2 δισ. δόσεις, οι οποίες θα διατίθεντο στους 450 εκατ. πολίτες της ΕΕ.

Μάλιστα, είχαν δοθεί προκαταβολές στις πέντε εμπλεκόμενες φαρμακοβιομηχανίες (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Sanofi) ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της εξέλιξης των εμβολίων στο εργαστήριο.

Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα, ο στόχος του Αυγούστου για την ανοσία των 7 στους 10 πολιτών της ΕΕ φαίνεται να απομακρύνεται. Λιγότεροι από 8,5 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής. Η ΕΕ ως συλλογικό όργανο, αλλά και μεμονωμένες χώρες όπως η Ιταλία, βρίσκονται στα πρόθυρα νομικού πολέμου με τις φαρμακοβιομηχανίες. Οι οποίες, σχεδόν σε καθημερινή βάση, ανακοινώνουν νέες καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων.

Η ΕΕ διαμαρτύρεται και πιέζει με κάθε τρόπο τις φαρμακοβιομηχανίες, απειλώντας ένδικα μέσα για την επιστροφή των αστρονομικών προκαταβολών. Η ηγεσία της Ενωμένης Ευρώπης αμφισβητεί ανοιχτά την εντιμότητα των παρασκευαστών εμβολίων και εξετάζει την επιβολή ασφυκτικού ελέγχου στις εξαγωγές προς τρίτες χώρες, όπως η Βρετανία.