Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024 13:43
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Εμβόλιο Novavax: Έρχονται μισό εκατ. δόσεις μέχρι τον Μάρτιο -Οι διαφορές του με τα mRNA

COVID-19, Vaccination for people aged over 85 years old at a Health Center in Athens on , January 20, 2021/COVID-19, Εμβολιασμός, των ατόμων άνω των 85 ετών στο Κεντρο Υγείας στα Καμίνια, στην Αθήνα, στις 20 Ιανουαρίου 2021





Ακόμη ένα ισχυρό «όπλο» κατά της πανδημίας αναμένεται στη χώρα μας. Πρόκειται για το πρώτο πρωτεϊνικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αυτό της Novavax.

Οπως έγινε γνωστό, τα εμβόλια της Novavax θα φτάσουν στη χώρα μας εντός του τρέχοντος μήνα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για ένα εμβόλιο που βασίζεται σε διαφορετική τεχνολογία από τα υπόλοιπα εμβόλια, τα mRNA (Pfizer, Moderna) και τα κλασικά εμβόλια (AstraZeneca και Jhonson & Jhonson) που γνωρίζουμε μέχρι τώρα.

474.000 δόσεις Novavax μέχρι τον Μάρτιο
Κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστεκλέους, ανακοίνωσε ότι η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει το διάστημα, από τον Φεβρουάριο ως τον Μάρτιο, «474.000 δόσεις, με την πρώτη παραλαβή στις 21/2 με 168.000 δόσεις».

Από αρχές Μαρτίου τα εμβόλια Novavax σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, οι εμβολιασμοί με το παρασκεύασμα της αμερικανικής εταιρείας θα γίνονται σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα και σημεία της χώρας, από τις αρχές Μαρτίου.

Εμβόλιο Novavax: Στα χνάρια της Γαλλίας η Ελλάδα
Η πρώτη χώρα της οποίας οι υγειονομικές αρχές είχαν εγκρίνει τον εμβολιασμό με Novavax ήταν η Ινδονησία.

Με την έγκριση από τον ΕΜΑ, η Γαλλία έκανε γνωστό πως θα παραλάβει τις πρώτες δόσεις την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, οι πρώτες παραδόσεις (από τη Novavax) αναμένονται την εβδομάδα της 21ης Φεβρουαρίου», είχε ανακοινώσει στις 18 Ιανουαρίου το γαλλικό υπουργείο Υγείας.

Στις 28 του προηγούμενου μήνα, το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία για να αγοράσει 5.000.000 δόσεις του εμβολίου της Novavax. Τα παρασκευάσματα αναμένεται να πάνε στη χώρα τους ερχόμενους μήνες, εν αναμονή έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές. Οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία περιλαμβάνει την επιλογή για επιπλέον 5 εκατ. δόσεις, δεν αποκαλύφθηκαν.

H Novavax έχει υποβάλει αίτημα έγκρισης για έκτακτη χορήγηση του εμβολίου της για την Covid-19 σε αρκετές ακόμη χώρες, περιλαμβανομένης της Βρετανίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας.

Η Novavax ζήτησε την έγκριση του FDA για χρήση του εμβολίου στις ΗΠΑ
Η Νovavax ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κατέθεσε επισήμως αίτημα στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάγκων προκειμένου να εγκρίνει την έκτακτη χρήση του εμβολίου της για την Covid-19 στις ΗΠΑ. Παράλληλα υπέβαλε και δεδομένα, μεταξύ των οποίων και τα αποτελέσματα δύο μεγάλων κλινικών δοκιμών, που έδειξαν συνολική αποτελεσματικότητα περίπου 90% του εμβολίου. «Πιστεύουμε ότι εμβόλιό μας προσφέρει μια διαφοροποιημένη επιλογή στη βάση μιας καλά κατανοημένης πλατφόρμας πρωτεϊνικών εμβολίων, που μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική έναντι των διαθέσιμων εμβολίων και να συνδράμει στην καταπολέμηση της πανδημίας της Covid-19», δήλωσε ο πρόεδρος της Novavax, Στάνλεϊ Ερκ.

Η Νovavax ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι το υποψήφιο εμβόλιό της, το NVX-CoV2373, είχε συνολική αποτελεσματικότητα 90,4% σε κλινικές δοκιμές Γ΄φάσης που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ και το Μεξικό.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της Novavax είναι ότι μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικές θερμοκρασίες ψύξης μεταξύ 2 και 8 βαθμών Κελσίου για έως εννέα μήνες.

Διαφορετική τεχνολογία από τα mRNA εμβόλια
Σημειώνεται ότι το βασισμένο σε πρωτεΐνη εμβόλιο της Novavax, το οποίο εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) τον προηγούμενο Δεκέμβριο, χρησιμοποιεί διαφορετική τεχνολογία από τα mRNA εμβόλια των Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Πώς θα χορηγείται το εμβόλιο -Προκαλεί ανοσολογική απόκριση κατά της μετάλλαξης Όμικρον
Το βασισμένο σε πρωτεΐνη εμβόλιο της Novavax θα χορηγείται σε δύο δόσεις και βρέθηκε ότι είναι αποτελεσματικό κατά αριθμού παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Υγείας. Αυτό θα είναι μια εναλλακτική λύση για όσους δεν θέλουν ένα εμβόλιο που χρησιμοποιεί τεχνολογία αγγελιαφόρου RNA (mRNA).

Η Novavax ανακοίνωσε ότι η λήψη αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της αύξησε περαιτέρω την ανοσολογική απόκριση αυτών στους οποίους χορηγήθηκε κατά της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τις συνεχιζόμενες δοκιμές της εταιρείας για την αποτελεσματικότητα του παρασκευάσματος που δημιούργησε σε εφήβους και ως ενισχυτική δόση.

«Έχουμε ενθαρρυνθεί από το γεγονός ότι οι ενισχυμένες αποκρίσεις κατά όλων των παραλλαγμένων στελεχών (του νέου κορωνοϊού) ήταν συγκρίσιμες με αυτές που σχετίζονται με υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις κλινικές μας δοκιμές της Φάσης 3», είχε δηλώσει ο Γκρέγκορι Μ. Γκλεν, πρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης της Novavax.

Ποια η διαφορά των εμβολίων mRNA με τα πρωτεϊνικά
Τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA στοχεύουν στο να δώσουν εντολή στα κύτταρά μας να φτιάξουν εκείνα τον μηχανισμό προστασίας του οργανισμού, λειτουργώντας με τον εξής τρόπο: μόλις δεχθούν εντολή, τα κύτταρα παράγουν την S- πρωτεΐνη του ιού, που αποτελεί το αντιγόνο εναντίον του οποίου στη συνέχεια τα Β-κύτταρα του οργανισμού φτιάχνουν αντισώματα και ενεργοποιούν τα κυτταροτοξικά Τ-κύτταρα.

Τα πρωτεϊνικά εμβόλια είναι τα λεγόμενα «κλασικής λογικής», αλλά, αντί για ολόκληρο τον ιό, χρησιμοποιείται μόνον η πρωτεΐνη εναντίον της οποίας πρέπει να προκληθεί η παραγωγή αντισωμάτων, ενισχυμένη με την προσθήκη ανοσοενισχυτικού, προκειμένου να μπορεί να χορηγηθεί.

Πώς δημιουργήθηκε το εμβόλιο της Novavax
Το εμβόλιο της Novavax για την Covid-19 βασίζεται στην τεχνολογία ανασυνδυασμένων νανοσωματιδίων και στο ανοσοενισχυτικό της Novavax, που ονομάζεται Matrix-M, προκειμένου να διεγείρει μια ανοσολογική απόκριση και υψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Όταν δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά η γενετική αλληλουχία του κορωνοϊού, οι επιστήμονες της Novavax αναγνώρισαν το γονίδιο για την πρωτεΐνη ακίδας και δημιούργησαν μια τροποποιημένη έκδοση αυτού του γονιδίου. Οι ερευνητές κλωνοποίησαν τα γονίδια σε έναν βακουλοϊό, που μολύνει τα έντομα. Στη συνέχεια μόλυναν κύτταρα σκώρου – συγκεκριμένα, κύτταρα από το φθινοπωρινό σκώληκα – με αυτόν τον ιό, ωθώντας τα να παράγουν την πρωτεΐνη ακίδας του κορωνοϊού. Αυτά τα νανοσωματίδια, που μοιάζουν με ιούς, συλλέχθηκαν για να κατασκευαστεί το εμβόλιο της Novavax.

Θα βοηθήσει το εμβόλιο της Novavax στην αύξηση των ποσοστών εμβολιασμών;
Η αντιπρόεδρος της Novavax, Σίλβια Τέιλορ τόνισε ότι το πρωτεϊνικό εμβόλιο κατά της Covid-19 της αμερικανικής εταιρείας αποτελεί «εξαιρετική επιλογή» για «εκείνους που ίσως διστάζουν να εμβολιαστούν ή αναζητούν πρόσθετες επιλογές».

Από την πλευρά του ο Τζον Σκέριτ, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων της Αυστραλίας (TGA), που άναψε τον περασμένο μήνα το πράσινο φως για τη χρήση του σκευάσματος της Novavax σε ενήλικες, σχολίασε ότι το εν λόγω εμβόλιο παρέχει μια «περαιτέρω εναλλακτική» σε άτομα που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. «Έχω λάβει αρκετές εκατοντάδες email από ομάδας και άτομα, που ανέφεραν ότι για οιονδήποτε λόγο “θα θέλαμε ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο”. Το όνειρό μας είναι να φθάσουμε τώρα το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στο 97&-98% στη χώρα», δήλωσε.

Η επίκουρη καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, Χόλι Σηλ, που έχει συνομιλήσει στο πλαίσιο έρευνάς της με αντιεμβολιαστές, τόνισε ότι μια ομάδα ατόμων περίμεναν το σκεύασμα της Novavax βάσει του «αισθήματος ότι αυτό το εμβόλιο αντιπροσωπεύει κάτι πιο παραδοσιακό ή στη λογική των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν στην αυστραλία». Ίσως αυτό να στηρίζεται ι σε παρανοήσεις σχετικά με το εμβόλιο, όπως η πεποίθηση ότι είναι «πιο φυσικό» σε σύγκριση με τα εμβόλια mRNA.