Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024 08:40
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Εμβόλιο: Τι απαντούν οι επιστήμονες για τα ύποπτα περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη μετά το AstraZeneca

Medical personnel receives the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine, during the vaccination campaign against coronavirus disease (COVID-19), at General University Hospital in Patrasm Greece on December 29, 2020. / Υγειονομικό προσωπικό λαμβάνει το εμβόλιο των εταιριών Pfizer-BioNTech κατά της COVID-19, κατά την πρώτη ημέρα εμβολιασμών για την ασθένεια του νέου κορωνοϊού (COVID-19) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Πάτρών, 29 Δεκεμβρίου 2020.





Τα τρία διαδοχικά περιστατικά νέων ανθρώπων στην Κρήτη που υπέστησαν εμβολικά επεισόδια και διαταραχές πήξης αίματος αφού το εμβόλιο της AstraZeneca προκαλούν στους επιστήμονες προβληματισμό, ανησυχία.

Ο ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος και ο αν. Καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, αναλύουν στο iatropedia.gr τα νεότερα δεδομένα για τις επιπλοκές των εμβολίων και δεν κρύβουν ότι είναι… περίεργο που εμφανίστηκαν τόσα πολλά περιστατικά στην Κρήτη μετά το ίδιο εμβόλιο, αυτό της AstraZeneca.

«Και ολόκληρη η Κρήτη να εμβολιαζόταν, θα έπρεπε να είχαμε ένα με δύο περιστατικά το πολύ. Δεν γίνεται με 50 χιλιάδες εμβόλια AstraZeneca στην Κρήτη -κι αν έχουν γίνει τόσα- να υπάρχουν τρία περιστατικά», λέει ο Νίκος Τζανάκης.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Χρούσος από την πλευρά του, τόνισε πως υπάρχουν παρόμοιες καταστάσεις και με τα άλλα εμβόλια και σημειώνει πως ενημερώθηκε για θρόμβωση σε πολίτη στη Θεσσαλονίκη και με το εμβόλιο της Moderna.

Το χρονικό

Το πρώτο περιστατικό αφορά τον 35χρονο από την Ιεράπετρα, ο οποίος εμφάνισε δύο θρομβωτικά επεισόδια -με διαφορά λίγων ημερών- μετά τον εμβολιασμό του με AstraZeneca.

Χθες (18.05.2021), λίγες μέρες μετά, έγιναν γνωστές στην Κρήτη δύο ακόμη περιπτώσεις πιθανών επιπλοκών από το εμβόλιο, σε γυναίκες 44 και 47 ετών. Οι δύο γυναίκες εμφάνισαν θρόμβους και διαταραχές πήξης αίματος, τη 13η και 15η ημέρα μετά τον εμβολιασμό τους, επιπλοκές που έχουν συσχετιστεί στη βιβλιογραφία με ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, πάντως, η “κίτρινη κάρτα”, με την οποία δηλώνονται στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) οι πιθανές παρενέργειες από τα εμβόλια κατά της Covid-19, έχει συμπληρωθεί μόνο για τον 35χρονο άνδρα. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι η περίπτωση που θεωρείται περισσότερο πιθανή από τις τρεις να σχετίζεται με τον εμβολιασμό.

Ο Νίκος Τζανάκης τονίζει στο iatropedia.gr ότι οι εξετάσεις συνεχίζονται στις δύο γυναίκες, ώστε να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία, για το εάν τελικά σχετίζονται οι παρενέργειες του εμβολίου, με τις επιπλοκές που εμφάνισαν στην υγεία τους.

«Οι δύο γυναίκες εξετάζονται ακόμη. Δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί το θέμα, γιατί δεν είναι τόσο τυπικές περιπτώσεις, όπως αυτές που έχουν περιγραφεί στις παρενέργειες του εμβολίου. Η κίτρινη κάρτα θα συμπληρωθεί όταν βγουν κάποιες συγκεκριμένες εξετάσεις. Δεν μπορείς δηλαδή να το αποδώσεις απευθείας σε παρενέργεια του εμβολίου και να συμπληρώσεις κίτρινη κάρτα. Παραδείγματος χάριν μπορεί να υπάρχει μια κολπική μαρμαρυγή ή κάτι άλλο που είναι πολύ πιο συχνό αίτιο για τέτοια προβλήματα», όπως λέει.

Τι γνωρίζουμε για τα δύο νέα περιστατικά

Η πρώτη γυναίκα, 44 ετών, εμβολιάστηκε πριν από περίπου 13 ημέρες και λίγο μετά άρχισε να εμφανίζει ήπια συμπτώματα διαταραχής στην πηκτικότητα του αίματος, τα οποία την οδήγησαν στο Βενιζέλειο νοσοκομείο την περασμένη Τετάρτη. Σύμφωνα με τους γιατρούς της εμφάνισε θρομβοπενία, με μία πιθανότητα θρόμβωσης που δεν επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια, αλλά και διαταραχές στην πηκτικότητα του αίματος.

Μέχρι στιγμής οι γιατροί δεν εντόπισαν άλλη χρόνια νόσο, που να συνδέεται με το πρόβλημα της πηκτικότητας στο αίμα, αλλά ούτε και στοιχεία που να συνδέουν την θρομβοπενία και τις διαταραχές πήξης με το εμβόλιο της Astrazeneca.

Η δεύτερη γυναίκα, η οποία είναι 47 ετών ανέβασε πυρετό λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό της. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ασθενοφόρο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης, όπου μετά από αξονική τομογραφία εντοπίστηκε θρόμβος στον εγκέφαλό της.

Ο καθηγητής Τζανάκης τονίζει πως εκτός από το εμβόλιο υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου, που μπορεί οδήγησαν τις δύο γυναίκες σε αυτά τα αποτελέσματα.

«Ας μην προτρέχουμε. Εμείς έχουμε πολλές περιπτώσεις με θρόμβους και εγκεφαλικά και πολλές πνευμονικές εμβολές στο νοσοκομείο κάτω από 30, κάτω από 40 και κάτω από 50 ετών… σχεδόν 5 με 6 κάθε μήνα. Αυτά τα περιστατικά για μας είναι ρουτίνα και πριν από τους εμβολιασμούς. Φυσικά, με τον εμβολιασμό τώρα είναι πάρα πολύ δύσκολο για έναν γιατρό, ενώ έχει το εμβόλιο στο ιστορικό του ασθενούς να μην συμπληρώσει μια κίτρινη κάρτα για να εξεταστεί το θέμα. Είναι πάρα πολύ σοβαρό για να το αφήνουμε», σημειώνει.

 10 περιστατικά στο 1 εκατομμύριο

Ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος, σημειώνει μιλώντας στο iatropedia.gr ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση για τη διαλεύκανση αυτών των περιστατικών.

Είναι πολύ σπάνια, ωστόσο, όπως τονίζει. Συγκεκριμένα εμφανίζονται σε 10 εμβολιασμένους στο 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς, όμως, το ένα από αυτά τα 10 μπορεί να αποβεί θανατηφόρο.

«Είναι το κλασικό σύνδρομο που κάνει αυτό το εμβόλιο, όπως και της Johnson & Johnson. Και τα δύο προκαλούν μια αυτοάνοση θρόμβωση και εν συνεχεία αιμορραγία. Είναι περίεργο, που εμφανίστηκαν τόσα πολλά στην Κρήτη και όλα μετά το ίδιο εμβόλιο. Αν σχετίζονται όλα βέβαια με το εμβόλιο. Θα διερευνηθούν όλα διεξοδικά και θα έχουμε σίγουρα απαντήσεις. Η Επιτροπή συνέχεια προβληματίζεται και παρακολουθεί στενά το θέμα με τις παρενέργειες των εμβολίων», τονίζει ο Γεώργιος Χρούσος.

Στατιστικά, πάντως, τρία διαδοχικά περιστατικά και μόνο στην Κρήτη είναι πολλά, σχολιάζει ο καθηγητής Τζανάκης: «Και ολόκληρη η Κρήτη να εμβολιαζόταν, θα έπρεπε να είχαμε ένα με δύο περιστατικά το πολύ σε όλη την Κρήτη. Δεν γίνεται με 50 χιλιάδες εμβόλια AstraZeneca στην Κρήτη -κι αν έχουν γίνει τόσα- να υπάρχουν τρία περιστατικά. Είναι πολλά. Και ένα στα 100 χιλιάδες να εμφανίζεται -που λένε οι πιο ευφάνταστοι- πάλι είναι πολλά. Η αίσθησή μου είναι για τις δύο γυναίκες ότι μπορεί να μην είναι. Θα δούμε…», σημειώνει.

«Όλα τα εμβόλια κατά της Covid-19 αυξάνουν την πηκτικότητα του αίματος»

Σύμφωνα με τον Γεώργιο Χρούσο, πάντως, όλα τα εμβόλια κατά του Covid-19 έχουν την τάση να αυξάνουν την πηκτικότητα του αίματος, λόγω του γεγονότος ότι η ίδια η πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού, έχει τέτοιου είδους δραστικότητα. Γι’ αυτό, και όπως λέει, το 16% των ανθρώπων που έχουν σοβαρή Covid-19, εμφανίζουν και θρομβώσεις. Και πολλοί πεθαίνουν από αυτές.

Το σύνδρομο που προκαλεί τους θρόμβους αυτούς, όμως, εμφανίζεται κυρίως στα εμβόλια που είναι κατασκευασμένα με αδενοϊό (AstraZeneca, Johnson & Johnson).

«Είναι πολύ σπάνιες αυτές οι παρενέργειες. Στην Ελλάδα έχουμε κάνει 900.000 εμβόλια AstraZeneca και έχουμε αυτές τις παρενέργειες που ξέρετε και έχει δημοσιοποιήσει και ο ΕΟΦ. Έχουμε τα ίδια ποσοστά με την Ευρώπη, την Αμερική και την Αγγλία, η οποία μάλιστα έχει εμβολιαστεί πάρα πολύ με αυτό το εμβόλιο. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν και στη Κίνα και τη Ρωσία (σ.σ. Sinovac και Sputnik αντίστοιχα) και δεν το λένε, ή δεν το αναγνωρίζουν. Γιατί τα ίδια εμβόλια είναι κι εκεί», σημειώνει ο Δ. Χρούσος.

Η επιδημιολογία και οι στατιστικές δεν δικαιολογούν, πάντως, τονίζει ο επιστήμονας, τα εμβόλια των αδενοϊών να χορηγούνται μόνο σε μεγαλύτερες ηλικίες, στις οποίες δεν υπάρχουν παρενέργειες.

«Αυτό που θα γίνει, ωστόσο, όταν θα έχουμε πλήρη αφθονία εμβολίων, είναι ότι θα τα ανοίξουμε όλα και θα κάνει κανείς όποιο εμβόλιο θέλει. Αλλά μην νομίζετε ότι δεν υπάρχουν με τα άλλα εμβόλια παρόμοιες καταστάσεις. Έμαθα χθες ότι υπήρξε μια θρόμβωση σημαντική στη Θεσσαλονίκη και με το εμβόλιο της Moderna», σημείωσε.