Ενα βήμα πριν από τοπικό lockdown βρίσκονται η Ροδόπη και η Λάρισα καθώς τις τελευταίες μέρες παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.
Ανησυχία όμως στους ειδικούς προκαλεί και η εικόνα της Δράμας που δεν αποκλείεται σύμφωνα με πληροφορίες και αυτή να περάσει στον γκρι ζώνη και να τεθεί σε καθεστώς lockdown.
Σύμφωνα με τη σημερινή γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, Ροδόπη και Λάρισα σημείωσαν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και συγκεκριμένα:
-108 κρούσματα στη Ροδόπης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές
-106 κρούσματα στη Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή.
Οι επόμενες τέσσερις με πέντε μέρες θα κρίνουν εάν οι συγκεκριμένες περιοχές θα περάσουν στην γκρι ζώνη όπως η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες.
Σε ότι αφορά πάντως την Αττική, όπως είπε και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης «είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα καθώς τα μέτρα άρχισα να εφαρμόζονται μόλις σήμερα στην Αττική».
Η αύξηση 30% των νέων κρουσμάτων που καταγράφεται στην Αττική «δεν είναι πολύ για την Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής, τονίζοντας ότι «στη Θεσσαλονίκη είδαμε διπλασιασμό και τριπλασιασμό των νέων μολύνσεων. Η Αττική φαίνεται να είναι πιο σταθερή. Όμως από την άλλη, βλέπουμε τι έγινε στην Θεσσαλονίκη – με 5 με 5 φορές μεγαλύτερη διασπορά από ότι στην Αθήνα – οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο εφησυχασμού».
Κατά τη σημερινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε πως από σήμερα το πρωί 46 περιφερειακές ενότητες βρίσκονται στη ζώνη επιτήρησης επίπεδο α, «κίτρινο» και 26 περιφερειακές ενότητες στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, επίπεδο β, «κόκκινο».
Σημείωσε ότι το ιδιαίτερα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που παρατηρείται στις ΠΕ της Θεσσαλονίκης και Σερρών έκανε αναγκαία τη λήψη άμεσων και εξατομικευμένων μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού στις περιοχές αυτές.
Την ίδια στιγμή ο καθηγητής μικροβιολογίας στο τμήμα πολιτικών δημόσιας υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στο MEGA σημείωσε ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων και τις επόμενες μέρες.
«Μετά, εφόσον τα μέτρα υλοποιηθούν σωστά και είναι επαρκή, θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια ελάττωση».
Ο καθηγητής σημείωσε ότι η ελάττωση θα είναι σταδιακή και όχι εύκολη.
«Δεν πιστεύω να δούμε 4.000 κρούσματα σε 2 – 3 μέρες, μπορεί όμως να δούμε 2.500. Μετά από 10 μέρες θέλω να πιστεύω ότι θα δούμε κάποια μείωση».
Αναφερόμενος στις εντατικές, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι η εισαγωγή σε ΜΕΘ είναι έσχατη λύση και καλό θα ήταν, ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες, να προσέχουν για να μην αρρωστήσουν.
«Ανεξαρτήτως αν υπάρχουν κρεβάτια στις εντατικές, είναι πάρα πολύ κακό πράγμα η εντατική. Είναι μια δύσκολη νοσηλεία και έχει και μεγάλη θνητότητα».
Το σύστημα υγείας πιέζεται και συνεχίσει η αύξηση των εισαγωγών σε ΜΕΘ πολύ σύντομα δε θα υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες.
«Εστιάζω στην πρόληψη, είναι το σημαντικότερο από όλα».
Σχετικά με τα κρούσματα στην Αττική, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι αν συνεχιστεί η αύξησή τους το lockdown είναι μονόδρομος για την πρωτεύουσα, ενώ για τη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι έγινε αυτό που έπρεπε αφού τα κρούσματα εκεί αυξήθηκαν ραγδαία.