Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025 07:12
ΒόλοςΤοπικά

Ένας Βολιώτης ανάμεσα στους υποψηφίους για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην ΕΡΤ

ÑÁÄÉÏÌÅÃÁÑÏ ÔÇÓ ÅÑÔ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)





Ένας Βολιώτης ο Αλέξανδρος Παπαχρήστου βρίσκεται μεταξύ των υποψηφίων που διεκδικούν τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην ΕΡΤ. Ο Αλέξανδρος έχει μεγάλη εμπειρία στα χρηματοοικονομικά και στον χώρο των μίντια.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα από το Protothema.gr

Εκπλήξεις επιφύλαξε η διαδικασία επιλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς μεγάλη νικήτρια στην πρώτη φάση του σχετικού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, που συγκεντρώνει τα αποτελέσματα του γραπτού διαγωνισμού και των προσόντων των υποψηφίων, αναδείχτηκε, όχι κάποιο ηχηρό όνομα, αλλά μία δημόσια υπάλληλος με μακρά προϋπηρεσία σε υψηλόβαθμες θέσεις, που δεν έχει, όμως, σχέση με τον χώρο των μίντια.

Πρόκειται για την Άννα Κανέλλου, η οποία βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης μεταξύ των έξι συνολικά υποψηφίων που προκρίθηκαν στην επόμενη, προφορική φάση της διαδικασίας, συγκεντρώνοντας συνολικά 1418,89 μόρια. Ακολουθούν η Κατερίνα Κασκανιώτη, μεταβατική σήμερα διευθύνουσα σύμβουλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με 1.316,11 μόρια, ο Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου, προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Προγράμματος της ΕΡΤ, με 1256,85 μόρια, ο Στέφανος Πολυμενόπουλος με 1.209,45 μόρια, η Αθηνά Καρτάλου με 1.095,58 και ο Βολιώτης Αλέξανδρος Παπαχρήστου με 1.033,45.

Από τη μελέτη του αναλυτικού πίνακα κατάταξης των υποψηφίων, πάντως, προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με το νέο σύστημα που, διά του σχετικού νόμου, ορίζει τον τρόπο επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα. Όπως, για παράδειγμα, ότι η Άννα Κανέλλου μπορεί να έρχεται πέμπτη κατά σειρά στη βαθμολογία Τυπικών Εκπαιδευτικών Προσόντων, με 250 μόρια έναντι 395 του πρώτου σε αυτό το πεδίο Αλέξανδρου Παπαχρήστου, και να είναι η μοναδική υποψήφια που δεν γνωρίζει άριστα μια τουλάχιστον ξένη γλώσσα, εκτοξεύτηκε, ωστόσο, στην κορυφή της γενικής κατάταξης χάρη στα 836 συνολικά μόρια που συγκέντρωσε από τα πολλά χρόνια της προϋπηρεσίας της στο Δημόσιο, πολλά από τα οποία μάλιστα, σε θέσεις προϊσταμένης ή διευθύντριας. Αυτό το ισχυρό ατού της, εξάλλου, τής έχει εξασφαλίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την επικράτησή της και σε άλλους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ στους οποίους έχει λάβει μέρος κατά το παρελθόν.

Από την άλλη πλευρά, η Κατερίνα Κασκανιώτη, η οποία θεωρείται ως η πλέον κατάλληλη για τη θέση, τόσο εξαιτίας των θετικών δειγμάτων γραφής της στην ΕΡΤ, κατά τη μεταβατική αυτή φάση, αλλά κυρίως χάρη στην πολύ πλούσια εμπειρία της ως επιτυχημένο στέλεχος σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες οπτικοακουστικών μέσων, όπως η Nova, είναι η μοναδική υποψήφια που δεν διαθέτει ούτε έναν τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών και καθόλου προϋπηρεσία στο Δημόσιο. Παρόλα αυτά τα 1300,28 μόρια που συγκεντρώνει από την μακρόχρονη θητεία της σε διευθυντικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων στον χώρο των μίντια, τής εξασφαλίζει τη δεύτερη θέση της γενικής μέχρι στιγμής, τουλάχιστον κατάταξης.

Από δω και στο εξής όλα θα εξαρτηθούν από τις προφορικές συνεντεύξεις των υποψηφίων, που θα πραγματοποιηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι ακριβείς ημερομηνίες όμως δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές. Οι τρεις υποψήφιοι που θα προκύψουν από τα τελικά, συνδυαστικά αποτελέσματα, θα τεθούν υπό την κρίση του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος και θα κάνει την τελική επιλογή.

<strong>Η ένσταση του Γιατρομανωλάκη</strong>

Στο πλαίσιο της διαδικασίας υπήρξαν και πέντε υποψήφιοι που αποκλείστηκαν καθώς δύο από αυτούς δεν εμφανίστηκαν στην γραπτή εξέταση και οι υπόλοιποι δεν προσκόμισαν, σύμφωνα με τον ΑΣΕΠ, τα προβλεπόμενα από την προκήρυξη δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν την απαιτούμενη προϋπηρεσία τους.

Ένας από αυτούς, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, καθώς τα ονόματα των υπόλοιπων αποκλειόμενων υποψηφίων δεν γνωστοποιούνται από τον ΑΣΕΠ, για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων, ήταν ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Όπως σημειώνει σε σχετική ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, παρότι στις γραπτές εξετάσεις συγκέντρωσε τα περισσότερα μόρια απ΄ όλους του υποψήφιους, η αίτησή του απορρίφθηκε από την αρμόδια επιτροπή με την αιτιολογία ότι δεν αποδεικνύεται η δεκαετής επαγγελματική του εμπειρία. Για τον λόγο αυτό υπέβαλε ένσταση, η οποία προβλέπεται από την διαδικασία εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος. Σύμφωνα με όσα γράφει, όμως, δεν έχει εκδοθεί ακόμη απόφαση σχετική με την ένστασή του:

«Κάποιοι ενδεχομένως το ξέρετε γιατί έχει κυκλοφορήσει σαν είδηση, κάποιοι όχι. Πριν κάποιους μήνες καλώς ή κακώς, πιστεύοντας και στο αδιάβλητο των διαδικασιών της κυβέρνησης που και εγώ ο ίδιος υπηρέτησα, έκανα αίτηση (μέσω ΑΣΕΠ) για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ.

Στις σχετικές εξετάσεις μάλιστα βγήκα και πρώτος με διαφορά, όμως για λόγους που δεν μου είναι γνωστοί η αίτηση μου απορρίφθηκε από το ΑΣΕΠ με την αιτιολογία ότι “δεν αποδεικνύεται δεκαετής επαγγελματική μου εμπειρία με τον προσήκοντα τρόπο”. Παρότι είχα υποβάλει βεβαιώσεις, ΕΦΚΑ και ένα σωρό χαρτιά, καλόπιστα υπέθεσα ότι μπορεί να έκανα κάποιο τυπικό λάθος στην γραφειοκρατική διαδικασία και άσκησα το νόμιμο δικαίωμα της ένστασης.

Σήμερα το πρωί, ενημερώθηκα από ηλεκτρονικό μέσο ότι είμαι “απαρηγόρητος” γιατί η ένσταση μου απορρίφθηκε. Μπήκα να δω στο ΑΣΕΠ την εξέλιξη της διαδικασίας και δεν έχει εκδοθεί ακόμα απόφαση για την ένσταση μου.

Δεν αμφιβάλλω ότι για να τα γράφει περιχαρές το συγκεκριμένο αυτό μέσο, έτσι θα είναι, έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση μου από την πρώτη μέρα εξάλλου. Οπότε φαντάζομαι ότι θα πρέπει να αναμένω και την επίσημη απόρριψη της ένστασης μου από το ΑΣΕΠ.

Αμφιβάλλω όμως πλέον και προβληματίζομαι έντονα μετά από όλα αυτά για τη διαδικασία. Αυτό είναι που με στεναχωρεί, όχι η θέση.»