Με την ομιλία του υφυπουργό Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια, Κωνσταντίνου Φραγκογιάννη, συνεχίστηκαν χθες οι εργασίες του Αναπτυξιακού Συνεδρίου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στην Αγριά.
Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Φραγκογιάννης υπογράμμισε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα τα έσοδα του δημοσίου είναι πάνω από τους στόχους του προϋπολογισμού, ενώ καταγράφεται ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον από Αμερική και Κίνα, με αναφορές στα λιμάνια της Καβάλας και του Βόλου.
Κύρια στόχευση της κυβέρνησης είναι το πρόγραμμα της Enterpise Greece όπου πρέπει να αποτελέσει το κύριο όχημα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Ταυτόχρονα, όπως τόνισε, πρέπει να καταρτιστεί ένα εθνικό σχέδιο εξωστρέφειας με κύριο στόχο την αλλαγή της εικόνας της χώρας.
«Πρέπει να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας και όχι μόνο μέσα από μία καμπάνια τουρισμού, αλλά κάθε τομέας της ελληνικής πραγματικότητας να χρησιμοποιηθεί ώστε να βοηθηθεί η εξωστρέφεια», κατέληξε ο κ. Φραγκογιάννης.
Στην ομιλία του ο κ. Φραγκογιάννης ανέφερε:
«Βρέθηκα λοιπόν αντιμέτωπος με στοιχεία που συνάδουν με την μεγάλη κρίση από την οποία εξέρχεται σταδιακά η πατρίδα μας.
Χαρακτηριστικά διαβάζω από το e-thessalia ότι η Μαγνησία βρίσκεται αντιμέτωπη με δομικά προβλήματα στον τομέα της ανάπτυξης και μέχρι το 2030 θα πρέπει να δημιουργηθούν 10.000 νέες θέσεις εργασίας και επενδύσεις 3 έως 5 δισ. ευρώ.
Τις ημέρες του συνεδρίου είμαι βέβαιος ότι ενημερωθήκατε πλήρως για τα μεγέθη από πιο αρμόδιους να τα αναλύσουν, αξίζει ωστόσο να αναφερθώ σε μερικά από αυτά.
Το κατά κεφαλήν λοιπόν ΑΕΠ της Μαγνησίας, διαβάζω στο ίδιο ενημερωτικό blog, είναι ίσο με το 77% της χώρας, ενώ της Θεσσαλίας, είναι στο 52% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό την κατατάσσει στην 245η θέση από τις 268 Περιφέρειες της Ευρώπης, σύμφωνα με την Eurostat.
Έχοντας λοιπόν κατά νου αυτά τα αντικειμενικά στατιστικά και έχοντας ζήσει στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης, ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα βρισκόμουν σε ένα συνέδριο, πέντε μήνες μετά τις εκλογές του Ιουλίου για να σας περιγράψω την μεγάλη αλλαγή που γίνεται στη χώρα.
Και όμως. Βρίσκομαι εδώ για να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχει μια αλλαγή που αντιμετωπίζεται από την διεθνή κοινότητα με συγκρατημένο ενθουσιασμό, αλλά και με σαφή στοιχεία αποδοχής.
Το όραμα που εγώ κλήθηκα από τον πρωθυπουργό να υπηρετήσω σε αυτή την κυβέρνηση με ένα τίτλο είναι:«η δημιουργία μιας εξωστρεφούς Ελλάδας που έχει στόχο την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα»
Ακριβώς αυτό υπηρετεί και η νέα δομή στο Υπουργείο Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, της οποίας έχω την χαρά να είμαι επικεφαλής.
Στο μέτωπο της ανάπτυξης, μέσα σε λίγες εβδομάδες απελευθερώσαμε επενδύσεις που είχαν παγιδευτεί για χρόνια στα γρανάζια της γραφειοκρατίας όπως: τα επενδυτικά σχέδια στο Ελληνικό και στα Μεταλλεία της Χαλκιδικής, ενώ προωθούνται άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις σε κορυφαίες επιχειρήσεις όπως η ΔΕΠΑ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και το Αεροδρόμιο Αθηνών.
Παράλληλα, με το υπό συζήτηση στην Βουλή πρόσφατο νομοσχέδιο για την Ενέργεια εκκινείται το σχέδιο ανάταξης της ΔΕΗ, ενώ πριν μόλις δύο εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το αίτημα που υπέβαλε η χώρα μας το Σεπτέμβριο του 2019 για έξοδο από το ειδικό καθεστώς σχετικά με τις εξαγωγικές πιστώσεις που ισχύει από το 2012.
Μια από τις πρώτες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας, αποτυπώθηκε με την αναβάθμιση του ρόλου της Οικονομικής Διπλωματίας στην νέα αρχιτεκτονική του κυβερνητικού σχήματος.
Με τον πρόσφατο νόμο 4635/2019 με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα», η εξωστρεφής οικονομική ανάπτυξη της χώρας εντάχθηκε στον κρίσιμο τομέα της εξωτερικής πολιτικής, στοχεύοντας στην επίτευξη πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.
Επιχειρούμε με αυτή την μεταρρύθμιση το μετασχηματισμό του Enterprise Greece σε μία εξωστρεφή, σύγχρονη και δυναμική εταιρική δομή που θα συμβάλλει στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της χώρας.
Επιδιώκουμε το Enterprise Greece να αποτελέσει το κύριο όχημα της Ελληνικής Πολιτείας:
● για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων,
● για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών,
● για την κατάρτιση του «Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας»
● για την αλλαγή αρχιτεκτονικής της εικόνας της χώρας, αυτό που αποκαλούμε Repositioning Greece
● για την υποστήριξη στην υλοποίηση ελληνικών επενδύσεων σε αγορές του εξωτερικού και
● την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου.
Πλέον υπό την εποπτεία και συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών το Enterprise Greece, διατηρώντας πλήρως την αυτονομία του, αναβαθμίζεται και αποτελεί το βασικό εργαλείο για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Εξωστρέφειας.
Παράλληλα μέσω των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στις ελληνικές Διπλωματικές Αρχές στο εξωτερικό το Enterprise Greece, πλέον αποκτά εκπροσώπους και διαρκή ενημέρωση για τις επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες διεθνώς».