Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024 15:28
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας με τον νέο τερματικό σταθμό LNG- Στην Αλεξανδρούπολη o Μητσοτάκης






Μήνυμα ενεργειακής αναβάθμισης και θωράκισης της Ελλάδας στέλνει η παρουσία του πρωθυπουργού σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, για την επίσημη εκκίνηση του έργου του νέου τερματικού σταθμού LNG στην πόλη.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό και οι ηγέτες των γειτονικών βαλκανικών χωρών και ειδικότερα ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ και Κίριλ Πέτκοφ, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι.

Για τον ίδιο λόγο μεταβαίνει σήμερα στην Αλεξανδρούπολη και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ, δίνοντας το στίγμα στήριξης της ΕΕ στο εν λόγω κομβικής ενεργειακής σημασίας έργο που αναμένεται να καταστεί ενεργειακή πύλη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Σάρλ Μισέλ και οι πρωθυπουργοί των τριών Βαλκανικών χωρών θα πραγματοποιήσουν και ομιλίες για το έργο και τις προοπτικές του.

Η συνάντηση των ηγετών της Βαλκανικής θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να επιθεωρήσουν από κοινού τη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου εντός του λιμανιού, που είναι αποτέλεσμα κοινοπραξίας Ελλάδας και Βουλγαρίας και στην οποία ρόλο επιθυμούν πλέον να έχουν και οι άλλες δυο βαλκανικές χώρες. Μία εκπροσώπηση κορυφής των τριών βαλκανικών χωρών, η οποία καταδεικνύει τη στρατηγική σημασία του έργου για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την απεξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη πολλές εταιρείες από τις γειτονικές χώρες σπεύδουν να κλείσουν χωρητικότητα στον σταθμό της Αλεξανδρούπολης που έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει το 2023, όπως και παραγωγοί φυσικού αερίου που ενδιαφέρονται να πουλήσουν αέριο στα Βαλκάνια.

Έργο στρατηγικής σημασίας

Το έργο θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την ελληνική κυβέρνηση και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, δεδομένων των διεθνών συνθηκών ενεργειακής αστάθειας που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Πρόκειται για ένα έργο που είναι ικανό να διαφοροποιήσει το μίγμα των πηγών ενέργειας για τη χώρα και να δώσει μια λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με το ρωσικό φυσικό αέριο.

Το έργο αφορά στο Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης, που αποτελεί ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό και υψηλής τεχνολογίας έργο. Αποτελείται από μια υπεράκτια πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου κι από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού, μέσω του οποίου το φυσικό αέριο προωθείται στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) κι από εκεί προς τους τελικούς καταναλωτές.

Την κατασκευή του έργου έχουν αναλάβει η ελληνική εταιρία Gastrade και η βουλγαρική BEH.

Ο τερματικός σταθμός LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) της Αλεξανδρούπολης είναι εντυπωσιακός τόσο ως προς την κατασκευή του, όσο και κυρίως ως προς τη χρησιμότητά του, ιδιαίτερη κατά την τρέχουσα περίοδο και συγκυρία κατά την οποία έχουν ανακύψει σημαντικά προβλήματα τροφοδοσίας και επάρκειας φυσικού αερίου, λόγω της στάσης της Ρωσίας.

Η υπεράκτια πλωτή μονάδα , που κατασκευάζεται στο ναυπηγείο Keppel της Σιγκαπούρης, έχει μήκος περίπου 300 μέτρα και υπολογίστηκε ότι το φθινόπωρο του 2023 θα αγκυροβολήσει με το όνομα “Orfeas” σε απόσταση 17,6 χλμ. από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα συνδεθεί με τον τερματικό σταθμό με αγωγό μήκους 28 χλμ. Η πλωτή αυτή μονάδα θα παραλαμβάνει από δεξαμενόπλοια το υγροποιημένο φυσικό αέριο και θα το αποθηκεύει στις δεξαμενές του. Όταν αεριοποιείται θα εισάγεται στον αγωγό και θα μπαίνει στο σύστημα τροφοδοσίας.

Το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης αποσκοπεί στη δημιουργία μίας τέταρτης πύλης εισαγωγής φυσικού αερίου στην χώρα μας. Η δε αποθηκευτική ικανότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου της μονάδας αναμένεται να είναι 153.500 κυβικά μέτρα, ενώ υπολογίζεται ότι η μέγιστη ετήσια τεχνική δυνατότητα αεριοποίησης ανέρχεται σε 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Το έργο θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της ΝΑ Ευρώπης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην διεύρυνση των πηγών και των οδών προμήθειας φυσικού αερίου, στην προώθηση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή, στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και των Βαλκανικών χωρών, στην βελτίωση της αξιοπιστίας και της ευελιξίας του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου καθώς και των Περιφερειακών και Διευρωπαϊκών Συστημάτων αλλά και στην ενίσχυση των περιβαλλοντικών στόχων της χώρας.

Η εμπορική λειτουργία του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης αναμένεται στο τέλος του 2023. ​

Πηγή: skai.gr