Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024 04:32
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: «Crash Test» για το νέο (και κουρεμένο) φόρο στην συνάντηση με τους θεσμούς






Μικρή ανάσα χρόνου φαίνεται ότι θα πάρουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς ο νέος ΕΝΦΙΑ δεν φαίνεται να καταφθάνει στους υπόχρεους μέσα στο Μάρτιο όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι, τα εκκαθαριστικά του νέου φόρου, να εκδοθούν μετά το Πάσχα και η πληρωμή του να ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάιο, με το υπουργείο Οικονομικών να δίνει την δυνατότητα πληρωμής σε 10 δόσεις, δηλαδή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.
Tο τελικό σχέδιο του νέου ΕΝΦΙΑ, με σενάρια για κούρεμα του συνολικού φόρους ίσως και πάνω από 4%, αναμένεται να παρουσιαστεί την ερχόμενη Τετάρτη στους επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού οι ιδιοκτήτες θα έχουν κέρδος 60 εκατ. ευρώ το επόμενο έτους από τον ΕΝΦΙΑ χωρίς να συνυπολογισθεί το όφελος που θα προκύψει από την ένταξη των 3.463 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός ο προβλέπει την είσπραξη εσόδων 2,503 δισ. ευρώ από ΕΝΦΙΑ το 2022 έναντι συνολικών βεβαιωμένων εσόδων 2,563 δισ. ευρώ το 2021, ήτοι όφελος 2,34% για τους ιδιοκτήτες. Πλέον όμως, σε ορισμένα σενάρια που εξετάζονται, η μείωση του ΕΝΦΙΑ ξεπερνά τα 100 εκατ ευρω με αποτέλεσμα ο φορος να κουρεύεται ακόμα και πάνω από 4%!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις «ασκήσεις προσαρμογής» εντοπίζεται στη δίκαιη ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στο βασικό ενώ προβληματισμό προκαλεί η μεγάλη αύξηση ΕΝΦΙΑ που δίνουν ορισμένα σενάρια σε ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που τώρα εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα.

Σήμερα, ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου (από ένα ή περισσότερα ακίνητα) είναι πάνω από 250.000 ευρώ. Αφορά περίπου 330.000 φορολογούμενους. Δεδομένης της υψηλής απόδοσης του συμπληρωματικού φόρου, σχεδιάζεται μια νέα διαφορετική κλίμακα, η οποία θα επιβαρύνει τα «αστικά» ακίνητα. Η νέα κλίμακα θα είναι ενιαία για όλα τα ακίνητα, αλλά θα περιέχει αυξημένους κλιμακούμενους συντελεστές, για ακίνητα αξίας π.χ. άνω των 250.000 ευρώ. Έτσι, αντί ενός συμπληρωματικού φόρους στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας άνω των 250.000 ευρώ, θα επιβάλλεται ένα νέος ενιαίος φόρος που θα επιβαρύνει περισσότερο ακίνητα από μία αξία και πάνω για κάθε ένα ακίνητο χωριστά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το όριο πάνω από το οποίο θα αυξάνονται δραματικά οι συντελεστές της κλίμακας υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ θα είναι το ποσό των 250.000 – 300.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας για κάθε ακίνητο. Δηλαδή, το ύψος του κύριου ΕΝΦΙΑ θα προκύπτει με βάση νέα κλίμακα και συντελεστές οι οποίοι θα αυξάνονται προοδευτικά ανάλογα με την τιμή ζώνης. Η κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με τη σημερινή και θα λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων του ακινήτου.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος για τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών, αναγνωρίζει όμως πως θα υπάρξουν και αυξήσεις για πολλούς. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι οι μειώσεις να είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερες και για περισσότερους και οι αυξήσεις όσο το δυνατό μικρότερες για λιγότερους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα κλίμακα υπολογισμού του ενιαίου φόρου ακινήτων υπάρχουν αλλαγές στα κλιμάκια, ενώ θα μπαίνουν «κόφτες» που θα σβήνουν τις επιβαρύνσεις για όσους κατέχουν μικρή και μεσαία περιουσία μετά το άλμα των νέων αντικειμενικών αξιών που έγινε στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Το ποσοστό του κόφτη θα είναι πολύ μεγαλύτερο για περιουσίες έως 100.000 ευρώ και πάνω από την αξία αυτή και ανά 100.000 ευρώ θα βαίνει μειούμενος.

Σε κάθε περίπτωση τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ θα αργήσουν. Αναμένεται να γίνουν τον Φεβρουάριο με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τα τέλη του επόμενου μήνα. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα πρέπει να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις και εγκύκλιοι που θα ξεκαθαρίζουν το νέο τοπίο και ακολούθως η ΑΑΔΕ θα πρέπει να υπολογίσει τον νέο φόρο με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας που έχει στην κατοχή του κάθε φορολογούμενος την 1η Ιανουαρίου 2022. Για κάθε ακίνητο ο φόρος υπολογίζεται χωριστά.

Οι εκπτώσεις 50% και 100% στον ΕΝΦΙΑ για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες αναμένεται να διατηρηθούν. Αυτό που εκκρεμεί είναι να αποφασιστεί με ποιο τρόπο θα γίνει η έκπτωση του 50% για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα. Ακόμη και αν προχωρήσει η επίσπευση στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων το Μάιο, η ΑΑΔΕ δεν θα γνωρίζει τα εισοδήματα του 2021 πριν από τον Ιούλιο όπου θα ξεκινήσει η πληρωμή του φόρου εισοδήματος για το 2022. Έτσι, λοιπόν, εξετάζονται δύο σενάρια: Πρώτον, η έκπτωση να υπολογιστεί με βάση τα εισοδήματα του 2020 που είναι διαθέσιμα και μετά να γίνει «διόρθωση» της εκκαθάρισης με την ολοκλήρωση υποβολής της φορολογικής δήλωσης του κάθε φορολογούμενου. Στο σενάριο αυτό οι εκπτώσεις… καθυστερούν! Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι η έκπτωση θα δίνεται σε κάθε περίπτωση με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος. Στην προκειμένη περίπτωση, το 2022 θα χρησιμοποιηθούν τα εισοδήματα του 2020 που δηλώθηκαν μέσα στο 2021 θα βγει η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ νωρίς αφου δεν θα γίνει δεύτερη εκκαθάριση.