Τι αλλάζει φέτος με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ – «Παράθυρο» για νέα περαίωση με αναδρομικές δηλώσεις και 120 δόσεις χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις – 60 μέρες διορία για να ενταχθούν 3,8 εκατομμύρια οφειλέτες στη ρύθμιση
Υπό άλλες συνθήκες, τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα έβγαιναν τον φέτος Αύγουστο, θα έδειχναν έως και 50% υψηλότερο φόρο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε σχέση με φέτος. Ωστόσο μετά και την κατάθεση εχθές του νέου φορολοικού νομοσχεδίου, στην ΑΑΔΕ ετοιμάζονται πλέον να εκδώσουν τα διορθωμένα εκκαθαριστικά, που θα κληθούν να πληρώσουν από τα τέλη Σεπτεμβρίου οι πολίτες.
Με βάση τις ρυθμίσεις ΣΥΡΙΖΑ, εξαιρούνταν από εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες αξία 60.001 ευρώ και άνω. Επιπλέον έμπαινε και «κόφτης» έκπτωσης στα 100 ευρώ το πολύ ανά ιδιοκτήτη.
Τι ισχύει όμως μετά τις αλλαγές;
Μεγάλοι κερδισμένοι είναι κυρίως μικρομεσαίοι που κατέχουν περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 60.000 και έως 120.000 ευρώ, γιατί κερδίζουν περίπου ή και περισσότερα από 100 ευρώ το χρόνο.
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, πίσω από «συνολική αξία ακίνητης περιουσίας» που ξεπερνά τα 60.000 ευρώ και θα αποκλείονταν από τις εκπτώσεις, βρίσκονται κάτοικοι που διαμένουν στις φτωχότερες περιοχές της χώρας.
Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης έχει διαμέρισμα 100 τμ του 2004 στο Πέραμα, αντικειμενικής αξίας 76.000 ευρώ. Έχει κληρονομήσει και ένα πατρικό 100 τμ στην στα Μέγαρα, κατασκευής του 1970 και αξίας 39.700 ευρώ.
Η συνολική αξία της περιουσίας του φτάνει στα 115.700 ευρώ. Για το σπίτι στο Πέραμα μαζί με το παλιό πατρικό στα Μέγαρα, πλήρωσε για ΕΝΦΙΑ 660 ευρώ το 2018. Φέτος θα πληρώσει 528 ευρώ. Δηλαδή κερδίζει 20% και συνολικά 132 ευρώ (αντί για 100 ευρώ που όριζε ο «κόφτης» έκπτωσης που είχε ψηφιστεί προεκλογικά τον περασμένο Μάιο).
Είναι ενδεικτικό ίσως της προχειρότητος με την οποία σχεδιάστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι “μειώσεις στα χαρτιά” για τον ΕΝΦΙΑ, ότι ο τότε εισηγητής της ΝΔ και νυν υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, είχε εντοπίσει λάθη ακόμα και στα παραδείγματα που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανακοινώσει στη Βουλή, καθώς αγνοούσαν τους “κόφτες” των εκπτώσεων που προέβλεπε το σχέδιο νόμου το οποίο είχε ο ίδιος εξαγγείλει λίγη ώρα νωρίτερα -αλλά και από τον Σεπτέμβριο ήδη από την ΔΕΘ!
Με τα νέα δεδομένα όμως, ακόμα και ιδιοκτήτες με μεσαία ακίνητη περιουσία 200.000 ή 400.000 ευρώ που έχαναν πλήρως τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, τώρα θα δουν μείωση 20% στα εκκαθαριστικά τους! Ένα πραγματικό παράδειγμα:
Αλλά ακόμα και για μικρές περιουσίες, το όφελος ξεπερνά τα 100 ευρώ που είχαν τεθεί σαν «κόφτης». Για παράδειγμα:
Τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εκδοθούν μεταξύ 20-25 Αυγούστου, αλλά και σε περίπτωση που τυχόν καθυστερήσουν εως και 16 Σεπτεμβρίου να εκδοθούν (λόγω των ανατροπών που επέρχονται στον υπολογισμό τους), η πληρωμή της α΄δόσης δεν αλλάζει και θα πρέπει να γίνει έως 30 Σεπτεμβρίου, ώστε η εξόφληση να ολοκληρωθεί σε 5 δόσεις μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020.
Η «τρύπα» για τον Κρατικό Προϋπολογισμό από τις εκπτώσεις αυτές υπολογίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα 205 εκατ. ευρώ. Ωστόσο φοροτεχνικοί και παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο μέρος από τους φόρους αυτούς που δεν θα βεβαιωθούν, δεν θα λείψουν από τα κρατικά ταμεία γιατί στην πραγματικότητα δεν θα εισπράττονταν, αλλά θα κατέληγαν μαζί με τα άλλα 104 δισ. ευρώ στα ανείσπρακτα ληξιπρόθεσμα χρέη από φόρους. Αντιθέτως, μετά τις ελαφρύνσεις, εκτιμάται πως θα μπορέσει να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του φόρου, ώστε οι πραγματικές εισπράξεις ενδεχομένως και να αυξηθούν αντί να μειωθούν.
Έκπτωση θα δουν όλοι ανεξαιρέτως οι ιδιοκτήτες ακινήτων, είτε έχουν πολύ μικρή ακίνητη περιουσία (κατά 30% για περιουσίες έως 60.000 ευρώ) είτε έχουν πολύ μεγάλη (10% έκπτωση για τους μόλις 14.800 μεγαλοϊδιοκτήτες με περιουσία άνω 1 εκατομμυρίου).
Παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι το δημόσιο δεν χάνει στην πραγματικότητα έσοδα, αφού θα διευκολυνθούν περισσότεροι να αποπληρώσουν τα εκκαθαριστικά τους, αντί να τα αφήσουν απλήρωτα ώστε να προστεθούν κι αυτά στο «βουνό» των 180 δισ. ευρώ –όπως έχουν διαμορφωθεί με τις προσαυξήσεις- των ληξιπροθέσμων χρεών προς την εφορία.
“Με ένα κλικ” σταματάνε 1,2 εκατομμύρια κατασχέσεις.
Αυτόματη αναστολή των κατασχέσεων για περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια οφειλέτες της εφορίας, προσφέρει πλέον η ρύθμιση των 120 δόσεων. Όσοι υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στη ρύθμιση, αυτομάτως γλιτώνουν τις κατασχέσεις, ακόμα και αυτές που έχουν ήδη ξεκινήσει να γίνονται σε βάρος τους.
Αυτή είναι μία μόνον –αλλά πολύ ουσιαστική- αλλαγή που επέρχεται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη νέα ρύθμιση ως ην 1η Αυγούστου για τις 120 δόσεις. ΟΙ λιγοστοί που είχαν ενταχθεί μέχρι σήμερα στη ρύθμιση, ακόμα και αν πλήρωναν κανονικά την δόση τους, θα έβλεπαν να συνεχίζονται οι κατασχέσεις σε βάρος τους. Καθώς τα τραπεζικά υπόλοιπα των οφειλετών έχουν ήδη αδειάσει από καιρό, θύματα κατασχέσεων πέφτουν πλέον κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι που πληρώνονται σε τράπεζα ανά μήνα, αλλά τα λεφτά τους «κάνουν φτερά» αν προλάβει να τους τα πάρει η εφορία. Ακόμα και αν εντάσσονταν σε ρυθμιση με δόση πχ 50 ευρώ το μήνα, θα έβλεπαν να αφαιρούνται πολλαπλάσια ποσά κάθε μήνα, για πρόωρη εξόφληση της οφειλής που έχουν.
Αυτό πλέον αλλάζει, αφού με βάση το νομοσχέδιο, σταματάνε οι κατασχέσεις για τα χρέη που θα μπουν στη ρύθμιση. Κατάσχεση θα γίνεται μόνον εάν ο οφειλέτης δημιουργήσει και νέα χρέη. Αίρεται έτσι ένα μεγάλο αντικίνητρο υπαγωγής στη ρύθμιση, ενώ επιτρέπεται στους οφειλέτες να προγραμματίζουν καλύτερα τις πληρωμές τους, αποφεύγοντας να αφήσουν απλήρωτα μελλοντικά χρέη στην εφορία.
«Σώζει κόσμο» η ρύθμιση
Στη ρύθμιση εντάσσονται ακόμη και όσοι δουν να βεβαιώνονται φέτος και πριν τις 30 Σεπτεμβρίου, ποσά φόρων που αφορούν προηγούμενα έτη μέχρι και το 2018 (πχ μετά από έλεγχο της εφορίας ή μετά από διορθωτική δήλωση κλπ).
Αν ισχύσει όπως κατατέθηκε η διάταξη, φαίνεται να ανοίγει παράθυρο ακόμα και για αναδρομικές δηλώσεις εισοδημάτων περασμένων ετών. Δηλαδή μπορεί κάθε φορολογούμενος να σπεύσει οικειοθελώς να δηλώσει πρόσθετα εισοδήματα ή τετραγωνικά ακινήτων κλπ τα οποία τυχό παρέλειψε στο παρελθόν (κατά λάθος ενδεχομένως) και να πληρώσει τον φόρο που του αναλογεί σε 120 δόσεις, αποφεύγοντας πρόστιμα, τόκους και προσαυξήσεις.
Εξαιρούνται ρητώς όμως και δεν μπορούν να ενταχθούν τα ποσά φόρου που προκύπτουν μετά τις τρέχουσες φορολογικές δηλώσεις (εισοδήματος, ΦΠΑ), έστω και αν αφορούν σε έσοδα του 2018. Επιπλέον, «στα κρύα του λουτρού» μένει το 3,5% όσων είχαν μπει παλαιότερα στις 100 δόσεις, οι οποίοι κατάφεραν «με νύχια και με δόντια» να μην χάσουν τη ρύθμιση πληρώνοντας με συνέπεια τις δόσεις τους. Αντιθέτως εντάσσονται μόνον όσοι είχαν τις 100 δόσεις αλλά τις έχασαν πριν τις 6 Μαΐου 2019. Αν την έχασαν ή τη χάσουν μετά τις 6 Μαΐου, τότε χάνουν τα πάντα και δεν εντάσσονται ούτε στις 120 ούτε ξανά στις 100 δόσεις.