Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025 21:30
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Τι θα αλλάξει το 2022 -Γρίφοι και σενάρια για τις απαλλαγές






Περίπου 3,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί ως τώρα, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποτολμούν ακόμα να κάνουν εκτιμήσεις για το πόσο θα επηρεαστούν οι φετινές εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ από την περσινή μείωση των εισοδημάτων άρα κι από το ύψος των απαλλαγών.

Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2020 είχε δείξει ότι πάνω από 1,2 εκατομμύρια υπόχρεοι δικαιούνταν «κούρεμα» 50% στον φόρο λόγω χαμηλών εισοδημάτων. Σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη του νόμου, τέτοια έκπτωση δικαιούνται ιδιοκτήτες ακινήτων, των οποίων το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους, δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Κατά την πρώτη καραντίνα την περσινή Άνοιξη, είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας πάνω από 900 χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ τους μήνες που ακολούθησαν ο αριθμός τους ήταν άμεσα συνδεδεμένος με τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονταν.

Είναι ενδεικτικό ότι τον περσινό Ιούλιο βρίσκονταν σε αναστολή περίπου 70.000 εργαζόμενοι, αλλά το Νοέμβριο εκτινάχθηκαν στους 740.000. Αν προσθέσει κανείς στην εξίσωση τους εργαζόμενους που μπήκαν στο «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», αλλά και τους νέους ανέργους, αντιλαμβάνεται ότι πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους πέρασαν κάτω από τον πήχη και δικαιούνται την έκπτωση του 50%, με αποτέλεσμα ο λογαριασμός των απαλλαγών να ανεβαίνει από τα 85,4 εκατ. ευρώ πέρσι, πιθανότατα πάνω από τα 95 εκατ. Ευρώ φέτος.

Πονοκέφαλος στο ΥΠΟΙΚ

Κι ενώ η φετινή εκκαθάριση έχει ως μόνο άγνωστο «Χ» το κόστος των απαλλαγών, ο ΕΝΦΙΑ του 2022 προκαλεί ήδη πονοκέφαλο στο υπουργείο Οικονομικών, λόγω της εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών. Επί της ουσίας, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βρει τρόπο έτσι ώστε από τη μια να μην επιβαρυνθούν παρά μόνο οι περιοχές- φιλέτα που εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα κι από την άλλη να μην προκύψει «τρύπα» στα έσοδα του ΕΝΦΙΑ ήτοι να παραμείνουν στα επίπεδα των 2,2 δισ ευρώ. Αν σκεφτεί, δε, κανείς ότι το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να μειώσει το φόρο κατά 8% σύμφωνα με τις προγραμματικές δεσμεύσεις, αντιλαμβάνεται τη δυσκολία του εγχειρήματος.

Ποιο είναι το σενάριο για το «ψαλίδισμα» του φόρου

Με δεδομένο ότι τα ακίνητα σε «λαϊκές» περιοχές- όπου οι Τιμές Ζώνης «τσίμπησαν»- θα προστατευθούν από τις αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ, με αναπροσαρμογές κλιμακίων και συντελεστών, το βασικό σενάριο για το «ψαλίδισμα» του φόρου αφορά σε παρεμβάσεις στο Συμπληρωματικό Φόρο, ο οποίος σήμερα επιβαρύνει ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ, δηλαδή ακίνητα μεσαίας αξίας, που θα πάρουν «φωτιά» λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών.

Ως «κλειδί» για «κούρεμα» στο Συμπληρωματικό Φόρο, που επιβαρύνει περίπου 450 χιλιάδες ιδιοκτήτες, χαρακτηρίζεται το όφελος που θα προκύψει από την ένταξη των 3.500 νέων Ζωνών στο αντικειμενικό σύστημα. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, τα οποία καλούνται να λειτουργήσουν ως αμορτισέρ για το φόρο στις «λαϊκές» περιοχές και ως «μαξιλάρι» για ελαφρύνσεις στις μεσαίες ιδιοκτησίες.

Πηγή: iefimerida.gr/ Ρεπορτάζ: Γιώργος Παππούς